ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

 ±³µÄώ½±Â ÅÀ¿ÇÉÁµί º±¹ ±À¿º±»ύÀĵ¹ όĹ ºάÀ¿Äµ ÅÀήÁǵ ´άÿÂ.

Παγετώνας υποχωρεί και αποκαλύπτει ότι κάποτε υπήρχε δάσος.

Η κλιματική αλλαγή αποδεικνύεται από την “πρωτοφανή” υποχώρηση των παγετώνων, λένε οι υπέρμαχοι της ανθρωπογενούς καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, και δείχνουν στους παγετώνες των Αλπεων για απόδειξη.

Παγετώνες είναι σώματα πάγου που είναι μόνιμα στις χαράδρες βουνών, όπως για παράδειγμα τα Ιμαλάια, οι Ανδεις και οι Αλπεις.

Οταν όμως υποχωρούν οι παγετώνες αποκαλύπτονται πράγματα που δεν συνάδουν με την εικόνα της μόνιμης και από την καταβολή του Σύμπαντος ύπαρξη τους. Οταν υποχώρησε παγετώνας στην Αλάσκα, ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλάσκα βρήκαν υπολείμματα δάσους, και μάλιστα με φυτά που σήμερα συναντώνται πολύ πιο νότια. Στη Νορβηγία βρέθηκαν οστά κυνηγών, ελαφιών καθώς και κυνηγετικά σύνεργα σε έδαφος που ελευθερώθηκε όταν υποχώρησε παγετώνας.

Στην Ελβετία, χώρα που παρατηρείται υποχώρηση παγετώνων, βρέθηκαν τμήματα κορμών δέντρων. Τα αγνόησαν οι κλιματολόγοι, όμως ένα διακεκριμένος επιστήμονας, ο καθηγητής γεωολογίας με ειδίκευση στους πεαγετώνες, του πανεπιστημίου της Βέρνης Κρίστιαν Σλούτερ το έψαξε.

Αξίζει να τονιστεί ότι η λέξη “διακεκριμένος” σε ότι αφορά τον καθηγητή Σλούτερ έχει ουσία, διότι ο καθηγητής έχει περισότερες από 250 δημοσιοευμένες μελέτες στο ενεργητικό του.

Πριν δει κανείς τα τεκμήρια κάτω από τους παγετώνες, λέει ο καθηγητής Σλούτερ, πρέπει να υποψιαστεί από τις αναφορές των Ρωμαίων.

“Πουθενά στα λεπτομερή γραπτά που μας κληροδότησαν οι Ρωμαίοι δεν αναφέρονται παγετώνες στις Αλπεις” τονίζει ο καθηγητής.

Το πρώτο έυρημα του από την υποχώρηση των παγετώνων ήταν υπολείμματα κορμών που βρήκε στην άκρη ενός παγετώνα. Η έρευνα έδειξε ότι ήταν απομεινάρι δέντρου 4000 ετών. Ακολούθησαν και άλλα ευρήματα από δέντρα της ίδιας περιόδου. Η έρευνα που ακολούθησε κατέληγε σε συμπεράσματα που έρχονται σε αντίθεση με την τρέχουσα άποψη ότι οι παγετώνες ήταν πάντα εκεί.

“Η κοιλάδα του Ααρ, που σήμερα καλύπτεται από τον ομώνυμο παγετώνα, ήταν ένα ανοικτό τοπίο με βλάστηση και έναν αρκετά πλατύ ποταμό” λέει ο καθηγητής.

Η έρευνα το καθηγητής Σλούτερ δεν είναι η μόνη που έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη. Αναλύσεις ισοτόπων από τον παγετώνα του Ρήνου δείχνουν ότι η περιοχή ήταν χωρίς πάγο για 5800 από τα τελευταία 10 000 χρόνια. Οτι δηλαδή οι παγετώνες δεν ήταν πάντα εκεί και ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη τους σημειώθηκε σχετικά πρόσφατα μετά την λήξη της Μεσαιωνικής Θερμής Περιόδου, το 1400 μετά Χριστόν περίπου.

“Οι πρόσφατες ταχείες αλλαγές στο κλίμα και στους παγετώνες δεν είναι κάτι νέο, ή πρωτόγνωρο” λέει ο καθηγητής Σλούτερ. Ο ίδιος θέτει ερωτήματα για την δυναμική συμπεριφορά των παγετώνων: “γιατί είχαμε αύξηση του όγκου των παγετώνων στις δεκαετίες του 1880,, 1920 και 1980; Κάποτε η κλιματολογία θα πρέπει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα” λέει και προσθέτει ότι περνάμε μια φάση όπου η επιστήμη γίνεται υποχείριο της πολιτικής και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την επιστήμη αλλά ούτε για την πολιτική.

Leave a Reply