ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΟΝΤΑΚΙ

baikalsb4

Διαμόρφωση πατρόν στο μονόκαννο ΙΖ18. Η πάπια διαμορφώνεται σε ένα πιο στρογγυλό σχήμα.

Κύριε Νικήτα χρόνια πολλά. Να είστε καλά , να σας χαίρεται η οικογένεια σας και εμείς να παίρνουμε τα φώτα σας. Η ερώτησή μου είναι. Πως σας φαίνεται η ιδέα της αγοράς ενός καλού δίκαννου και στη συνέχεια τοποθέτηση καινούργιου κοντακιού και ξυστού φτιαγμένο από εκθεσιακή καρυδιά; Πιστεύετε ότι υπάρχει τεχνίτης στην Αθήνα που μπορεί να μου φτιάξει ένα τέτοιο κοντάκι; Να σημειωθεί ότι τα μέτρα του κοντακιού , τα έχω σε σχεδιάγραμμα , παρμένα από εκπαιδευτή κυνηγετικής σκοποβολής. Τάκους καρυδιάς έχει ωραιότατους το guns and knives classics , αλλά και άλλα μαγαζιά. Όπλο σκέφτομαι να πάρω κάποιο μοντέλο της browning ή της beretta. Πείτε μου τη γνώμη σας. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω κατά την επιλογή όπλου; Κάποια τεχνική λεπτομέρεια κάποιων όπλων που θα εμπόδιζε την εγκατάσταση καινούργιου κοντακιού; Κάποιος τεχνίτης που θα μπορούσε να αναλάβει τη δουλειά; Γενικότερα, οποιαδήποτε παρατήρησή σας είναι υπερ πολύτιμη. Το αυξημένο κόστος δεν θα μου είναι πρόβλημα οπότε μην επικεντρωθείτε σε αυτό Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετά Τιμής

Γ.Χ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

baikalsb17

Το εσωτερικό της πάπιας έχει γεμιστεί με μίγμα αλευριού και εποξικής ρητίνης (αυτό είχα πρόχειρο!) και εφαρμόζει τέλεια στην κάννη.

Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω.

Αυτές είναι ερωτήσεις που μόνο σε έναν χώρο όπως η Οπλογνωσία μπορούν να απαντηθούν, καθότι η απάντηση τους απαιτεί μεράκι και άφθονο χώρο.

Η ιδέα σας είναι η πιο σωστή λύση για ένα τέλειο κοντάκι. Επιπλέον σας δίνεται η ευκαιρία να διαπραγματευτείτε την τιμή του όπλου που θα πάρετε καθώς θα ζητήσετε από τον πωλητή να σας δώσει το δίκαννο με το χειρότερο ξύλο, αυτό που θα απέρριπταν άλλοι. Είναι γνωστό ότι πολλοί αγοραστές επιμένουν να επιλέγουν όπλα από το στοκ βάσει της ποιότητας του κοντακιού. Εσείς θα κάνετε το αντίθετο, θα δεχτείτε ακόμη και ελαττωματικό κοντάκι, με ανάλογη έκπτωση.

baikalsb10

Το κοντάκι μετατρέπεται από πιστολέ σε αγγλέ.

Γιατί αυτό; Διότι το εργοστασιακό κοντάκι θα είναι το πατρόν πάνω στο οποίο θα πειραματιστείτε αμείλικτα, με αφαίρεση ή πρόσθεση υλικού, (με στόκο φαναρτζή) ώστε να το φέρετε απόλυτα στα μέτρα σας. Αν και έχετε τα μέτρα σας, αυτά θα τα μεταφέρετε στο εργοσασιακό κοντάκι και θα πειραματιστείτε στον πίνακα για να βεβαιωθείτε ότι τα μέτρα όντως στέλνουν τα σκάγια εκεί που βλέπετε.

Με αυτή την διαδικασία το εργοστασιακό σας κοντάκι θα μετατραπεί στο λεγόμενο Pattern Stock και θα σας δώσει απτά αποτελέσματα μέτρων. Κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένα μετροληπτικό όργανο, και επιπλέον αυτά τα μέτρα θα τα επαληθεύετε στον πίνακα και θα ξέρετε πως ακριβώς ρίχνει το όπλο με το κοντάκι-πατρόν.

Η διαδικασία δεν είναι κάτι το νέο. Θα την δείτε σε αυτό το βίντεο:

Πρόκειται για την διαμόρφωση ενός κοντακιού-πατρόν για ραβδωτό τουφέκι, διαδικασία αρκετά πιο επίπονη από ότι είναι για ένα λειόκαννο. Στο βίντεο γίνονται επεμβάσεις στο εσωτερικό του κοντακιού, μάγουλο, κλπ, κάτι που δεν θα χρειαστείτε εσείς. Ωστόσο, δείχνει τι μπορεί να γίνει ώστε να κατασκευαστεί ένα τέλειο πατρόν που μετά θα αντιγραφεί για να αποδώσει το τέλειο κοντάκι.

Αυτή την διαδικασία ακολούθησα με τα κοντάκι δύο προσωπικών μου όπλων, του Citori και του μονόκαννου ΙΖ18 από το οποίο είναι οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο.

baikalsb14

Τα πατρόν κοντάκι και πάπια έχουν δοκιμαστεί στον πίνακα και έχει βεβαιωθεί η εφαρμογή τους στον κάτοχο.

Και τώρα στο κρίσιμο ερώτημα, ποιος και που θα αντιγράψει το πατρόν.

Υπάρχουν δύο τρόποι και ο ένας έχει δύο υποκατηγορίες.

Πρώτος και λιγότερο επιθυμητός τρόπος είναι η αντιγραφή δια χειρός. Οσο καλός και αν είναι ένας μάστορας δεν θα πιάσει ακριβώς τα μέτρα του κοντακιού πατρόν.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η αντιγραφή με τεχνολογικά μέσα, και αυτά είναι δύο, ο παντογράφος και οι ξυλοφρέζες CNC.

Στον παντογράφο τοποθετείται το κοντάκι πατρόν στην βάση και το ακουμπά ένα κονδύλι οδηγός. Οι κινήσεις του οδηγού μεταφέρονται στο κονδύλι κοπής που κόβει το ξύλο στο τελικό κοντάκι. Ενας καλός παντογράφος μπορεί να δώσει ακρίβεια ενός δεκάτου του χιλιοστού.

Εδώ θα δείτε την πλήρη διαμόρφωση ενός κοντακιόυ ραβωτού από παντογράφο αγγλικής κατασκευής:

Η πιο εξελιγμένη μέθοδος είναι η σάρωση του πατρόν σε σαρωτή λέιζερ, η ψηφιοποίηση του σχήματος και η κατασκευή του σε ξυλόφρεζα CNC. Και με τους δύο τρόπους είναι δυνατό να προβλεφθεί η διατήρηση επιπλέον ξύλου σε μερικά σημεία, όπως πχ την ράχη του κοντακιού, για μια τελική επαλήθευση στο τελικό κοντάκι.

facs0035

Το τελικό κοντάκι, από καλή ελληνική καρυδιά, αντιγραφή του πατρόν. Η αντιγραφή ήταν σε παντογράφο για την πάπια, στο χέρι (το δικό μου) για το κοντάκι.

Εδώ θα δείτε την λειτουργεία μηχανής CNC σε κοντάκια ραβδωτού και λειόκαννου. Αυτή δεν είναι αντιγραφή, είναι πρωοτγενής κατασκευή βασισμένη σε κώδικα δεδομένων στην μνήμη της μηχανής.

Και οι δύο μέθοδοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Η εμπειρία μου είναι ότι οι κάτοχοι των μηχανημάτων αυτών επιδεικνύουν ένα είδος «πριμαντονισμού» και απαιτούν μεγάλα ποσά για κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Η άλλη επιλογή λοιπόν είναι να βρείτε έναν Ιταλό αντιγραφέα κοντακιών και να στείλετε το πατρόν και το ξύλο σας για αντιγραφή, ή καλύτερα να πάτε εκεί και να σας το αντιγράψουν επιτόπου.

Το τελικό φινίρισμα μπορεί να γίνει στην Ελλάδα απο εσάς τον ίδιο.

Η τελική συμβουλή είναι να επιλέξετε ένα όπλο με στήριξη κοντακιού με τζαβέτα και όχι εγκάρσιες βίδες στο κοντάκι. Η τζαβέτα απλουστεύει την εφαρμογή.

Αφήστε μια απάντηση