ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 236

ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ,ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ:ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΠΕΜΕΝΕ ΟΤΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ 1 ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ(!) ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΛΑΡΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙ ΘΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ,ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ!ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ,ΑΛΛΙΩΣ ΤΙ ΝΑ ΠΩ?ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΖΑΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πετάει ένας μια παρόλα και καταναλώνουμε φαιά ουσία να διορθώσουμε τη ζημιά.

qa236SwedenSeasons

Η φωτογραφία είναι από φορέα που οργανώνει κυνήγια στην Σουηδία, οι ημερομηνίες είναι από έως και δεν αναφέρονται περιορισμοί ημερών. Στην Γερμανία όπου πήγα πριν κάποια χρόνια και μίλησα με κυνηγούς, δεν υπήρχε παρόμοιος περιορισμός.

qa236SwedenPermits

Ενδιαφέρον είναι το σύστημα αγοράς κυνηγετικής άδειας που αναφέρει το ίδιο σάιτ. Από τα ταχυδρομεία της χώρας γίνεται η αγορά της άδειας και επικκολλάται πάνω στο δίπλωμα κυνηγίου. Τόσο γρήγορα τόσο απλά. Αυτά δεν τα βλέπουν οι φωστήρες.

Ιδού και ένα λίνκ για περαιτέρω έρευνα:

http://huntinginsweden.com/hunting-in-sweden.html

ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ

Καλή σας ημέρα.

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών μέσα στα τόσα που μας συμβαίνουν διαπίστωσα ότι πραγματοποιήθηκε η σύλληψη ενός συμπατριώτη μας επειδή γέμιζε κυνηγετικά φυσίγγια.

Ρωτώ λοιπόν ευθέως, είναι νόμιμη ή παράνομη αυτή η δραστηριότητα και αν ναι τι απαιτείται για να γίνουμε νόμιμοι .

Απευθύνω σε εσάς το ερώτημα γνωρίζοντας για την συμμετοχή σας σε επιτροπές για την επικαιροποίηση νόμων και διατάξεων για το κυνηγετικό όπλο και λοιπών συναφών.

Ευχαριστώ εκ των πρότερο για τον χρόνο σας.

Φιλικά

Δημήτρης Μανιάτης.-

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτό το θέμα συζητήθηκε έντονα με τον στρατηγό Δελλή κατά τις διαβουλεύσεις.

Η θέση μου ήταν ότι αν απαγορεύεται η ιδιογόμωση τότε η κατοχή ριγμένων καλύκων καθίσταται παράνομη και καλό είναι να τονιστεί αυτό και ο κάθε κυνηγός να αφήνει τους άδειους κάλυκες στον κυνηγότοπο.

Αρχισε το γνωστό “μα τι είναι αυτά που λέτε” και η επίκληση της “κοινής λογικής”. Οι συμμετέχονες φυσιγγάδες ήταν φουλ υπέρ της απαγόρευσης.

Στο άκουσμα αυτής της πρόθεσης αφηνίασαν οι λειτουργοί του υπουργείου Γεωργίας, τότε ήταν οι κύριοι Πεταμίδης και Παπαευαγγέλου στο τμήμα Θήρας, που είχαν πιέσει για μια δεκαετία τουλάχιστον για την συλλογή καλύκων από τους κυνηγούς. Κλασσική ελληνική πολιτεία δηλαδή, κάνε-ξεκάνε.

Τελικά στο νόμο πέρασε η φράση απαγορεύεται η γόμωση φυσιγγίων κλπ αλλά μας καθησύχασαν ότι αυτή αφορά μόνο την αναγόμωση μεταλλικών φυσιγγίων και την αναγόμωση προς πώληση. Σύμφωνα με το νομικό δόγμα (ελληνικής έμπνευσης) περί κοινής λογικής δεν διώκεται η αναγόμωση για ίδια χρήση. Αυτά τα ολίγα ξέρω και ίσως άλλοι που παρέμειναν στην διαδικασία μέχρι τέλους να ξέρουν πιο πολλά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΠΛΟΥ

qa236Rustikos1

Κυριε Νικητα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Έχω αυτό το όπλο απο τον πατέρα μου και δεν γνωρίζω κανένα στοιχείο για αυτό. Σας στέλνω κάποιες φωτογραφίες και απο αυτές ελπίζω να μπορέσετε να με βοηθήσετε! Θα ήθελα περισσότερα στοιχεία για αυτό! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Ρουστίκος Γαβαλάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

qa236Rustikos2

Το δίκαννο σας είναι ισπανικό, αλλά δεν διακρίνεται όνομα ή οικόσημο κατασκευαστή. Φαίνεται όμως ότι είναι ένα δικαννο με κοκόρια μέτριας ποιότητας, χαρακτηριστική των όπλων που εξήγαγε η Ισπανία μεταπολεμικά. Εχει θαλάμες 70 χιλιοστών, δοκιμή στις 850 πιέσεις και αν είναι σε καλή μηχανική κατάσταση, και έχει σφιχτά κλειδιά και καθαρές κάννες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κυηνήγι.

ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ! ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ BROWNING GOLD HUNDER ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΑΝ ΔΕΝ

ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ 1998-99 MAGNOUM ΜΕ ΤΣΟΚ ,ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΝΟ BETTINSOLI DIAMOND D2001 MAGNUM ΜΕ ΤΣΟΚ TOY 2003 .

TA ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΤΣΑΛΙΝΩΝ ΣΚΑΓΙΩΝ;

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ,2 ΣΕΙΡΕΣ ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ

ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΑ 32ΓΡ. ΚΑΙ 36ΓΡ. , ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !

ΝΤΟΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πρόβλημα με τα ατσάλινα δεν είναι η φθορά λόγω πιθανής τριβής των σκαγίων με τις κάννες. Ολα τα φυσίγγια έχουν συγκεντρωτήρες που παρεμβάλλονται μεταξύ σκαγίων και κάννης.

Το πρόβλημα είναι το τσοκ. Τα ατσάλινα σκάγια δεν πρέπει να ρίχνονται με στενό τσοκ. Τα τσοκάκια τρία άστρα, τέσσερα και πέντε είναι κατάλληλα. Πιο στενό τσοκ, δηλαδή δύο ή ένα άστρο δεν πρέπει να χρησιμοποιιούνται με ατσάλινα σκάγια.

ΠΕΤΣΑΚΙ ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ 513

Γεια σας κυριε Κυπρίδημε ,εχω ενα αεροβολο Βαικαλ

mp 512 και μου εχει χαλασει το πετσακι, ξερετε κανενα καταστιμα στην Αθηνα διοτει δεν μπορω να βρω πουθενα,Σας ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην εταιρεία Παπαδάκη στην οδό Στουρνάρη θα βρείτε πετσάκια για το 513. Ακόμη και αν δεν έχουν θα σας δώσουν οδηγίες για το πως μπορείτε να φτιάξετε ένα. Δεν είναι δύσκολη δουλειά.

ΚΑΡΙΕΡΑ ΟΠΛΟΥΡΓΟΥ

ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΗΣ ΕΙΜΑΙ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΙΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑΣ

ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΕΝΤΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥΡΓΟΥ

ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΩΣΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΟ ΙΣΩΣ

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα οπλουργεία Χατζηνάκου και Μιχαηλίδη ίσως να έχουν κάποια άκρη για έναν που ξεκινά τώρα στην οπλουργική.

Προσωπικά, αν κρίνω από τις ερωτήσεις, βλέπω ότι η δουλειά του κοντακά είναι αυτή με την μεγαλύτερη ζήτηση.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ CRIO

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Κ.ΝΙΚΗΤΑ ΕΙΜΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΑΣ. ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΘΕ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟ SITE ΣΑΣ.ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ Κ.ΝΙΚΗΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΜΙΑ BENELLI

CRIO EVO,ΘΕΛΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΛΟ..Κ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι Benelli έχουν όλες το ίδιο σύστημα λειτουργείας, αδράνεια με την περιστροφική κεφαλή κλείστρου. Η Crio έχει ένα χαρακτηριστικό παραπάνω, η κάννη της έχει περάσει κρυογενή επεξεργασία. Δηλαδή έχει μπει σε ειδικό κρύο θάλαμο και για κάποιες ώρες η κάννη ψύχθηκε στους μείον 150 βαθμούς. Αυτή η επεξεργασία αφαιρεί τις τάσεις του ατσαλιού και ομοιγενοποιεί την δομή του. Σίγουρα η κάννη Crio έχει αυξημένη αντοχή, και λέγεται ότι βγάζει καλύτερες τουφεκιές.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Benelli είναι πολύ καλές καραμπίνες, και ότι η Crio έχει κάννη αυξημένης αντοχής. Δεν βλέπω όμως τόσο μεγάλη διαφορά από τις κοινές Benelli που να δικαιολογούν το πρόσθετο κόστος.

ΚΑΝΝΗ ΓΙΑ FRANCHI 520 HUNTER

kurie nikita thelw na sas rwtisw kati,exw mia

me kani 76cm full choke .thelw na mou peite an gnwrizete pou mporw na vrw

kani kontiteri pou na pernei choke ite apo 520 pou vgazei 61cm apo oti xerw ite apo kapio allo montelo

den mporw na vrw pouthena an xerete kati parakalw apantiste mou edw EYXARISTW!!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα παλιά μοντέλα, και όταν έχει εξαντληθεί το απόθεμα στην αντιπροσωπεία δύσκολα θα βρεθεί κάννη. Μόνο από αγγελίες και ίσως από οπλουργεία όπου μπορεί να ξέμεινε καμιά κάννη από ανταλλαγή.

ΣΤΙΓΜΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣ

Κύριε Νικήτα έχω στην κατοχή μου μια benelli comfort εδώ και σχεδόν 4 χρόνια…όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα κάποιο πρόβλημα με τη σκουριά η οτιδήποτε πέρα από την επιφανειακή που πάντα την απομάκρυνα από δικές σας μεθόδους που έχετε αναρτήσει…φέτος παρατήρησα στη κάννη πάνω πάνω κοντά στο σκοπεφτρο 5 ,6 σημεία σαν κυκλιακια με σκουριά…προσπάθησα να τα καθαρίσω και παρατήρησα πως όταν έφυγε η σκουριά το χρώμα ή έφυγε η αλλιοθηκε!χρησιμοποιώ τον τρόπο με το ζεστό νερό και το αντισκοριακο λάδι…τα κυκλιακια έχουν παραμείνει χωρίς σκουριά πλέον αλλά είναι σαν να έχει φύγει το χρώμα(σαν πιτσιλιές στη κάννη)..Τι μπορώ να κάνω ?μπορώ να βρω τρόπο να επαναφέρω το χρώμα σε αυτά τα σημεία? Μπορώ να το φτιάξω μόνος μου ? Ευχαριστώ για το χρόνο σας…

Ηλίας από Σαλαμίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε προστατευμένο όπλο τέτοια στίγματα γίνονται από αίμα, αρμυρίκι ή άλλο δυνατό οξύ. Θα χρειαστεί τοπική απολίπανση και τοπική βαφή με κάποια έτοιμη βαφή, πχ Jenolite, Casey ή άλλη. Η τοπική βαφή είναι εύκολη υπόθεση που γίνεται με μια μπατονέτα αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες χρήσης και να απολιπάνετε πλήρως τα σημεία.

ΠΟΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

καλησπερα κυριε Νικητα.

χρονια πολα και καλη χρονια να εχουμαι ολοι

θα ηθελα την γνωμη σας για το ποιο οπλο ειναι καλητερο να επιλεξω. Ειμαι αναμεσα στην BERETTA A400 xplor uniko με 71 ποντους κανη και KICK-OFF. Tην Benelli raffaello crio με κανη 71 ποντους και την winchester super x3 magnum field . τα κυνηγια που κανω ειναι αγριογουρουνα και λαγος

και οποια επιλεξω να μπορω να βρω ανθρωπο για τα μετρα που θελουν. εδω επαρχια.

αλλα μην μας παρουν και τις τσεπες.

Υ.Γ. Θα ηθελα ελευθερη απαντηση απο εσας και εαν εχετε χρονο.

γιατι με τα μαγαζια δεν βγαζω και πολυ ακρη.

Κ.Θεοδωρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρώτο και βασικότερο θέμα είναι τα μέτρα. Και οι τρεις καραμπίνες που αναφέρετε έχουν φλάντζες ρύθμισης του κοντακιού και δεν χρειάζεται κόπος και χρήμα για να έλθουν στα μέτρα σας.

Ποιοτικά η κατάταξη είναι πρώτη η Benelli, και ακολουθούν οι άλλες δύο. Ομως η Benelli έχει σύστημα αδρανείας και κάπως πιο έντονο κλώτσημα που θα πρέπει να έχετε υπόψη αν έχετε κάποια ευαισθησία σε αυτό το θέμα. Καμία από τις τρεις δεν κακή επιλογή.

ΠΟΙΟ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ

Νικητα καλη χρονια θελω να σου κανω μια ερωτηση για 4 αλληλεπιθετα δικαννα που εχω στην κατοχη μου .πιο να κρατησω 200Ε Μερκελ διπλοσκανδαλο αχρωμιοτο μετσοκ 2-4 Winchester 101 super grade διπλοσκανδαλο τσοκ 1-3 Breda pegasus με τσοκ ολα με70αρες καννες και Bernardelli 200 διπλοσκανδαλο χωρις ρηγα 68αρα καννη με τσοκ 2-4 να σας πω ολα ειναι στα μετρα μου.ευχριστω πολυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι παραδοσιακά σκεπτόμενοι θα δείουν το 200Ε, προσωπικά τείνω προς το Pegasus διότι είναι το πιο σύγχρονο όπλο, πιο εύκολο στη συντήρηση λόγω αποσπώμενης σκανδαλοθήκης, πιο άνετο λόγω κλειδιών τύπου Boss και χαμηλού προφίλ, και έχει πιστοποίηση για ατσάλινα σκάγια και τσοκάκια που το καθιστούν πιο προσαρμόσιμο σε διαφορετικά κυνήγια.

Δεύτερο είναι το 200Ε λόγω ζυγίσματος, αλλά είναι όπλο με εγκάρσιες βίδες στη λαβή και η συντήρηση του απαιτεί οπλουργό και ανάλογα έξοδα. Είναι επίσης όπλο βαθιου προφίλ, με παλαιού τύπου συρταρωτά κλειδιά και ανάλογη δυσκολία στην επισκευή αν ποτέ κουνήσει.

Τα άλλα δύο έρχονται τρίτο και τέταρτο με κάποια απόσταση.

ΒΑΙΚΑΛ ΜΠ153 ΕΜΠΛΟΚΗ

kalispera exo agorasei ena baikal 153 super magnum pigaina gia lago etyxe na rikso 2 toyfekies exo riksei synolo 5 koytia to problima einai oti simera piga gia tsixles 1:pigaina na toy fekiso kai den patiotan h skandalh les kai eixa asfaleia eno den eixa 2:erixna tin proti kai pathene emploki 3:pigene na petaksei to rigmeno fissigi kai to magone kai se mia periptosi petage to proto kai molis pigaine na mpei to deytero to magone polles emplokes 4:erixna to proto kai emenai to kleistro anoixto eno eixe kai allo fisigi to oplo einai kainoyrgio skeftomai na to pao piso poia einai h gnomi sas?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν αναφέρετε αν αλλάξετε την θέση του πιστονιού ανάλογα με τα φυσίγγια που ρίχνατε. Ισως αυτό να είναι το πρόβλημα. Οπωσδήποτε θα πρέπει να το αναφέρετε στην αντιπροσωπεία διότι είναι ακόμα στα όρια της εγγύησης και αυτά δεν δικαιολογούνται σε ένα καινούργιο όπλο.

ΠΑΛΙΟ WESTLEY RICHARDS

Καλησπερα κ Νικιτα Σας εύχομαι καλές γιορτές και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.

Ονομαζομαι Δαμιανακης Γεωργιος και εχω μερικες ερωτησεις για 1 δικανο που ηρθε στα χερια μου μετα απο αναζητηση στο διαδυκτιο μεσω των σφραγιδων και της ομοιοτητας μειαζει πολυ με Westley Richards κατασκευασμενο μεταξυ 1875-1887 ,ειχε δαμασκηνες κανες αλλα μου ειπαν οι παλιοτεροι οτι γυρω το 45-50 το ειχαν κρυψει μεσα στην πυρυνα για να μην το βρουν οι ανταρτες και τα οξεα τρυπυσαν τις κανες οποτε του καναν sleeving καινουργιες. Πιθανων να ειναι αντιγραφη γιατι δεν βρισκω πουθενα πανω του το ονομα του κατασκευαστη αλλα μου λειπει και το κοματι των κανων που εγινε αντικατασταση για αυτο θα ηθελα τις γνωσεις και την γνωμη σας.Σας στελνω και φωτογραφιες του οπλου.Τις ανεβασα στο Photobucket εδω.George_Damianakis’s Library on Photobucket

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ως δείχμα της πρώιμης παραγωγής όπλων με μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ. Οι εξολκείς είναι προφανώς από τον εποχή που οι κατσκευαστές πειραματίζονταν και πριν υιοθετηθεί ο εξολκέας Deeley (ένας από τους δύο εφευρέτες του συστήματος Ανσον-Ντήλυ και υπάλληλος της Westley Richards) και ο πιο απλός Southgate.

Η κατάσταση του όπλου δείχνει ότι δεν είναι για χρήση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια καλή συντήρηση και η διατήρηση του ως δείγμα μιας σημαντικής εποχής στην εξέλιξη του δίκαννου.

Οπως λέτε δεν υπάρχει σφραγίδα κατασκευαστή στον όπλο. Ομως υπάρχουν πολλά σημεία που δείχνουν την Westley Richards: ο μασσιφ πίρος, ο μοχλός ανοίγματος, το σχήμα της ουράς της βάσης, και άλλα είναι δικά της. Μια επαφή με την εταιρεία θα ήταν χρήσιμη για την πλήρη εξακρίβωση της αρχής του όπλου.

Οι κάννες δυστυχώς έχουν υποστεί σλήβινγκ αλλά αυτό δεν είναι κρίσιμο θέμα σε ένα όπλο που είναι κυρίως ιστορικής αξίας και δεν προορίζεται για χρήση.

BERETTA 303 MAGNUM

Γεια σας Κ. Κυπρίδημε

Δεν πιγα ποτε για κυνιγη, φετος θα ειναι η πρωτη φορα και επιδη δεν εχω οπλο μου χαρισε ο πατερας μου το δικο του το οπιο ειναι μια beretta a303 magnum με 76 ποντους magnum καννη και νουμερο 4 τσοκ. το κυνιγη που θα πιγενω ειναι μπεκατσα τσιχλα και καμια φορα για παπι. κανει αυτο το οπλο για την δουλεια που το θελω?

ευχαριστω

ντηνος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σίγουρα και κάνει μια Beretta 303 για τα κυνήγια που αναφέρετε! Είναι μια από τις καλύτερες καραμπίνες που έχουν ποτέ φτιαχτεί. Μπορείτε να ρίχνετε κανονικά φυσίγγια και όχι πάντα μάγκνουμ.

ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ

Κύριε Νικήτα καλημέρα.Εχω στην κατοχή μου ένα κουτί Φυσίγγια JORDAN SEMI MAGNUM Ν0 7 τα φυσίγγια αυτά τα είχε ο θειος μου εδώ και περίπου 20 χρόνια είναι σε Καλή κατάσταση μπορώ να τα χρησιμοποιήσω με το όπλο που κατέχω χωρίς κανένα πρόβλημα? [benelli m2 comfort tl] επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω το πρόβλημα που έχω με την σκόπευση του συγκεκριμένου όπλου δεν φαίνεται ορατή η ακίδα όταν σημαδεύω με αποτέλεσμα να έχω πολλές άστοχες βολέ με προτείναν την αγορά του Στόχαστρο οπτικής ίνας αλά δεν ξέρω ποιο να διαλέξω [από την πληθώρα που υπάρχει] ποιο είναι κατάλληλο για το όπλο μου [ με μαγνήτη η όχι ο καθένας λέι τα τι του κατέβει] αν μπορείτε να με προτείνετε κάποιο που να μου λύσατε βασικό αυτό πρόβλημα κύριε Νικήτα ίσος είστε μόνος που μπορεί να με βοηθήσει σας ευχάριστο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εφόσον τα φυσίγγια σας αποθηκεύτηκαν σε στεγνό χώρο σε σταθερή θερμοκρασία δεν υπάρχει πρόβλημα.

Στόχαστρα οπτική ίνας φτιάχνει η Truglo, HI VIZ και άλλες εταιρίες. Είναι όλα καλά και όλα προσαρμόζουν εύκολα στο όπλο σας.

ΠΟΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

Καλησπερα θελω να αγορασω ενα αυτογεμες ειμαι αναμεσα στα δυο αυτα οπλα, Α300 και Bellmonte, θα ηθελα την γνωμη σας τα υπερ και τα κατα αεριων και αδρανειας καθως και την γνωμη σας για αυτα τα δυο οπλα. Δεν ειχα ποτε αυτογεμες κυνηγουσα παντα με δικαννο δεν εχω ιδεα δλδ. διαβασα οτι η σκανδαλοθικες ειναι πλαστικες αυτο πρεπει να με προβληματιζει? και αλλη μια ερωτιση η μια εχει MOBILCHOKΕ και η αλλη OPTIMA-CHOKES PLUS ποια η διαφορα τους και ποια ειναι καλυτερα. Eυχαριστω για τον πολυτιμο χρονο σας η γνωμη σας θα μετρηση πολυ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι περισσότερες σημερινές καραμπίνες έχουν πλαστικές σκανδαλοθήκες, και δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα.

Οι ονομασίες των τσοκ δεν επηρεάζουν την βλητική τους απόδοση. Τα σημερινά εργοστασιακά τσοκ είναι καλά, μην ανησυχείτε για αυτό.

Η βασική διαφορά είναι ότι το σύστημα αδρανείας είναι πιο καθαρό, δεν αφήνει κατάλοιπα να περάσουν στον μηχανισμό, είναι αξιόπιστο αλλά έχει πιο εντονα αισθητό κλώτσημα.

Το σύστημα αερίων αφήνει κάποια κατάλοιπα να περάσουν στη βάση, είναι και αυτό αξιόπιστο, και έχει πιο ήπια αίσθηση κλωτσήματος.

Προσωπικά μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε η Α300 λόγω της ομοιότητας σε κράτημα και λειτουργεία με την παλιά 302. Η κρίση είναι υποκειμενική, ποιοτικά οι δύο καραμπίνες είναι ίσες.

Leave a Reply