ΜΟΝΟΒΟΛΑ, ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ερώτηση είναι ενδιαφέρουσα:

«Γειά σας κύριε Κυπρίδημε! Ήθελα να θέσω τις εξής απορίες μου

-Θα μπορούσε η ρίγα να μειώσει τις ταλαντώσεις της κάννης (θεωρητικά αν λειτουργεί ως ένα είδος υποστηρίγματος-αποσβεστήρα σε ένα ταλαντούμενο σώμα);

-Σε διάφορες αναφορές σε κυνήγια μεγάλου θηράματος στο εξωτερικό (κυρίως βίντεο κυνηγίου ελαφιού στις ΗΠΑ και σχόλια των θεατών) φαίνεται μια ιδιαίτερη προτίμηση σε λειόκαννα μικρού διαμετρήματος, κυρίως 20 cal. Υπερτερούν αυτά τα διαμετρήματα εναντι του 12 cal σε κάτι; Και αν ισχύει αυτό για ποιό λόγο (θεωρώντας το δωδεκάρι ως φυσίγγιο με μεγαλύτερη κινητική ενέργεια λόγω βάρους βλήματος και γομώσεως, προτίμηση σε μικρότερο διαμέτρημα φαίνεται περίεργη με την πρώτη ματιά)

-Δυό λόγια για τη Luigi Franchi Brescia AL48. Ανήκει στην οικογένεια περίπου τρείς δεκαετίες.

Παραδείγματα για τα μικρά διαμετρήματα είναι τα εξής (αν υπάρχει πρόβλημα με τις διευθύνσεις παρακαλώ ενημερώστε με)

*https://m.youtube.com/watch?v=bVU_RZ1-tHc

*https://m.youtube.com/watch?v=msf0pCIkMRE (Προσέξτε αυτό το σχόλειο –That slug combo has killed deer, dropped them at distances of 99, 101, 124, 129, 144, 157 and 193 yards. I believe the smaller gauge shoots better downrange then a 12 gauge. A 12 will excel at 75 and under however and in thick cover?–)

Η απάντησή σας θα με τιμήσει ιδιαίτερα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Να είστε καλά!»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, η ρίγα, και οτιδήποτε άλλο σώμα, επαφίεται στην κάννη μπορεί να δράσει ως αποσβεστήρας ταλαντώσεων. Σε άριγα δίκαννα συχνά μπαίνει ένα επιπλέον κομμάτι ως αποστατήρας για τον σκοπό της απόσβεσης, που συχνά ακολουθείται και από έναν ήχο καμπάνας που κανείς δεν θέλει!

Στα μονόβολα τώρα. Η αποτελεσματικότητα ενός συμπαγούς βλήματος εξαρτάται από την κινητική ενέργεια που μεταφέρει στο θήραμα για να το καταβάλει άμεσα.

Οι πίνακες που δημοσιεύουν αμερικανικές πηγές είναι ενδεικτικοί και αποκαλυπτικοί. Επειδή κάνουμε σύγκριση δεν μας πειράζει που οι τιμές είναι σε ποδολίβρες και όχι σε κιλά/μέτρα.

Το πιο δημοφιλές ραβδωτό διαμέτρημα είναι το 30-06 που με την πιο δημοφιλή βολίδα των 180 κόκκων αποδίδει 2913 ποδολίβρες στο στόμιο.

Το 12άρι μονόβολο αποδίδει γύρω στις 2800 ποδολίβρες, και το 20άρι 2100 στο στόμιο πάντα.

Η σύγκριση είναι ενδεικτική της ενέργειας που αποδίδει ένα μονόβολο και είναι απόλυτα ικανή να καταβάλει ένα αγριογούρουνο σε αποστάσεις μέχρι και 200 μέτρα, αν το βλήμα τοποθετηθεί εκεί που πρέπει. Οι πιθανότητες να δούμε αγριόχοιρο στα 200 μέτρα στα εδάφη που συναντάμε αγριόχοιρο στην Ελλάδα είναι περίπου μηδενικές λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και της θαμνοκάλυψης. Στα δικά μας κυνήγι οι βολές στον αγριόχοιρο είναι συνήθως κάτω από 70 μέτρα.

Και τώρα στην τροχιά του βλήματος. Η βαρύτητα αρχίζει να δρα στο βλήμα μόλις αυτό εξέλθει του στομίου της κάννης, είναι νόμος της Φυσικής αυτό και όχι άποψη. Οσο πιο βαρύ το βλήμα τόσο πιο έντονη θα είναι η καμπύλη τροχιά που αυτό διαγράφει από το στόμιο στον στόχο. Το 20άρι βλήμα είναι πιο ελαφρύ από το 12 και για αυτό έχει λιγότερη έντονη καμπύλη και αυτό το καθιστά πιο αποτελεσματικό στις μεγάλες αποστάσεις, δηλαδή πάνω από 70 μέτρα. Σημειώστε όμως ότι οι Αμερικανοί που συζητούν το θέμα μιλούν για χρήση σε ελάφι που δεν έχει την προστασία από το μίγμα λάσπης, τρίχας και λίπους που έχει ένας αγριόχοιρος.

Στην ανάλυση πρέπει να αναφερθούν και βλήματα με απορριπτόμενο κέλυφος, όπως τα Sauvestre, όπου το βλημα είναι σημαντικά μικρότερο από το διαμέτρημα που τα ρίχνει. Τα βλήματα συγκρατούνται και σταθεροποιούνται στην κάννη από το απορριπτόμενο κέλυφος (sabot), το ίδιο το βλήμα μπορεί να είναι πχ διαμέτρου 12 χιλιοστων και να ρίχνεται από κάννη 18,4 χιλιοστών.

Η AL48 είναι μια εξέλιξη του συστήματος ελατηρίου που εφηύρε ο Browning. Εξέλιξη επειδή μείωσε δραστικά τα μέρη του όπλου και κατέστησε την καραμπίνα πιο εύκολη στην συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση καθώς και στην συντήρηση.

Δεν έχει την «συλλεκτική αξία» της Α-5 αλλά παραμένει ένα από το αγαπημένα και αξιόπιστα αυτογεμή παγκοσμίως.

Αφήστε μια απάντηση