ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 283

BERETTA 680 TRAP

Γεια σας κ. Νικήτα. Εχω ενα trap s680 και ζυγίζει 3600. Αξίζει το εγχείρημα για αφαίρεση ριγών, και αν ναι πόσο θα ελαφρύνει για να γίνει κυνηγετικό( δεδομένου οτι δεν παω σκοπευτήριο ποτε).Το οπλο ειναι το κλασσικο χωρις επιλογέα με 75 εκ κάννες 70αρες θαλαμες φαρδιά ρίγα και 2*-1* κατασκευασμένο το 1980, μα με κυνηγετικό κοντάκι.Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο 680 έχει χαρακτηριστεί «τούφεκος» από μερικούς που το λάτρεψαν. Η βάση του έχει μεγαλύτερες διαστάσεις σε μερικά σημεία απο τα κυνηγετικά μοντέλα της σειράς, όπως το 686 και 687, αλλά έχει και κάτι που δεν φαίνεται, πλήρη σκλήρυνση σε όλη τη βάση. Αυτό είναι το μυστικό της αντοχής του αλλά και του αυξημένου βάρους. Ακόμη και αν φύγουν οι ρίγες, θα είναι πιο βαρύ από τα 686 διότι η βάση του είναι πιο βαριά.

Αν αφαιρεθούν οι ρίγες, δηλαδή οι δύο πλαϊνες και η πάνω ρίγα, θα χάσει γύρω στα 150 γραμμάρια. Θα πέσει δηλαδή στα 3450. Δεν θα είναι ποτέ ελαφρύ όπλο, ωστόσο η απώλεια βάρους από μπροστά, στις κάννες, θα δώσει μια άνεση στο αδύναμο χέρι που στηρίζει τις κάννες. Είναι σοβαρή μετατροπή και χρειάζεται σκέψη. Προσωπικά θα την έκανα την μετατροπή αν είχα πλήρη εμπιστοσύνη οτι θα γίνει σωστά και χωρίς ρίσκο για την αντοχή των καννών, δηλαδή αν ο μάστορας που το αναλάμβανε ήξερε τι κάνει.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΙΣΤΟΛΙΟΥ

Καλημερα Κε Νικητα!

Εστω οτι εχω αδεια απο την αστυνομια για κατοχη πιστολιου(ΟΧΙ οπλοφορια πιστολιου-αν αυτα πανε μαζι δεν γνωριζω),μπορω να αγορασω απο ΗΠΑ πιστολι?

Μου αρεσει το Glock 19 Gen4.

Αυτο και σιγουρα θα παρω το Baikal mp43EM πλαγιοκαννο, 2 σκανδαλες,αυτοματοι εξωλκεις.

Σας ευχαριστω για τον χρονο σας.

Υ.Γ Διαβαζω τακτικα το site σας.Ισως ειστε περισσοτερο ενημερωμενος ακομα και απο τους ανωτατους στρατιωτικους.

Με εκτιμηση

Μηνας Γκιαουρακης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η άδεια κατοχής δεν αντικαθιστά την άδεια εισαγωγής. Για να εισάγετε όπλο θα χρειαστεί άδεια εισαγωγής ελληνική, στην οποία θα καταγράφεται το συγκεκριμένο όπλο με αριθμό κλπ, και θα πρέπει επίσης να υπάρχει και άδεια εξαγωγής από την χώρα προέλευσης. Η διαδικασία αυτή έχει καθιερωθεί διεθνώς πλέον και είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. Από τις ΗΠΑ δεν φεύγει κανένα όπλο ή εξάρτημα χωρίς άδεια του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ. Επειδή η συμπλήρωση εγγράφων κλπ είναι χρονοβόρα συνήθως οι Αμερικανοί εξγαγωγείς χρεώνουν κάτι επιπλέον για την εξαγωγή. Εν τέλει το κόστος του όπλου θα είναι το ίδιο με όσο κοστίζει στην Ελλάδα σε κατάστημα που πουλά σκοπευτικά πιστόλια.

ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΕ Η SKB

Νικήτα καλημέρα, να ‘σαι καλά!

Αυτή τη φορά δεν επιθυμώ να μου μάθεις κάτι τεχνικής φύσεως, απλώς αναρωτιέμαι ποιος ήταν ο λόγος που έκλεισε η τόσο ποιοτική και εμπορικώς επιτυχημένη (ειδικά στις ΗΠΑ, που είναι τεράστια αγορά), η γιαπωνέζικη εταιρεία κατασκευής όπλων, η SKB, μετά μάλιστα από ενάμιση αιώνα (!) λειτουργίας…!

Μήπως εσύ γνωρίζεις τον λόγο, αλλά και τη χρονολογία παύσης παραγωγής των όπλων της;

Μερικοί λένε ότι ήταν τα τσουνάμι που έφεραν ανεπανόρθωτες ζημιές στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τον Μάρτιο του ’11, άλλοι ισχυρίζονται ότι έκλεισε το εργοστάσιο πριν από αυτή τη θεομηνία, το 2009 ή το 2010, προφανώς λόγω οικονομικών προβλημάτων…

Εγώ προσωπικά δεν ξέρω τι να πιστέψω και δεν μπορώ να βγάλω και σαφές συμπέρασμα ψάχνοντας στο διαδίκτυο (δεν βρήκα πουθενά καμιά αξιόπιστη ή επίσημη θέση)…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δύο ονόματα, κύριος και κυρία Σακάμπα, από όπου και βγαίνει το SKB είναι ο λόγος που σταμάτησε η παραγωγή των SKB. Εφτασαν σε ηλικία που δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την παραγωγή στα επίπεδα ποιότητας που είχαν θέσει. Ετσι πουλήθηκε το όνομα, το οποίο μερικοί εμπορικά σκεπτόμενο κόλλησαν σε όπλα που καμία σχέση δεν έχουν με το αρχικό SKB. Δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται τέτοια εμπορικά βήματα, το έχουν κάνει και με μεγάλα αγγλικά ονόματα κάποιοι έμποροι.

Το ευχάριστο είναι ότι τα SKB, λόγω αντοχής και καλού σχεδιασμού, αντέχουν και έτσι θα υπάρχουν ως καλά μεταχειρισμένα για πολλά χρόνια.

ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ ΖΙΓΚΛΙΝΑ

Κε Νικήτα γεια σας.

Σήμερα μου μεταβιβάσαν ένα μονόκαννο μάρκας ZYGLIN το όπλο είναι σε άριστη κατάσταση και έχει αγοραστεί περίπου το 1965 και έχει βγει μόνο δύο φορές στο κυνήγι. Το μοναδικό ελάττωμα που έχει είναι στη βίδα που αφαιρείται η κάννη κι έτσι δεν μπορώ να δω τις πληροφορίες έτος κατασκευής και τις πιέσεις που έχει δοκιμαστεί. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάποια συλλεκτική αξία και αν υπάρχουν στη διάθεσή σας άλλες πληροφορίες για το συγκεκριμένο όπλο. Σας αποστέλνω και μερικές φωτογραφίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα μονόκαννα Ζιγκλίνα κατασκευάζονταν από τους αδελφούς Ζιγκλινα στην Θεσσαλονίκη. Το κατάστημα υπάρχει, και εκεί θα βρείτε πληροφορίες για την παραγωγή.

Επειδή η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ μέλος της Ενωσης Τραπεζών Δοκιμών, CIP, τα ελληνικά όπλα δεν είχαν σφραγίδες δοκιμής. Η θαλάμη τους ορίζει τα φυσίγγια που δέχονται και στα περισσότερα είναι κανονικά φυσίγγια 70 χιλιοστών. Οπως όλα τα ελληνικά όπλα έχει συλλεκτική αξία που το ανεβάζουν λίγο πάνω από τα κοινά ξένα μονόκαννα της ίδιας κατηγορίας.

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ ΜΑΛΤΣΙΝΙΩΤΗ

Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι που δεν έχει σχέση με λειόκανα κτλ,πρόσφατα επισκέφτηκα την Σόφια, μαζί με φίλο μου, που μένει εκεί και πορεύεται επαγγελματικά αρκετά χρόνια εκεί, πήγαμε στο πολεμικό μουσείο, μέτριο μπορώ να πώ, αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα περίστροφο….Ελληνικό παρακαλώ!!! Επάνω τον »μύλο» και στην επιφάνεια σκόπευσης έγραφε »Αφοι Μαλτσινιώτη» !!! Έδειξα ενδιαφέρον, κάνοντας τον τσιτσερόνε ο φίλος ρώτησε τον υπεύθυνο κάτι να μας πεί εάν ήξερε, βλέποντας το μας ειπε πως είναι Ελληνικό και μάλλον το μοναδικό……που διεσώθει σε σχεδόν πάρα πολύ καλή κατάσταση, και για να σας το περιγράψω, είναι όπως είπα περίστροφο,οκτάσφαιρο, 32 cal…* με ασφάλεια στην αριστερή πλευρά. Η έκπληξή μου, παράλληλα και »ερώτηση», είναι πως δεν γνώριζα πως Ελληνική βιομηχανία παρήγαγε περίστροφα την εποχή του 1880-1890 περίπου……..Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων εάν μου απαντήσετε, και εάν θα μας γνωρίζατε οτιδοίποτε για το συγκεκριμένο όπλο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι αδελφοί Μαλτσινιώτη ήταν πρωτοπόροι που έστησαν την βιομηχανία όπλων και πυρομαχικών στην Ελλάδα. Τα περισσότερα όπλα που φέρουν το όνομα της εταιρείας ήταν βελγικής κατασκευής και σώζονται αρκετά δίκαννα από τις τότε εισαγωγές. Το περίστροφο μάλλον θα ανήκει στην εποχή των εισαγωγών και πιθανώς να είναι βέλγικο.

BREDA ASTROLUX

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κύριε Νικήτα καλησπέρα.

Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για τις προχθεσινές πληροφορίες σας σχετικά με την σκαλιστή breda argus. Σύμφωνα όμως με την ελληνική παροιμία > παίρνω το θάρρος να σας ρωτήσω και πάλι. Έχω επίσης μια breda astrolux με σταθερά τσόκ, 3» magnum με αριθμό P08993, PSF(**), FINITO(*) [PB]. Η κάννη γράφει BREDA (R) 3» magnum, PSF(**), FINITO(*), [BC], 18,4 L009778, ACCIAIO BREDA, CL και ένα μπερδεμένο σύμβολο σε κουτί με ένα αστέρι από πάνω. Επισυνάπτω και φωτογραφία. Θα ήθελα να ρωτήσω.

α) Σε πόσες πιέσεις είναι δοκιμασμένη.

β) Αν ρίχνω μλυβένια σκάγια χωρίς χρήση τσοκ, με την προστατευτική μούφα δηλαδή, υπάρχει πρόβλημα?

γ) Μπορώ να ρίχνω μονόβολο πάλι χωρίς τσοκ με την προστατευτική μούφα?

δ) Μπορώ να χρησιμοποιήσω φυσίγγια με σιδερένια σκάγια? Αν όχι υπάρχει τρόπος μετατροπής, πχ αλλαγή κάννης ώστε να χρησιμοποιεί σιδερένια σκάγια?

ε) Τι σημαίνει αυτό το σύμβολο στο κουτί με το αστέρι από πάνω?

Συγγνώμη αν έγινα κουραστικός, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, να είστε καλά να μας ενημερώνετε.

Συγχαριτήρια για την ιστοσελίδα.

Στέλιος Κακαμπούκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τετράγωνη σφραγίδα με το αστέρι από πάνω είναι η επίσημη σφραγίδα της Τράπεζας Δοκιμών του Γκαρντόνε.

Η σφραγίδα με δύο κεφαλαία γράμματα σε τετράγωνο είναι η χρονολογία κατασκευής. Στην φωτογραφία φαίνεται πιο πολύ σαν BC παρά σαν PB. Η σφραγίδα σίγουρα δεν μπορεί να είναι ΡΒ διότι αυτή δεν υπάρχει ως χρονολογία, αν είναι BC τότε η κατασκευή είναι του 1993, και αν είναι ΒΡ τότε είναι του 2001. Η διαφορά είναι ουσιώδης, το 1993 η δοκιμή μάγκνουμ ήταν στις 1200 πιέσεις, το 2001 ήταν στις 1370. Αν η σφραγίδα είναι όντως BC τότε δεν πρέπει να ρίξει φυσίγγια των 1050 bar.

Εφόσον μπαίνει η μούφα δεν υπάρχει πρόβλημα βολής με σκάγια μολυβένια ή με μονόβολο.

Για σιδερένια σκάγια το κρίσιμο θέμα είναι το τσοκ, δεν ρίχνονται ποτέ με τσοκ πιο στενό από μισό, δηλαδή με τρία άστρα. Πιο στενό τσοκ ενδέχεται να διογκώσει την κάννη.

ΙΖ27, ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΝΟΥΜ;

Αγαπητέ, κύριε Νικήτα

Έχω ένα όπλο Baikal – ??-27 EM-MC-Nickel που αγοράστηκε το 2004 αν δεν

κάνω λάθος.

Παρακαλώ, αν σας είναι εύκολο, να με ενημερώσετε για το αν είναι

μάγκνουμ και τι φυσίγγια μπορεί να ρίξει, καθώς και για την ποιότητα

του όπλου.

Σας ευχαριστώ

Γιάννης Φρύδας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λύση είναι σφραγισμένη στο όπλο. Αν έχει θαλάμη 76 χιλιοστών, είναι μάγκνουμ και μπορεί να ρίξει φυσίγγια μάγκνουμ. Η σφραγία είναι στο κάτω μέρος των καννών και θα λέει 76 ή 70. Αν είναι 70 χιλιοστών τότε δεν πρέπει να ρίξει μάγκνουμ.

Τα Baikal είναι ισως τα πιο δοκιμασμένα όπλα στην ελληνική αγορά, έχουν αποδείξει την αντοχή τους και την αξιοπιστία τους σε κάθε είδους χρήση. Είναι μεν φτηνά όπλα αλλά πολύ καλά.

ΝΕΑ ΠΑΡΕΑ ΓΟΥΡΟΥΝΟΚΥΝΗΓΩΝ

Κύριε Νικήτα σας χαιρετίζω. Η κατάστασή μου είναι η εξής. Κυνηγάω λαγό και υδρόβια και ως πριν 1 χρόνο αγριόχοιρο. Ο λόγος που αποχώρησα από την ομάδα ήταν διότι είχε όλα αυτά τα οποία έχουν φέρει την κακή φήμη στους »γουρουνάδες». Πολυπληθής ομάδας, ημίαιμα σκυλιά, ψευτοτσαμπουκάδες μεταξύ τους αλλά και τραμπούκοι προς άλλους κυνηγούς και πλημμελή τήρηση κανόνων αυτοπροστασίας. Όσο κυνηγούσα γουρούνι ήμουν σε καρτέρι. Προσφάτως με προσέγγισαν άλλοι 2 καρτεριτζήδες που έφυγαν από την ομάδα τους για τους για τους ίδιους λόγους. (εξακριβωμένο). Μου πρότειναν λοιπόν να ηγηθώ μιας 4μελλούς ομάδας και να ξαναβγούμε για γουρούνια. Τα δεδομένα είναι τα εξής. Είμαστε νέοι σε ηλικία. (εγώ 29 αυτοί 25). Είμαστε πολύ δυνατοί σκοπευτικά μα όπλα slug στα μέτρα μας και πολύ σκοπευτήριο. Βρίσκουμε και ένα παγανιέρη (κάτι είναι στα σκαριά) και κάνουμε ομάδα. Θα αγοράσουμε και δύο καθαρόαιμους ιχνηλάτες, κουτάβια που θα τους εκπαιδεύσουμε φουλ, οχήματα αγροτικά έχουμε, και ξεκινάμε! Λογική μας είναι . 2 άτομα να ακολουθούν τα σκυλιά στην στάμπα και οι άλλοι 2 στα καρτέρια. Κύριε Νικήτα, όσα ζώα θηρεύσουμε! Χωρίς άγχος αν μας φεύγουν ή αν θα κάνουμε νούμερα πολλά για το facebook. όντας και 4 μόνο αυστηρά όσον νά ναι θα θηρεύσουμε ένα ικανοποιητικό αριθμό ο καθένας. (είπαμε, ουκ εν τω πολλώ το ευ!) Θα ασχολούμαστε κατά δύναμη με αγριόχοιρους μεσαίου μεγέθους γιατί διαβάζουμε και άρθρα σας!! Αν τα καταφέρουμε ασχολούμαστε και λίγο με το ζαρκάδι σε ρεζέρβα!! Ακούω το πως σας φαίνεται το σχέδιο μας. Είμαστε ανοιχτοί σε διορθώσεις , παραινέσεις κ.τ.λ.

υγ: ανεβάστε καμιά φωτό σας από το κυνήγι να παίρνουμε κουράγιο. Είστε πρότυπο για τη νέα γενιά.

Μετά τιμής

Γ.Χ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οτι χάνει λόγω αριθμού μελών η παρέα σας, θα το κερδίσει από την αυξημένη απόλαυση και την απουσία άγχους στο κυνήγι. Καλά κάνετε.

Οσο για το Facebook, δίνει χώρο στην ματαιοδοξία και συχνά ξεχνούν αυτοί που «ποστάρουν» ότι τα ανδραγαθήματα τους χαντακώνουν τους σωστούς κυνηγούς.

BENELLI PREMIO, ITHACA 37

Καλησπερα κυριε Νηκιτα.Καποια απο τα οπλα που Εχω στην κατωχη μου ειναι μια benelli prenio και μια ithaka 37…θα ηθελα να ρωτησω οσον αφορα την premio,μπορει να δεχθει προσθηκη φυσιγγιων και ποια μοντελα φορανε ιδια?και για την ithaka..εχει καποια προβληματα με τον εξωλκεα υπαρχουν ανταλακτικα και αν ναι αξιζει να ασχοληθω μιας και ηταν το πρωτο οπλο του πατερα μου που του το ειχε φερει ο θειος του απο αμερικη εδω και πολλα χρονια…Ευχαριστω και μπραβο σας για της κατατοπηστικοτατες απαντησεις σας….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η συμβατότητα της καραμπίνας με προεκτάσεις θα απαντηθεί από την αντιπροσωπεία. Τα μοντέλα της Benelli είναι τόσα πολλά που μόνο εκεί θα βρεθεί λύση.

Η Ithaca ξαναμπήκε σε παραγωγή στην Αμερική πριν μερικά χρόνια. Ανταλλακτικά υπάρχουν, το θέμα είναι να βρεθεί οίκος που θα αναλάβει την εξαγωγή τους στην Ελλάδα. Ο εξολκείας είναι απλό εξάρτημα που μπορεί να κατασκευαστεί από έναν οπλουργό που έχει την διάθεση να ασχοληθεί με την κατασκευή του. Ενδέχεται η κατασκευή εδώ να είναι και πιο φτηνή στην τελική ανάλυση από την εισαγωγή από Αμερική.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ

Καλησπέρα, και χρόνια πολλά

Για να καθαρίσω την αποθήκη της καραμπίνας τι θα ήταν καλύτερο να κάνω?

Να ξεβιδώσω την αποθήκη, η απλά να προσπαθήσω να την αδειάσω από μπροστά (περιοριστή, ελατήριο, κλπ)

Σε αναμονή απάντησή σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ξεβίδωμα της αποθήκης από τη βάση σίγουρα ΔΕΝ είναι ο καλύτερος τρόπος, διότι ενδέχεται η αποθήκη να έχει κόλληση ή κάποια εποξική κόλλα που την στερεώνει.

Πιο σίγουρος, γρήγορος και απλός τρόπος είναι να βγει το ελατήριο από μπροστά.

ΜΡ 155 ΑΠΟΘΗΚΗ

Αγορασα ενα baikal mp. 155 και αγορασα κ μια αποθηκη ( τη δικη του) για να την κανω 10σφαιρη για πρακτικη σκοποβολη. Το προβλημα που συναντησα ειναι οτι τοποθετώντας την αποθηκη κ αφου την εχω βιδωσει στο τερμα η καννη κ η παπια έχουν ενα τζογο κ κουνιουνται μπρος-πισω. Κ αυτο γιατι το σπειρωμα της αποθηκης (θυληκο) ειναι πιο κοντο απο αυτο της βάσης με αποτελεσμα να τερματιζει το ενα μεσα στο αλλο χωρις να μπορει να σφιξει τελειως. Φαινεται σαν να λείπει καποια ροδελα. Εχει αναφερθει ξανα τετοιο προβλημα η` κανω εγω κατι λάθος;

Ευχαριστω

Ηρακλής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σίγουρα λείπει κάτι, πιθανότατα μια ροδέλα αποστατήρας που συνήθως έχει και εγκοπή για αορτήρα. Για ευνόητους λόγους δεν πρέπει να ρίξει η καραμπίαν με την κάννη να «πλέει».

Αφήστε μια απάντηση