THE PIEPER ACTIONLESS

Οι φωτογραφίες βρίσκονται στις παρακάτω ιστοσελίδες και αξίζουν μια προσεκτική ματιά πριν διαβάσετε το κείμενο:

http://www.grives.net/index.php?mod=forum&ac=voir&id=3681

http://fr.1001mags.com/parution/gazette-des-armes/numero- 427-janvier-2011/page-52-53-texte-integral

http://www.naturabuy.fr/fusil-collection-actionless-47-pieper-item-1700613.html

Η εμφάνιση είναι παράξενη! Οι σκανδάλες σε υποδοχή μέσα στο ξύλο του κοντακιού, το σχήμα σουπερποζέ που ανοίγει στο πλάι, το γραμμωτό μονομπλόκ, όλα είναι παράξενα.

Ομως πέρα από την παραξενιά το σουπερποζέ αυτό, το Pieper Actionless, μας στέλνει ένα τεχνικό μήνυμα. Ας δούμε όμως τις παραξενιές και την συλλεκτική άποψη πρώτα. Το Actrionless ήταν εφεύρεση του Μωρίς Τονόν και κατασκευάστηκε από την Pieper το 1947. Στην αγορά βγήκε ως ελαφρύ σουπερποζέ στην μεταπολεμική εποχή όταν το πλαγιόκαννο ακόμα κυριαρχούσε στην αγορά.

Τα κείμενα στα προσπέκτους τονίζουν την πρακτικότητα και το μικρό βάρος του Actionless. Η πρακτικότητα προέρχεται από την δυνατότητα που παρείχε το συγκεκριμένο όπλο στον κάτοχο του να αλλάζει κάννες ώστε να μπορεί να έχει ένα λειαόκαννο δίκαννο, ένα ραβδωτό δίκαννο ή ένα όπλο μικτό, με μια κάννη ραβδωτή και μια λεία. Το πως γινόταν αυτή η αλλαγή θα δούμε παρακάτω. Επίσης τονιζόταν το μειωμένο λάκτισμα και η ελάχιστη άνωση του στομίου.

Μερικά Actionless είχαν τις σκανδάλες μέσα στην λαβή ενώ άλλα τις είχαν κάτω από την λαβή, στην συμβατιή θέση που έχουν τα περισσότερα δίκαννα.

Αν κρίνουμε από τα ελάχιστα Actionless που εμφανίζονται στις δημοπρασίες θα λέγαμε ότι η παραγωγή ήταν μικρή. Ωστόσο αυτά που προσφέρονται προς πώληση είναι σε λειτουργική κατάσταση και έχουν επιβιώσει τόσο στη χρήση όσο και στην αρχική δοκιμή στην γαλλική Τράπεζα Δοκιμών, στα 1000 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Και τώρα στα τεχνικά. Μια ματιά στις φωτογραφίες δείχνει ότι αυτό το σουπερποζέ δεν έχει βάση όπως τα “κοινά” σουπερποζέ. Αντί για βάση έχει μια λάμα ατσάλινη στην οποία στηρίζονται οι κάννες και οι δύο μεριές του πυροδοτικού μηχανισμού.

Οι κάννες “κουμπώνουν” πάνω στην κεντρική λάμα και ασφαλίζουν με ένα κλειδί που βρίσκεται ανάμεσα στο μονομπλόκ και στις θαλάμες. Οταν λύνει το όπλο για μεταφορά λύνουν οι κάννες, δηλαδή αποκολλούνται η μία από την άλλη! Αυτή η μέθοδος αποσυναρμολόγησης επιτρέπει την σύνθεση καννών, λείων και ραβδωτών, ανάλογα με τις επιθυμίες του κατόχου.

Σε μια ιστοσελίδα γαλλική παρουσιάζεται ένα Actionless με δύο ραβδωτές κάννες σε διαμέτρημα 8Χ57. Εχοντας υπόψη ότι αυτό το διαμέτρημα λειτουργείς σε πενταπλάσιες πιέσεις από ένα λειόκαννο, είναι προφανής η αντοχή του συστήματος.

Στον κόσμο των όπλων έχουμε μάθει να ορίζουμε το όπλο με βασιό κριτήριο τον μηχανισμό του, ACTION αγγλιστί. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η επιλογή της ονομασία Actionless για αυτό το Pieper αφού όντως δεν έχει μηχανισμό όπως τον ξέρουμε. Η ατσάλινη λάμα δεν μπορεί να χωρέσει στα κριτήρια περί μηχανισμών. Και όχι μόνο δεν χωρά, αλλά αντιτίθεται στα ίσα στα καθιερωμένα του χώρου μας.

Εκεί που η θεωρία θέλει τα όπλα να έχουν βάση, και μάλιστα ενιαία, λαξεμένη από ατόφιο μέταλλο, έρχεται το Actionless ε την λάμα αντί για βάση και ανατρέπει την παράδοση. Επίσης ανατρέπει ότι έχουμε καθιερώσει στον κόσμο των όπλων ως αποδεκτό σύστημα σύνδεσης καννών αφού οι κάννες του δεν είναι μόνιμα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Προφανώς το Actionless δεν ήταν επιτυχημένο όπλο στην αγορά. Ωστόσο η απλή ύπαρξη του, καθώς και η αντοχή μερικών δειγμάτων σε εβδομήντα χρόνια χρήσης, δείχνουν ότι στην σχεδίαση των δίκαννων όπλων έχουμε ανεξερεύνητα πεδία.

Leave a Reply