ΜΕΤΡΟΛΗΨΙΑ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ΜΕΤΡΟΛΗΨΙΑ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Γεια σας κ. Κυπρίδημο

Είμαι νέος κυνηγός από Κύπρο και μέχρι τώρα κυνηγούσα με ένα παλιό ισπανικό πλαγιόκανο του παππού μου. Το συγκεκριμένο όπλο δεν είναι στα μέτρα μου με αποτέλεσμα μετά από κάθε επώμιση να χρειάζομαι ώρα για να κάνω την σωστή σκόπευση και να έχω αρκετές αποτυχημένες βολές. Τώρα είμαι φοιτητής Αθήνα και φέτος που θα τελειώσω θέλω να αποκτήσω το δικό μου όπλο, όποτε θέλω να μάθω τα μέτρα που μου ταιριάζουν στο όπλο. Θέλω να μου πείτε κάποιο καλό διαγνωστικό κέντρο που κάνει αυτή την δουλειά εδώ Αθήνα γιατί Κύπρο δεν ξέρω αν γίνεται κάπου σωστά, και αν αυτά τα μέτρα που θα μου πουν είναι απολύτως σωστά για τον σωματότυπο μου και μετά είναι θέμα εξάσκησης με το όπλο για να διορθώσεις οποιαδήποτε λάθη σκόπευσης. Ακόμη αν πρώτα αγοράζεις το όπλο και μετά το φέρνεις στα μέτρα σου ή αν μπορείς να κάνεις παραγγελία όπως εσύ το θέλεις. Επίσης αν τα μέτρα αυτά θα είναι ίδια αν στο μέλλον αγοράσω είτε πλαγιόκανο είτε σουπερποζέ γιατί δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι θέλω, και αν καθώς με την αύξηση της ηλικίας μετά 10 ή 20 χρόνια τα μέτρα αυτά αλλάζουν για τον καθένα. Επιπλέον κάτι τελευταίο επειδή μου αρέσει να κυνηγώ με ένα όπλο όλα τα κυνήγια που υπάρχουν θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει και αλλαγή στα μέτρα του όπλου ανάλογα με το είδος του κυνηγιού επειδή άλλη στάση έχεις στο καρτέρι της φάσσας και άλλο για κυνήγι λαγού. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων για την βοήθεια σας και συγνώμη αν μερικές απορίες μπορεί να ακούγονται χαζές.

Με εκτίμηση Στέφανος.

Κύριε Νικήτα γεια σας και χρονια πολλα.καλη χρονια με υγεία πάνω απ όλα. Ακούω από πολλούς συναδέλφους κυνηγούς για το όπλο ώστε να είναι στα μέτρα μας. Ποιες είναι οι αλλαγές που γίνονται σ ένα όπλο ώστε να στοχεύουμε ακριβώς στον στόχο και να έχουμε αποτελέσματα θετικά?παρακαλώ άλλη μια φορά να με βοηθήσετε.σας ευχαριστώ άλλη μια φορά

Εστάλη από το Windows Phone μου

Ανδρέας Στ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα παρακάτω άρθρα στην Οπλογνωσία, καθώς και ότι υπάρχει κάτω από τον τίτλο Εργονομία στην αρχική σελίδα είναι μια αρχή για να γίνει κατανοητή η σημασία των μέτρων και της διαδικασίας της μετροληψίας καθώς και η δήθεν διαφορά μεταξύ πλάγου και ποζέ σε ότι αφορά τα μέτρα.

Τα μέτρα του όπλου μοιάζουν σε ένα σημείο με τα μέτρα του ποδηλάτου. (Ναι υπάρχουν μέτρα ποδηλάτου!). Για να αρχίσει η μετροληψία ο σκοπευτής πρέπει να κατέχει την τεχνική της επώμισης όπως ο ποδηλάτης πρέπει να ξέρει ποδήλατο, αλλιώς δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, άρα δεν υπάρχει τρόπος να αρχίσει η διαδικασία.

Η τεχνική επώμισης, τονίζεται η λέξη επώμιση, στο λειόκαννο είναι το θεμέλιο της σκόπευσης διότι η επώμιση είναι αναπόσπαστο μέρος της σκοπευτικής διαδικασίας.

Η τεχνική επώμισης έχει περιγραφεί σε άρθρα στην Οπλογνωσία και αλλού αλλά είναι μια διαδικασία που δεν μαθαίνεται εξ αποστάσεως. Χρειάζεται προσωπική επαφή για να γίνει κατανοητή. Βασικά η επώμιση αρχίζει με τα στόμια στο οπτικό πεδίο του σκοπευτή.

Αξίζει μια επανάληψη- τα στόμια στο οπτικό πεδίο του σκοπευτή. Είναι το Νο 1 στοιχείο της σωστής επώμισης.

Τα στόμια τοποθετούνται στο στόχο, μένουν πάνω στο στόχο και δεν ανεβοκατεβαίνουν πάνω κάτω, ενώ αρχίζει η παρακολούθηση του στόχου με τα στόμια. Το κοντάκι έρχεται στον ώμο και στο πρόσωπο, και στα δύο ταυτόχρονα, και πιέζεται η σκανδάλη.

Η επώμιση είναι μέρος λοιπόν της σκοπευτικής διαδικασίας στην οποία συνυφαίνονται η παρακολούθηση του κινούμενο στόχου και η προσκόπευση.

Οταν ο σκοπευτής μάθει την επώμιση και την σκόπευση τότε μπορεί να αρχίσει η μετροληψία.

http://www.oplognosia.com/ergonomia/ergonomia1.php

http://www.oplognosia.com/ea/metraKontakiou.php

http://www.oplognosia.com/ergonomia/ergonomia7.php

http://www.oplognosia.com/ergonomia/ergonomia10.php

Αφήστε μια απάντηση