ΤΑ ΨΑΛΛΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ BRUCE;

Πριν δυο τρία χρόνια είχα γράψει στο Εθνος Κυνήγι ότι οι κατανομές του λειόκαννου ακολουθούν το κανόνα του Gauss*.

Ακουσα τα εξ αμάξης από μερικά άτομα. Με αποπήραν διότι, λένε, δεν είναι δυνατόν να αποφανθεί κανείς για την κατανομή των σκαγίων και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η κατανομή ακολουθεί το κανόνα του Gauss αν δεν ρίξει χιλιάδες βολές. Ενας μάλιστα τόνισε ότι λυπάται τους αναγνώστες μου που διαβάζουν τέτοιες ανοησίες.

Ο Αμερικανός σκοπευτής και ειδικός επί των λειόκαννων Bruce Buck έγραψε πρόσφατα:

«That mathematically predictable way is the bell-shaped, or Gaussian, curve. What that means in real language is that over time shotgun patterns ALWAYS average hotter or denser in the center than at the edges. On average, there is no such thing as a ‘perfectly even’ or ‘donut’ shaped pattern. On average, all shotgun patterns have more pellets in the center.»

Δεν χρειάζεται μετάφραση, απλά δείτε τη λέξη Gaussian στο κείμενο. Ο Bruce Buck τονίζει ότι οι κατανομές ακολουθούν το κανόνα Gauss και η πλειονότητα των σκαγίων πάει στο κέντρο.

Αραγε θα γράψουν και στον Bruce αυτοί οι λιμοκοντόροι να τον αποπάρουν και να δώσουν συλλυπητήρια στους αναγνώστες του; Η θα το παίξουν πρώτοι στο χωριό αντί δεύτεροι στην πόλη και θα κάνουν μώκο;

Εσείς τι λέτε;

* Ο Gauss ήταν μαθηματικός και μελέτησε την κατανομή τυχαίων συμβάντων και πως αυτή ακολουθεί μια καμπύλη κλπ. Στα δικά μας αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο ποσοστό σκαγίων θα καταλήξει στο κέντρο μιας τουφεκιάς σε κάθε απόσταση και με κάθε είδος τσοκαρίσματος. Αυτό επιβεβαίωσαν πειραματικά οι βλητικοί Journee, Lowry, Jones.

Αφήστε μια απάντηση