ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 277

FAUSTI TRAP

ea277Fausti1

Κύριε Κυπρίδημε καλησπέρα.

Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και τις γνώσεις που μας παρέχετε.

Αγόρασα πρόσφατα ένα σούπερ ποζέ fausti Stefano μοντελο leader. Είναι προφανέστατα η σκοπευτική έκδοση trap με εξαεριζόμενες κάνες και φαρδιά σκοπευτική εξαεριζόμενη ρίγα. Οι κάνες του είναι 75 εκ. με αυλούς 18.4 και βάρος 1.550 γραμ. Η κατάστασή του είναι άριστη και θεωρώ πως η τιμή αγοράς του (700 E) ήταν αρκετά συμφέρουσα έστω κι αν είναι ελαφρώς μεταχειρισμένο. Έχει σταθερό τσοκάρισμα 1 και 2 άστρα , αυτόματους εξολκείς και σκανδάλη χωρίς επιλογέα. Το πήρα αποκλειστικά επειδή με ενδιαφέρει το αγώνισμα του trap. Έριξα 3 πούλες στο σκοπευτήριο κι έμεινα αρκετά ικανοποιημένος θα έλεγα. Έχω μια επιφύλαξη για την πάνω κάνη (full) όσον αφορά στη σωστή σύγκλιση, αλλά με τόσο λίγες βολές για νέο όπλο δεν μπορώ να είμαι απόλυτος.

1. Αυτό που δεν με ικανοποιεί είναι ο μηχανισμός της πάπιας (ο μοχλός ανοίγματος κινεί το έλασμα τύπου «αεροπλανάκι»), που δεν το θεωρώ αξιόπιστο γιατί και αδύναμο μοιάζει και δυσλειτουργικό είναι, αφού κολλάει και κάνει δύσκολη την αποσύνδεση της πάπιας.

2. Το κλείδωμα μοιάζει στιβαρό αν και πολύπλοκο με το κεντρικό κλειδί (τύπου boss ή κάνω λάθος; ), 2 πλαϊνά κλειδιά κι ένα στο κάτω μέρος της βάσης που ασφαλίζει συρταρωτά με την επαναφορά της πεταλούδας στο κλείσιμο του όπλου. Τα 2 δίδυμα κινητά ελάσματα κατά μήκους του πυθμένα της βάσης σε τι εξυπηρετούν;

ea277Fausti2

3. Πιθανόν λόγω διαφορετικής σκληρότητας των μετάλλων της βάσης και του σημείου εφαρμογής των κανών, αυτό το σημείο έχει έντονα γδαρσίματα, προφανώς προερχόμενα από τα ανοιγοκλεισίματα και τις συναρμολογήσεις-αποσυναρμολογήσεις του όπλου.

Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σ αυτά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Ηλίας, Θεσσαλονίκη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ea277Fausti3

Τα δίδυμα ελάσματα στο κάτω μέρος της βάσης είναι οι οπλιστήρες. Αυτά μεταφέρουν την οριζόντια κίνηση από την πάπια και οπλίζουν τις σφύρες.

Τα γδαρσίματα από την εφαρμογή είναι αναπόφευκτα σε όλα τα δίκαννα όπλα που αποσυναρμολογούνται τακτικά. Η πρόληψη είναι ελαφριά επάλειψη με γράσσο το οποίο καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση και ανανεώνεται. Δεν αφήνουμε παλιό γράσσο στην κάννη διότι το γράσσο μαζί με σκόνη μετατρέπεται σε σμυρίδι!

Η αγορά στα 700 Ευρώ είναι σαφώς μια καλή αγορά για ένα όπλο αυτής της κατηγορίας που έχει τιμή λιανικής πολλαπλάσια.

CZ USA ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

ea277Sfragida1

Νικήτα γειά σου

Σε συνέχεια παλαιότερου μυνήματός μου , όπου σε ρωτούσα για τις δοκιμές ενός CZ – USA 712, σου στέλνω δύο φωτογραφίες απο τις σφραγίδες που έχει το όπλο πάνω του – στην κάννη -. Οπως σου είχα περιγράψει – χωρίς εικόνα – τοτε τις σφραγίδες, μου είχες απαντήσει οτι δεν σου λένε τίποτα, αλλά κάπου στο διαδίκτυο – και μάλιστα νομίζω ήταν σε κάποιο δικό σου άρθρο που όμως δεν μπορώ να το ξαναβρώ – είδα να περιγράφονται οι σφραγίδες αυτές σαν σφραγίδες της Τσέχικης Τράπεζας δοκιμών. Είναι έτσι; επίσης τα γράμματα ΒΖ, που είναι αριστερά απο το πλαίσιο με το V και ο αριθμός 13 που είναι δεξιά του πλαισίου, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ,δίνουν κάποια πληροφορία; το 13 μπορεί να είναι το έτος κατασκευής – δοκιμής μιά που και ο αριθμός του όπλου αρχίζει από 13;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Δημήτρης Κυρατζίδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ea277Sfragida1 ea277Sfragida2

Οι σφραγίδες της κάθε χώρας μέλους, ανάμεσα τους και η Τσεχία, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών Δοκιμής, CIP, εδώ:

http://www.cip-bobp.org/poincons

Η επίσημη τσέχικη σφραγίδα δεν είναι αυτή που φέρει το όπλο στις φωτογραφίες.

Τι γίνεται; Απλό. Τα όπλα παράγονται στην Τουρκία. Αυτά που θα πουληθούν σε χώρες μέλη του CIP πάνε στην Τσεχία για δοκιμή.

Αυτά που θα πουληθούν σε χώρες που δεν επιβάλλουν υποχρεωτική δοκιμή, ανάμεσα τους ΗΠΑ και Ελλάδα, φεύγουν από Τουρκία με σφραγίδα της ενδοεργοστασιακής δοκιμής.

FALCO ΦΛΟΜΠΕΡ

ea277Falco1

gia sas exo ena floper markas Falco me arithmo kataskevis A92190 tipou doko f kai tha ithela an xerete na mou pite tin axia tou simera kai pote kataskevastike?

gia sas exo ena floper markas Falco me arithmo kataskevis A92190 tipou doko f kai tha ithela an xerete na mou pite tin axia tou simera kai pote kataskevastike?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ea277Falco2

Τα Falco εισάγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Ναυπλιώτη στην οδό Αντύπα 80 Νέο Ηράκλειο. Η χρονολογία κατασκευής φαίνεται από την ειδική σφραγίδα, ένα τετραγωνάκι με δύο γράμματα μέσα πχ ΑΒ. Από τον αριθμό δεν βγαίνει συμπέρασμα.

ΔΙΚΑΝΝΟ DAMAS TWIST LONDON

Καλησπέρα κύριε Νικήτα Κυπρίδημε,

Θα σας παρακαλούσα πολύ να μου πείτε ότι γνωρίζετε για το πλαγιόκανο που επισυνάπτω.

Damas Tine Twist London.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λέξη London είναι εμβόλιμη, τακτική των Βέλγων κατασκευαστών για να δώσουν την εντύπωση ότι το όπλο κάπου φέρνει από Αγγλία. Ομως στην φωτιά γράφει γαλλικά Qualit Guarantei και από εκεί καθώς και τις σφραγίδες φαίνεται η βέλγική καταγωγή του όπλου. Πρόκειται για δίκαννο μέτριας ποιότητας. Η αξία του σαν οικογενειακό κειμήλιο είναι βασικά η μόνη αξία λόγω της κατάστασης του. Στις φωτογραφίες φαίνεται ότι υπάρχει κενό μεταξύ καννών και βάσης, καθώς και φθορά γύρω από τα κλειδιά. Συστήνεται η απόσυρση του από ενεργό δράση.

Αφήστε μια απάντηση