ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 269

BERETTA SUPERPOSE KAI ΜΕΤΡΑ

Κυριε Νικητα γεια σας και παλι.

Θα ηθελα να μοιραστω τον προβληματισμο μου μαζι σας καθοτι ειστε ειδικος πανω στο τομεα.

Εχω ενα σουπερ μποζε Βeretta ultralight και χανω την μια μπεκατσα μετα την αλλη. Οχι οτι δεν παιρνω πουλια αλλα η ευσοχια μου ειναι 50% αυτο ισχυει και στα αλλα θηραματα. Θα ηθελα τελος παντων να διαπιστωσω τα μετρα του κοντακιου μου αν ειναι σωστα. μπορειτε να μου πειτε που μπορω να παω για μια σωστη μετροληψια. Καπου που θεωρειτε οτι θα γινει σωστα ωστε το οπλο να κουμπωνει καλα στο σωμα μου διοτι καθε φορα κανω και διαφορετικη επωμηση. Ειμαι απο Πατρα θα ηθελα την συμβουλη σας. περιμενω με ανιπομονεσια την απαντησησας

ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καθαρόαιμο μετροληπτικό κέντρο για όπλα δεν έχουμε στην Ελλάδα. Οι δάσκαλοι σκοποβολής κάνουν αυτή την δουλειά στο βαθμό που αυτή συνυφάζεται με την διδασκαλία.

Η διαδικασία της μετροληψίας είναι ειδικευμένη δουλειά που απαιτεί γνώση των τεχνικών παραμέτρων αλλά και μια γερή δόση εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Περιληπτικά η διαδικασία είναι η εξής: πρώτο βήμα είναι η εμπέδωση της σωστής τεχνικής επώμισης, μετά ακολουθεί η εύρεση του μήκους, της γωνίας πέλματος, της κάθετης κλίσης και τελικά της πλάγιας κλίσης του κοντακιού. Αν η τεχνική επώμισης υπάρχει, τότε μπορεί να γίνει η εύρεση των μέτρων εμπειρικά με την μέθοδο Churchill.

Αυτά τα δύο άρθρα ίσως να βοηθήσουν την κατάσταση:

http://www.oplognosia.com/ergonomia/ergonomia.php

http://www.oplognosia.com/ergonomia/ergonomia1.php

ΔΙΚΑΝΝΟ PEDRETTI

qa269Pedretti1

Κύριε Νικήτα χρόνια Πολλά για τις μέρες. Συγχαρητήρια για την καλή ενημέρωση που μας δίνεται. Έχω εδώ και δέκα χρόνια στην κατοχή μου ένα δίκαννο με το οποίο έχω ρίξει το πολύ 100 φυσίγγια. Πριν από εμένα το είχε ένας θείος μου επί 22 χρόνια και δεν ξέρω πόσα έχει ρίξει. Η κατάσταση του εξωτερικά δεν είναι και τέλεια τουλάχιστον στα ξύλα που χρειάζεται λίγο συμμαζεμα. Τα στοιχεία που βλέπω εγώ είναι ότι έχει 70αρες κάννες breda, 18.4 αυλό και είναι f. Pedretti. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν από τις φωτογραφίες που σας στέλνω μπορείτε να κάνετε μια πιθανή εκτίμηση της αξίας του όπλου.

Σας ευχαριστώ προκαταβοληκα

Με εκτίμηση

Πατεστος Βραμπακης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

qa269Pedretti2

Είναι δίκαννο με μισές φωτιές και κάποια στοιχεία που το ανεβάζουν στην άνω μέση κατηγορία, όπως πχ η κυματιστή γραμμή ένωσης κοντακιού με τη βάση, δείκτες όπλισης, ενισχυτικά νεύρα στη βάση. Η κατάσταση του όμως το κατεβάζει, το δίκαννο αυτό έχει δει ταλαιπωρία και ελλιπή συντήρηση και έχει χάσει σημαντικό ποσοστό φινιρίσματος από το κοντάκι, τη βάση και τις κάννες. Η αξία του λοιπόν αντικατοπτρίζει αυτές τις απώλειες, υπολογίστε την γύρω στα 550 Ευρώ.

AUTO 5 ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ Ή ΑΤΣΑΛΙΝΗ

κυριε νικιτα χαίρεται είμαι σε διλημα ανάμεσα σε 2 browning auto 5 kai oi 2 Belgium.η μια ατσάλινη βαση η άλλη αλουμινίου θελω να μου πειτε τα υπερ και τα κατα αν βέβαια υπάρχουν ευχαριστώ εκ τον προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αλουμινένια βάση είναι εξ ορισμού κατασκευασμένη στην Ιαπωνία. Είναι μεν πιο ελαφριά αλλά έχει τα μείον του αλουμινίου, δηλαδή αδυναμία βαψίματος και ράγισμα στο πίσω μέρος της βάσης αν χρησιμοποιούνται ισχυρές γομώσεις με λανθασμένη τοποθέτηση φρένων. Η ατσάλινη είναι πιο βαριά, συνήθως κατασκευασμένη στο Βέλγιο, και αν είναι παλαιότερο μοντέλο, δηλαδή πριν το 1976 σύνήθως έχει καλύτερα φινιρίσματα μετάλλου εσωτερικά.

Συλλεκτικά η ατσάλινη είναι η πιο πολύτιμη.

BENELLI M2 COMFORT KAI TL

Γεια σας κύριε Νικήτα ονομάζομε ʼρης Τέντας έχω στην κατοχή μου την καραμπίνα BENELLI M2 COMFORT TL και θα ήθελα να σας ρωτήσω 1 την διαφορά από την καραμπίνα BENELLI M2 COMFORT TC και 2 αν BENELLI M2 TL είναι κατάλληλη για το κυνήγι φάσσας και πάπιας που πρόκειται να ασχοληθώ? Aυτά γιατί μερική συχωριανή μου μου είπανε ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι λάθος και η σωστή ήτανε η BENELLI M2 COMFORT TC θα ήθελα κύριε Νικήτα την εμπεριστατωμένη άποψης σας για την σωστή η λάθος επιλογή μου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ουσιαστικά είναι το ίδιο όπλο με το ίδιο σύστημα αδράνειας. Ποιες διαφορές είδαν οι συγχωριανοί σας που διαφοροποιούν σημαντικά τα δύο μοντέλα; Η μόνη σημαντική διαφορά που φαίνεται στις ιστοσελίδες της ίδιας της Benelli είναι ότι η δική σας δέχεται προέκταση αποθήκης.

Οσό για την καταληλότητα της για τα κυνήγια που κάνετε, φάσσα και παπιά, είναι απόλυτα ικανοποιητική η TL, σε τρίσφαιρη πάντα διάταξη, αν βέβαια βάλετε το ανάλογο τσοκάκι για το θήραμα και τις αποστάσεις βολής που θα αντιμετωπίσετε.

ΠΑΛΙΟ ΡΩΣΣΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ

Έπεσε στα χέρια μου ένα όπλο κατασκευασμένο στην πρώην Σοβιετική Ένωση πριν από 50 περίπου χρόνια. Είναι σούπερ ποζέ και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η διαιρούμενη πάπια .Έλυσα τις πλαϊνές βίδες και έβγαλα την πάπια, όμως δε γνωρίζω το λύσιμο περαιτέρω. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει κοντάκι με μάγουλο. Το κούνησα ελαφρά και παρατήρησα λίγο τζόγο.

Σας παρακαλώ να μου πείτε:

1. αν έχει κάποια συλλεκτική αξία

2. μια ενδεικτική τιμή πώλησης

3. Αν μπορεί να αφαιρεθεί το μάγουλο από το κοντάκι

4. Πώς να βγάλω τις κάννες

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

Πυλαρινός Διονύσιος Ζάκυνθος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μάλλον έχετε το ΤΟΖ34. Για να βγούν οι κάννες βεβαιωθείτε ότι το όπλο είναι άδειο. Δείτε αν είναι το μοντέλο με το ειδικό κουμπάκι αποσυναρμολόγησης στο πλάι δεξιά. Αν είναι με το κουμπάκι τότε βάζετε το κουμπάκι στην κατάλληλη θέση αποσυναρμολόγησης. Αν δεν έχει το κουμπάκι κρατάτε τις σκανδάλες πιεσμένες καθώς ανοίγετε το όπλο και θα απελευθερωθούν οι κάννες.

Τα ΤΟΖ34 ήταν πάντα φθηνά όπλα και αυτό αντανακλάται και στις τιμές των μεταχειρισμένων. Αν δεν είναι τα μοντέλα πολυτελείας με τα ασημοστολισμένα κοντάκια δεν έχουν ιδιαίτερη συλλεκτική αξία. Είναι όμως γερά και ανθεκτικά δίκαννα και ικανά να κυνηγήσουν όλα τα θηράματα της Ελλάδας.

Ο τζόγος στα ΤΟΖ διορθώνεται απλά με την πρόσθεση ενός πάφυλλα κάτω από τον βιδωτό καθρέφτη. Κάνετε μια έρευνα στην Οπλογνωσία βάζοντας ΤΟΖ στο «ψακτήρι» για περισσότερα στοιχεία.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΛΗΤΑ SUPER X 36gr

κύριε Νικήτα ονομάζομε Γιώργος φακής και θα ήθελα να σας ρωτήσου αν το όπλο bemeli m2 tl είναι κατάλληλο να ρίξει τα συγκεκριμένα φυσίγγια για το κυνήγι φάσας που κάνω και σας ρωτάω λόγο απειρίας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σαφώς και είναι κατάλληλο το όπλο για τα φυσίγγια αυτά. Οι καραμπίνες Benelli δοκιμάζονται στις 1370 πιέσεις και δέχονται όλα τα φυσίγγια της αγοράς.

ΚΑΝΝΗ FRANCHI

γεια σας κυριε νικητα εχω μια franchi elite και ειναι με σταθερο τσοκ 1 αστρο ξερετε αν τεριαζει καποια κανη απο αλλο μοντελο που να περνει εσωτερικα τσοκ και απο που μπορω να την αγορασω?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εταιρεία Ναυπλιώτη στην οδό Αντύπα 80 Νέο Ηράκλειο θα σας πληροφορήσει τόσο για την εφαρμογή της κάννης όσο και αν υπάρχει ετοιμοπαράδοτη.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑΣ

καλησπερα κυριε νικητα!ηθελα να σας ρωτησω επειδη κυνηγαω μπεκατσα κυριως και φασα,ο οπλο μου ειναι η benelli comfort την οποια εχω παρει με κανη 70εκατοστα και 70mm..ηθελα να μαθω αν υπαρχει διαφορα σε ποιοτητα τουφεκιας αναμεσα σε κανη 70mm kai 76mm!ή η μονη διαφορα ειναι οτι η 70mm δεν δεχεται magnum?σας ρωτω για να ξερω γιατι κυνηγαω συνηθως με πολυ κρυο και ενδιαφερομαι για τη ποιοτητα τουφεκιας!

ηλιας απο σαλαμινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ποτέ δεν βάζουμε φυσίγγι μακρύτερο από τη θαλάμη, αυτός είναι απαράβατος κανόνας. Η θαλάμη 76 χιλιοστών μπορεί να ρίξει φυσίγγια 70 χιλιοστών χωρίς πρόβλημα. Με σύγχρονα φυσίγγια και τάπες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ότι καιρό και αν κάνει. Παλιά, με τάπες κατώτερης ποιότητας, υπήρχε το πρόβλημα της διαφυγής αερίων προς τα σκάγια και συσσωματώσεων. Αυτά έχουν ξεπεραστεί στα σύγχρονα φυσίγγια.

ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΟΝΟΒΟΛΑ

Remington copper solids

Θα ήθελα να μου πείτε αν τα μονόβολα με χάλκινη βολίδα και με βλήμα

hollow point της συγκεκριμένης εταιρείας κάνουν για λειόκανα όπλα ή αν

είναι μόνο για το ραβδωτό 12.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απάντηση δίνεται από την ίδια την εταιρεία στην συσκευασία όπου συμβουλεύει τα συγκεκριμένα βλήματα να ρίχνοντα από ραβδωτές κάννες.

Για όσους δεν το γνωρίζουν τονίζετα ότι στην Αμερική υπάρχουν κάννες ραβδωτές σε διαμετρήματα λειόκαννου, πχ 12, 20 κλπ.

Ο λόγος της προτροπής είναι ότι η λεία κάννη δεν μπορεί να σταθεροποιήσει ένα βλήμα που δεν είνα εμπροσθοβαρές. Το χάλκινο βλήμα λοιπόν χρειάζεται την γυροσκοπική σταθεροποίηση που του παρέχει η ράβδωση αλλιώς δεν αποδίδει ακρίβεια. Επίσης το χάλκινο βλήμα δεν παραμορφώνεται όταν περνά από το τσοκ και έτσι υπάρχει κίνδυνος παραμόρφωσης του τσοκ. Το μολυβένιο βλήμα, όπως τα Remington με βλήμα τύπου Foster είναι μια καλύτερη επιλογή για λειόκαννα όπλα.

Αφήστε μια απάντηση