ΡΕΚΟΡ 767 000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΛΑΝΟΥΡΙ ΠΑΠΙΑΣ

Αν και ανυπόγραφο το πλανούρι παπιού που εικάζεται ότι κατασκευάστηκε από κάποιον ανώνυμο κυνηγό στην πολιτεία Μέιν το 1900 έπιασε 767000 δολλάρια σε δημοπρασία του οίκου Σόθεμπις στα τέλη του 2013. Είναι η ψηλότερη τιμή όλων των εποχών για ανυπόγραφο πλανούρι, ομοίωμα παπιού, που χρησιμοποιείται στο κυνήγι υδροβίων.

Τα πλανούρια, λόγω του σχήματος και της ναϊφ τέχνης που τα καθιστά γνήσια δείγματα λαϊκής τέχνης έχουν γίνει πολύτιμα. Συλλέκτες από όλο τον κόσμο ψάχνουν για πλανούρια, ειδικά αν είναι δουλειά γνωστών “πλανουράδων” του παρελθόντος και είναι διτεθειμένοι να δώσουν αδρά λεφτά για να τα αποκτήσουν. Το ρεκόρο για ενυπόγραφο ομοίωμα είναι 870 000 δολλάρια.

Τα συγκεκριμένα πλανούρια έχουν επίπεδη κοιλιά, για να κάθονται ίσια στο νερό και “φυτευτή ” κεφαλή. Η ένθεση του λαιμού και του κεφαλιού στο λαξεμένο σώμα του ομοιώματος είναι τεχνική που δείχνει την περιοχή Μέιν. Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες οι γραμμές του ομοιωμάτος είναι κομψότατες και αυτή η κομψότητα έχει κάνει αυτό το άκρως κυνηγετικό σύνεργο αντικείμενο συλλογής και συνεπώς πολύτιμο πέρα από κάθε λογική. Αναρωτιέται κανείς αν κανένας συλλέκτης έχει παρατηρήσει τα παπιά αρκετά για να φτιάξει με ένα κοινό σουγιά ομοίωμα που είναι τόσο πειστικό που προσελκύει πουλιά από τα μεσούρανα!

Leave a Reply