ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΡΑ Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ

‘½±¼Æί²¿»± · ´¿Å»µ¹ά µÆ±Á¼¿³ή µ½ό όÀ»¿Å ¼µ ¿»όº»·ÁµÂ ÆÉĹέ µί½±¹ ´ύú¿»·, ±»»ά 6500 »ίÁµÂ ´Åú¿»ί±Â µί½±¹ »ί³¿ ´ύÃÀµÀÄ¿!

Αναμφίβολα η δουλειά εφαρμογής ενός όπλου με ολόκληρες φωτιές είναι δύσκολη, αλλά 6500 λίρες δυσκολίας είναι λίγο δύσπεπτο!

“We are re-stocking a Holland & Holland 12-bore for a client in the UK right now. The total cost, including wood, to re-stock the butt and forend is £6,500 plus VAT. Without the forend, you can reduce the cost by £1,000.”

Το απόσπασμα είναι από ανάρτηση εμπόρου μεταχειρισμένων αγγλικών όπλων στο Διαδίκτυο:

“Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε νέο κοντάκι για ένα Holland and Holland 12άρι. Το συνολικό κόστος, μαζί με το ξύλο, είναι 6500 στερλίνες συν ΦΠΑ για κοντάκι και πάπια. Δίχως την πάπια αφαιρέστε 1000 λίρες”.

Σημειώστε ότι ο κοντακάς πρέπει να έχει όλο το όπλο, κάννες, βάση και σίδερο πάπιας, για να κάνει τη δουλειά και ότι η δουλειά, το κοντάκι δηλαδή, παίρνει από έξη μήνες έως ένα χρόνο!

Τι λέτε ρε παιδιά! Δεν θα αγανακτούσα αν δεν είχα πάει στο εργοστάσιο της Perazzi και δεν είχα δει τι γίνεται εκεί με τα κοντάκια.

š¿½Äάº¹ ³¹± Ãύ³ÇÁ¿½¿ ÿÅÀµÁÀ¿¶έ, À±Áό¼¿¹¿ ¼µ Ä¿ Perazzi, µÆ±Á¼ό¶µ¹ ÇÉÁί ÀÁό²»·¼± º±¹ ÇÁ¿½¿ÄÁ¹²ή.

Κοντάκι για σύγχρονο σουπερποζέ, παρόμοιο με το Perazzi, εφαρμόζει χωρίς πρόβλημα και χρονοτριβή.

Οταν φτάνει μια παραγγελία για κοντάκι στην Perazzi αρκεί ο αριθμός του όπλου για να αρχίσει η εκτέλεση του κοντακιού. Το ξύλο μπαίνει σε μια μηχανή όπου δουλεύεται αυτόματα, χωρίς επέμβαση ανθρώπινου χεριού και τελειώνει μέσα σε λεπτά. Μετά περνά μερικά μέτρα απέναντι στην κυρία που φινίρει όπου φινίρεται σε λιγότερο από μια ώρα. Μετά το περιλαβαίνει μια άλλη κυρία και του κάνει ψάθα και μετά συσκευάζεται και πάει στον ιδιοκτήτη. Συνολικός χρόνος τέσσερις ώρες.

Οταν φτάσει το κοντάκι στον ιδιοκτήτη εφαρμόζεται στο όπλο με το γνωστό μακρύ κλειδί Αλλεν που συνοδεύει όλα τα Perazzi.

Το κόστος κατασκευής κοντακιού στην Perazzi είναι λιγότερο από 200 Ευρώ συν το ξύλο. Αν δεν έχει απαιτήσεις νερών και ανταυγειών κλπ ο ιδιοκτήτης το σύνολο μπορεί να είναι ακόμη και 300 Ευρώ. Που 300 και που οι χιλιάδες ΛΙΡΕΣ συν ΦΠΑ!

“Ναι αλλά άλλο το χειροποίητο και άλλο το μηχανοποίητο” λένε μερικοί με στόμφο. Που ακριβώς είναι η διαφορά δεν εντοπίζουν με ακρίβεια. Εχω πιάσει δεκάδες Perazzi και δεν έχω δει να πάσχουν πουθενά από κοντάκι, ενώ έχω δει πάμπολλα “χειροποίητα” κοντάκια με προβλήματα υλικού και εφαρμογών. Αλλωστε με την αβυσσαλέα διαφορά κόστους, ο πελάτης έχει τα περιθώρια να παραγγείλει μπόλικα κοντάκια Perazzi μέχρι να πέσει στο σωστό!

Στο λειόκαννο το κοντάκι είναι το αντίστοιχο της λαβής του πιστολιού σκοποβολής. Είναι το σημείο επαφής με το σώμα μας, και το σώμα μας αλλάζει με τα χρόνια. Εξυπακούεται ότι ένα καλό όπλο θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και θα χρειαστεί αρκετά κοντάκια για να ταιριάξει σε κάθε νέο ιδιοκτήτη και στις σωματικές αλλαγές του κάθε ιδιοκτήτη. Αν το κόστος για το κοντάκι είναι μεγαλύτερο του κόστους απόκτησης του όπλου τότε είναι σαν να μην έχεις όπλο. Τόσο απλό!

Leave a Reply