ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΔΕΙΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΠΛΟΥ

ΟΛΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΠΟΝΗΡΑ

ferret8

Ειρωνεία της ειρωνείας: οι προτεινόμενες απαγορεύσεις που προωθούνται για Περιοχές Ειδικής Προστασίας βασίζονται στο αγγλικό πρότυπο. Η παραπάνω παρέα Ελλήνων κυνηγών απεικονίζεται σε κυνήγι στην Αγγλία. Εκεί θα πάνε πολλοί άλλοι όταν επεκταθούν εδώ οι αγγλόφερτες ΠΕΠ. Οι Αγγλοι φαρμαδώροι μας περιμένουν με ανοικτές αγκάλες και ευλογίες για τις ανεγκέφαλες πολιτικές μας.

Σε ανύποπτο χρόνο, άτομα που είναι στην ηγεσία του κυνηγετικού συνδικαλισμού μου δήλωσαν με πείσμα ότι κυνηγετικό όπλο δικαιούνται να έχουν μόνο οι κυνηγοί.

Ολίγον τους ενδιέφεραν οι συλλέκτες, οι κληρονόμοι κυνηγών ή οι σκοπευτές. Η θέση τους ήταν μονολιθική: αν θέλεις να κατέχεις όπλο πρέπει να βγάλεις άδεια κυνηγίου.

Πρόκειται για θέση που δεν έχει περάσει από την δέουσα εγκεφαλική επεξεργασία, κάτι που γίνεται έντονα αισθητό τώρα που οι θέσεις του νέου υπερυπουργείου περιβάλλοντος αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν.

Σύμφωνα με τα σχέδια του νέου υπουργείου τεράστιες εκτάσεις της χώρας θα ορισθούν Περιοχές Ειδικής Προστασίας και θα κλείσουν στο κυνήγι. Για λεπτομέρειες δείτε ρεπορτάζ στον κυνηγετικό τύπο και στις ιστοσελίδες του Ορίωνα. Οι περιοχές που έχουν επιλεχθεί για κλείσιμο είναι πολλές, διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια και το κλείσιμο τους μειώνει δραστικά την πρόσβαση των κυνηγών σε κυνηγοτόπια.

ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΞΩ

Οταν κλείσουν τα κυνηγοτόπια, πολλοί από εμάς θα στραφούμε αναγκαστικά προς τους κυνηγότοπους της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Ρουμανίας και ίσως της Κύπρου (μιλώ προσωπικά βέβαια!). Ηδη αρκετοί Ελληνες κυνηγοί έχουν σταματήσει να κυνηγούν στην Ελλάδα, όλοι μας ξέρουμε παρέες που ξενιτεύονται κάθε χρόνο για κυνήγι.

Και όταν μένεις εδώ και κυνηγάς έξω, με ποιαν άδεια θα δικαιολογήσεις την έκδοση ή ανανεώση της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου: Την έξω ή… ποιά; Είναι νόμιμη η άρνηση των αρχών να σου αναγνωρίσουν την ξένη άδεια κυνηγίου όταν έλθει η ώρα ανανέωσης της άδειας κατοχής του όπλου; Ηδη ξέρουμε ότι η απόρριψη αποδείξεων άλλων χωρών της ΕΕ από την Εφορία έχει κριθεί παράνομη. Εδώ ξέρουμε ότι λόγω μικροσυμφερόντων θα γίνει απόπειρα να αποκλειστούν οι άδειες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Η περίπτωση όσων κυνηγούν στην Αγγλία θα έχει πλάκα, διότι η Αγγλία κατάργησε την άδεια κυνηγίου το 1995, την θεώρησε ένα αχρείαστο χαράτσι εις βάρος των κυνηγών.

Δηλαδή θα αναγκαζόμαστε, όσοι δεν θα κυνηγούμε εδώ, να βγάζουμε και ελληνική άδεια κυνηγίου για να μπορούμε να κατέχουμε τα όπλα μας για τα οποία δώσαμε 19 τοις εκατό ΦΠΑ και τέλη αδείας και ένα κάρο λεφτά για ερμάρια ασφαλείας κλπ.

ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

Η λύση ανάγκης, και βολικότητας, θα είναι βέβαια να γραφόμαστε μέλη σε σύλλογο και να βγάζουμε μια τοπική άδεια. Ετσι για τους τύπους, και αυτό βολεύει μερικούς. Τα μέλη, άρα και τα έσοδα, των συλλόγων θα αυξάνονται καθώς το κυνήγι θα συρρικνώνεται.

Αλλά υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν σκεφτεί οι αντιοπλικά σκεπτόμενοι ηγέτες, ή τουλάχιστον μερικοί από αυτούς.

Μέχρι τώρα όταν γίνεται κάποιο αποτρόπαιο περιστατικό με κυνηγετικό όπλο βγαίνουν στα κανάλια και λένε «μη βλέπετε ότι ήταν κυνηγετικό όπλο, δεν είναι όλοι οι κάτοχοι όπλων κυνηγοί». Οταν θα είναι όλοι κυνηγοί διότι εκεί αναγκάσατε τον κάθε φοβικό να γραφτεί για να πάρει όπλο για «προστασία», τότε κύριοι ποια δικαιολογία θα προβάλετε;

Σίγουρα η κατοχή κυνηγετικού όπλου χρειάζεται κάποια εχέγγυα. Η υποχρεωτική συμμετοχή σε συλλογικό δεν είναι ένα από αυτά. Κυνηγετικά όπλα μπορούν να κατέχουν όσοι αποδειγμένα μπορούν να τα χειριστούν με ασφάλεια, κατανοούν και εφαρμόζουν τις συνθήκες φύλαξης και έχουν τουλάχιστον μια από τις παρακάτω ιδιότητες: κυνηγοί, σκοπευτές, συλλέκτες, ή κληρονόμοι των παραπάνω.

Πράγματι, πότε και πως εφαρμόζουν οι σύλλογοι την υποχρέωση εκπαίδευσης των μελών τους στην ασφαλή χρήση κυνηγετικών όπλων, κάτι που απορρέει απο τα καταστατικά τους; Οταν προκληθεί ατύχημα από ανεκπαίδευτο μέλος συλλόγου θα μοιράζεται την ευθύνη ο σύλλογος που δεν εκπλήρωσε την υποχρέωση εκπαίδευσης των μελών του;

Εχουν σκεφτεί όσοι προτείνουν την ρύθμιση για αναγκαστικη εγγραφή σε σύλλογο την υπόσταση τους όταν η άδεια κυνηγίου και η συμμετοχή στον σύλλογο θα είναι ένα χαράτσι και τίποτε άλλο;

Είδατε γιατί η ιδέα δεν έτυχε εγκεφαλικής επεξεργασίας; Τα φαινομενικά απλά έχουν προεκτάσεις, ενίοτε καταστροφικές.

Αφήστε μια απάντηση