ΚΟΝΤΑΚΙΑ – Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ

Το ΙΖ18 με το ίσιο κοντάκι που όμως έχει πλάγια μετατόπιση στη ράχη.

Πριν κάτι μήνες αποφάσισα να φτιάξω ένα κοντάκι για ένα μονόκαννο ρωσσικό ΙΖ18. Το ξύλο ήταν στενό, με πάχος μόλις 42 χιλιοστά, άρα δεν είχε υλικό για πλάγια κλίση. Αναγκαστικά λοιπόν έκανα μια πατέντα, έκανα μεν ίσιο το κοντάκι, αλλά μετατόπισα την ράχη προς τα δεξιά.

Η μετατόπιση έγινε σιγά σιγά, με τρίψιμο του κοντακιού στην αριστερή μεριά ώστε η το σημείο επαφής κοντακιού-μάγουλου να πάει δεξιά. Το αποτέλεσμα είναι ένα κοντάκι που είναι μεν ίσιο αλλά η ράχη είναι δεξιά γύρω στα 6 χιλιοστά. Έτσι όταν επωμίζω το μάτι είναι πίσω από τη ρίγα. Εκτός από την σκοπευτική ευθυγράμμιση το ίσιο κοντάκι έχει και μειωμένο αισθητό κλώτσημα.

Ρωσσικό όπλο με ελαφρύ Μόντε Κάρλο κοντάκι με παράλληλη ράχη.

Όταν τελείωσα το κοντάκι πίστευα ότι κατάφερα κάτι το ασυνήθιστο. Όμως στον κόσμο του κυνηγετικού όπλου τίποτε δεν είναι απόλυτα νέο. Πρόσφατα έπεσα πάνω στις σελίδες της εταιρείας Wenig Custom Stocks στο Διαδίκτυο και είδα ότι και αυτοί εφαρμόζουν την μετατόπιση της ράχης ενώ κρατούν το υπόλοιπο κοντάκι ίσιο, χωρίς πλάγια κλίση. Και όχι μόνο κάνουν αυτό, εφαρμόζουν και το ελαφρύ σχήμα Μόντε Κάρλο που μας είναι γνωστό από τα καλά ρωσσικά όπλα (βλέπε το πρώτο άρθρο στην ενότητα εργονομία).

Τα μέτρα του κοντακιού Wenig είναι: Κλίση μπροστά 34 χιλιοστά, στο πίσω μέρος της ράχης Μόντε Κάρλο 34, στη φτέρνα 62, μήκος 355, ενώ έχει και την μύτη του πέλμαος 9 χιλιοστά προς τα δεξιά (για δεξιόχειρες φυσικά). Η ράχη είναι 6 χιλιοστά προς τα δεξιά στο σύνολο της.

Κοντάκι Wenιg New American φαίνεται κάτω αριστερά στη σελίδα. Παρατηρείστε πως το κοντάκι είναι ίσιο αλλά η μύτη του πέλματος βλέπει δεξιά για άνεση. Η ράχη είναι μετατοπισμένη 6 χιλιοστά προς τα δεξιά.

Έψαξα για σχόλια πελατών της Wenig και είναι προφανές ότι αυτά τα κοντάκια αποδείχτηκαν αποτελεσματικά στην σκόπευση. Για τους Αμερικανούς θα είναι και πρακτικά διότι έχουν μάθει να κυνηγούν και να ρίχνουν με ίσια κοντάκια. Οι Αμερικανοί κατασκευαστές δεν δίνουν πλάγια κλίση στα όπλα τους. Η λύση του Wenig λύνει το πρόβλημα με την μετατόπιση της ράχης. Μετά από προσωπική εμπειρία μπορώ να δηλώσω ότι η μετατόπιση της ράχης είναι εξίσου βολική με το πλήρες Cast Off και αξίζει να την σκεφτεί σοβαρά όποιος σκέφτεται να αλλάξει κοντάκι.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τα κοντάκια Wenig η διεύθυνση είναι www.wenig.com.

Αφήστε μια απάντηση