ΤΑ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ

Η οργάνωσης Καλλιστώ, που έχει σκοπό την προστασία του λύκου, εκτρέφει τσοπανόσκυλα για προστασία των κοπαδιών από τους… λύκους.

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά το είδος της άμυνας και τα αποτελέσματα της, για τους λύκους, που προσφέρουν τα τσοπανόσκυλα. Βλέποντας το σκεφτείτε ότι οι Ελληνικός Ποιμενικός σκύλος είναι πιο σωματώδης από τα Σαρπλάνιτσα του βίντεο.

Δεν έχω πρόβλημα με την προστασία του κοπαδιού από τους λύκους. Αλλά υπάρχουν ερωτήματα, όπως

1- Είναι νόμιμη η όποια δυναμική απώθηση ενός προστατευμένου από το νόμο ζώου;

2- Αν είναι, που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι είναι, δεν θα ήταν πιο ανθρωπιστικό να ρίξει ο τσοπάνης μια τουφεκιά παρά το μαρτύριο που εμπεριέχεται, ένθεν και ένθεν, σε μια μάχη μεταξύ σκύλου και λύκου; Είναι δυνατό να ποινικοποιούμε τις κυνομαχίες αλλά να επιτρέπουμε και να ενθαρρύνουμε αυτό που βλέπουμε στο βίντεο;

3- Υπάρχει νομολογία που αποφάσισε ότι η χρήση σκύλου για επίθεση αποτελεί οπλοχρησία. Ποια λοιπόν η νομική διαφορά μεταξύ σκύλου όπλου και πυροβόλου όπλου στην συγκεκριμένη περίπτωση;

4- Αντί για δαπάνη για εκτροφή σκύλων κλπ, δεν θα ήταν πιο οικονομική και πιο θετική για τον λύκο, η ΑΜΕΣΗ αποζημίωση για ΟΛΕΣ τις απώλειες, σε τιμές ΑΓΟΡΑΣ, από επίθεση ζώου σε κοπάδι; Είτε αυτό το ζώο είναι αρκούδα, λύκος ή αδέσποτο σκυλί. Αλλωστε και τα τρία είδη χαίρουν της ίδιας προστασίας στην Ελλάδα.

5- Το οικονομικό αποτέλεσμα της απώλειας, για τον τσοπάνη και για το κοινωνικό σύνολο είναι όμοιο, είτε με αποζημίωση, είτε με επιδοτούμενα τσοπανόσκυλα, ο λογαριασμός καταλήγει στον ίδιο παραλήπτη. Γιατί η επιμονή στα εκτρεφόμενα και επιδοτούμενα τσοπανόσκυλα;

6- Μήπως όλη η ιστορία περί προσφοράς σκύλων προστασίας είναι μια μπαρούφα με σκοπό να δώσει την ψευδαίσθηση στους κτηνοτρόφους ότι δεν είναι έρμαια αποφάσεων άλλων, σε άλλα, μακρινά μέρη, που αποφασίζουν πριν από αυτούς για αυτούς;

7- Ο διεθνώς διάσημος και έγκριτος μελετητής του λύκου Δρ Mech έγραψε πριν χρόνια ότι η κτηνοτρόφοι ουσιαστικά εκτρέφουν τον λύκο, διότι ακόμα και αν υπάρχει άφθονη άγρια τροφή το οικόσιτο είναι πιο εύκολη λεία. Γιατί δεν αναγνωρίζουμε αυτή την απλή αλήθεια και προσποιούμαστε ότι νοιαζόμαστε για τον κτηνοτρόφο, όταν ξέρουμε ότι στην σύγχρονη ιεράρχηση «αξιών» ο λύκος στέκει πολύ, μα πολύ, ψηλότερα από τον κτηνοτρόφο και τα όποια συμφέροντα του.

Η υπόθεση ενοχλεί διότι δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας όλων μας, να όλων μας, και αυτών που είναι στην δική μας μεριά του φράχτη, όταν δεν λέμε δημόσια και ρητά αυτό που σκεφτόμαστε ενδόμυχα. Οτι ζητούμε από τον κτηνοτρόφο να επωμιστεί το κόστος των δικών μας αισθητικών επιλογών, διότι μας αρέσει το «στολίδι της φύσης ο λύκος» και δεν δίνουμε μια για την ταλαιπωρία, που συχνά συνοδεύεται και από την κυνική άρνηση, των αρμοδίων να αποζημιώσουν για αδιαμφισβήτητη ζημιά.

Και κλείνω με ένα ερώτημα που έχω θέσει πολλές φορές στο παρελθόν και κανείς δεν απαντά. Ισως η απάντηση να είναι για μερικούς απλή και δεν χρειάζεται ανάλυση. Ας μας διαφωτίσουν λοιπόν.

Ποιες είναι οι νομικές επιπτώσεις για τον κυνηγό που βλέπει λύκο να επιτίθεται στον σκύλο του, ή για τον τσοπάνη που βλέπει λύκο να επιτίθεται στα πρόβατα του. Υπάρχει υποχρέωση προστασίας του οικόσιτου έναντι του άγριου; Αν δεν επέμβει ο άνθρωπος θεωρείται ότι συμβάλλει σε κακομεταχείριση ζώου; Υπάρχει υποχρέωση τήρησης μια παθητικής στάσης; Δηλαδή αποδοχής του άγριου με όποιο κόστος προσωπικό, οικονομικό ή ηθικό; Δεν είναι εύκολο να βλέπεις τα ζώα σου να πετσοκόβονται αλλά αν αυτό επιβάλλει ο νόμος ας το ξέρουμε.

Τι στο διάολο ισχύει τελικά; Και μην νομίσετε ότι πρόκειται για νομική θεωρητική προσέγγιση. Αλλες πολιτισμένες και ευνομούμενες χώρες φρόντισαν να δώσουν απάντηση προκαταβολικά μέσα στους ίδιους τους νόμους που θεσπίστηκαν για προστασία των άγριων ή αδέσποτων ζώων.

Ποια στάση θα τηρούσαν οι ημέτερες διωκτικές αρχές, δηλαδή οι εισαγγελείς, σε περιπτώσεις αναφοράς και των δύο περιπτώσεων, δηλαδή απάθεια μπροστά στον βασανισμό οικόσιτων από άγρια ζώα, ή την επέμβαση και εκδίωξη του άγριου;

Θα επιμένω σε αυτό μέχρι να πάρω απάντηση. Διότι αργά ή γρήγορα, μάλλον γρήγορα, θα γίνει η δίωξη.

Αφήστε μια απάντηση