ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Συχνά αναφέρεται στην Οπλογνωσία ότι το έδαφος και η προστασία του είναι το σημαντικότερο οικολογικό θέμα της Ελλάδας. Πρόσφατα, στο 60 συνέδριο της Ενωσης για την Προστασία των Ευρωπαϊκών Εδαφών, ανακοινώθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που δίνουν μιαν ένδειξη ότι τελικά η Ευρώπη άρχισε να στρέφει την προσοχή της σε αυτό το σημαντικό θέμα. Τα αποσπάσματα είναι από το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Σε ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης υπάρχουν περίπου πέντε τόνοι μικροοργανισμοί, εάν τους ζυγίσουμε, ισοδυναμούν με το βάρος 100 προβάτων ή επτά αγελάδων. σε μια χούφτα έδαφος, μπορεί κάποιος να βρει, μεταξύ άλλων, 100 έως 500 είδη σκουληκιών, 10 με 50 είδη φυτών, 10.000 είδη βακτηρίων και 500 με 1.000 είδη φούνγκι (είδος μύκητα)», επεσήμανε ο επιστημονικός εντεταλμένος στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφορίας, Joint Recearch Center της ΕΕ, Πάνος Πανάγος. Ενώ σημείωσε ότι όταν το 2004 προσπάθησε κάποιος ερευνητής να αποτιμήσει την αξία της βιοποικιλότητας του εδάφους, διαπίστωσε ότι υπερβαίνει τα 1,5 δισ. δολάρια.”

“Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η ΕΕ αξιοποιώντας τα δίκτυα επιστημόνων της και από τις 27 χώρες που έχει στους κόλπους της, εξέδωσε τον Άτλαντα των εδαφών. Τον Άτλαντα αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Πανάγος, είναι πολύ εύκολο τον διαβάσει κάποιος, ακόμα και ένας μαθητής στο δημοτικό σχολείο, και σκοπός του εγγράφου αποτελεί να ενημερώσει το ευρύ κοινό για θέματα που πλήττουν την βιοποικιλότητα των εδαφών. Όπως διευκρίνισε, ο άτλαντας είναι στα αγγλικά, έχουν διανεμηθεί 10.000 αντίτυπά του σε όλη την Ευρώπη και τώρα γίνεται προσπάθεια να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αναζητούνται εθελοντές μεταφραστές και διευκρίνισε ότι στη συνέχεια η ΕΕ με δικά της έξοδα θα προωθήσει περίληψή του.

Θέλοντας πάντως να υπογραμμίσει ακόμα παραπάνω τη σοβαρότητα της βιοποικιλότητας του εδάφους για την ΕΕ, ο κ. Πανάγος σημείωσε ότι δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο θέμα να ενταχθεί και στην υπό διαμόρφωση Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Διευκρίνισε δε, ότι στους κόλπους της ΕΕ είναι σαφές πλέον ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις θα πρέπει να λάβουν και ένα άλλο χαρακτήρα πέρα από αυτόν της εκμετάλλευσης της γης, με κατεύθυνση την προστασία της βιοποικιλότητας του εδάφους.”

Καλό θα ήταν η ΕΕ να δώσει άμεση προτεραιότητα στα εδάφη, που είναι θεμέλιο όλων των μορφών ζωής και να ξεκόψει από τον ευρωπαϊκό κορβανά τις ανόητες χρηματοδοτήσεις ετερόκλητων ομάδων και ΜΚΟ.

Leave a Reply