ΜΕΙΩΣΗ ΚΛΩΤΣΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΕΣΑ

Πρόσφατα έριξα για πρώτη φορά με το μονόκαννο Baikal σε διαμέτρημα 20.

Η πρώτη βολή ήταν με 24 γραμμάρια και παρά την ηπιότητα του φυσιγγίου περίμενα ένα γερό κλώτσημα. Το όπλο δεν κλώτσησε! Εριξα με 28 γραμμάρια, και πάλι δεν κλώτσησε. Εριξα με Remington High Velocity 28 γραμμάρια που είναι “αντρίκια” τουφεκιά. Το όπλο των 2,4 κιλών δεν ήταν καθόλου άσχημο. Γιατί δεν κλώτσησε; Αλλοι κυνηγοί θα ευχαριστούσαν την θεά Αρτέμιδα και δεν θα έψαχναν το θέμα, η επαγγελματική διαστροφή δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο. Η έλλειψη κλωτσήματος με προβλημάτισε.

Λογικά η άνετη γόμωση για ένα όπλο είναι το 1/96 του βάρους του. Αρα το Baikal των 2,4 κιλών έπρεπε να ρίχνει με άνεση 25 γραμμάρια. Στα 28 έπρεπε να είναι δράκος. Τι έγινε και δεν κλωτσούσε;

Αφενός το κοντάκι είναι στα μέτρα μου με σωστή κλίση πέλματος, άρα δεν έχει τάση άνωσης και δεν κτυπά το μάγουλο. Ομως όταν το καθάριζα από τα εργοστασιακά γράσσα έκανα κάτι το …… εκκεντρικό που αργότερα είδα να μνημονεύεται ως μέσο μείωσης του αισθητού κλωτσήματος: λείανα τον αυλό.

Ενα καθαρό βαμβακερό πανάκι τυλίγεται γύρω από την ορειχάλκινη βούρτσα.

Η λείανση του αυλού είναι απλή υπόθεση. Αφού καθαριστεί καλά ο αυλός από γράσσα, λάδια, κατάλοιπα και τυχόν μολυβδώσεις και λάμπει, τότε τον περνάμε με την χάλκινη βούρτσα τυλιγμένη με ένα πανί, που σφίγγει στα τοιχώματα της κάννης. Στο πανί αυτό βάζουμε λίγο λειαντικό μετάλλου- Brasso, Flitz, αλοιφή αυτοκινήτου ψιλή ή ότι άλλο λειαντικό βρούμε αρκεί να είναι λειαντικό και όχι σμυρίγδι. Μετά δουλεύουμε την βούρτσα με το πανί πέρα δώθε για να απλώσει το λειαντικό μέσα στην κάννη.

Λειαντικό μετάλλου μπαίνει στο πανάκι.

Είναι δυνατό να σφίξουμε τη βέργα σε ένα ηλεκτρικό τρυπάνι με ρυθμιζόμενες στροφές και να περάσουμε τη βούρτσα με χαμηλή ταχύτητα περνώντας τη βέργα πέρα δώθε στην κάννη. Για να γίνει αυτό πρέπει η κάννη να στερεωθεί σε μέγγενη με κατάλληλη προστασία από γρατζουνιές κλπ.

Η βούρτσα με το πανί αρχίζει την λείανση της κάννης, από τη θαλάμη μέχρι και το στόμιο.

Μετά από τα πρώτα περάσματα το πανάκι θα είναι κατάμαυρο, ένδειξη ότι το λειαντικό κάνει δουλειά. Αλλάζουμε πανάκι και προσθέτουμε λειαντικό και ξανά πάλι μέχρι να σταματήσει το μέταλλο να βγάζει μαύρα υπολείμματα.

Μετά το πέρασμα με λειαντικό γίνεται καθάρισμα με χαρτί κουζίνας.

Η λείανση πιάνει σε όλα τα μέταλλα ακόμη και στο χρώμιο. Δεν φθείρει, απλά λειαίνει την επιφάνεια και την στρώνει σε μικροσκοπικό βάθος. Και όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτή η λείανση της κάννης, όλης της κάννης από θαλάμη, κώνο προσαρμογής, αυλό, μέχρι και το τσοκ έχει μια επίδραση στο κλώτσημα. Αυτή είναι και η άποψη τεχνικών στην Αμερική που ασχολούνται με την βελτίωση του λειόκαννου.

Η κάννη λάμπει. Εικάζεται πως η λείανση της κάννης μειώνει το κλώτσημα, ίσως και να το κάνει, το βέβαιο είναι ότι μειώνει τα κατάλοιπα.

Ακόμη και αν δεν έχει επίδραση στο κλώτσημα, η λείανση στρώνει το μέταλλο της κάννης και μειώνει τα κατάλοιπα. Μακροχρόνια η λείανση βοηθά στην απόκτηση μιας εσωτερικής πατίνας στο όπλο που μειώνει τις πιθανότητες σκουριάς.

Leave a Reply