ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ (ΧΡΑΠΑ-ΧΡΟΥΠΑ)

Αγαπητέ Νικήτα και πάλι καλημέρα:

Σου στέλνω υπό μορφή άρθρου τις απόψεις μου για την χρήση της χρ. χρούπα στο κυνήγι μαζί με φωτογραφία των δύο όπλων μου μία Ithaca Mod37 cal 12 και μία Mossberg Mod 500C cal 20. Περιμένω τις παρατηρήσεις σου στο πιο κάτω κείμενο.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ (ΧΡΑΠΑ-ΧΡΟΥΠΑ)

Ένα παρεξηγημένο όπλο

Τα επαναληπτικά ποτέ δεν γνώρισαν στην Ελλάδα την επιτυχία που είχαν στην Αμερική. Όταν ακόμα τα 5 φυσίγγια ήταν νόμιμα στο κυνήγι τόσο τα αυτογεμή όσο και τα επαναληπτικά είχαν σαν συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στα δίκαννα (αλληλεπίθετα και πλαγιόκαννα) την μεγάλη δύναμη πυρός. Εκείνη την περίοδο ο Έλληνας κυνηγός προτιμούσε τα αυτογεμή από τα επαναληπτικά αν και τα πρώτα παρουσίαζαν μεγάλη συχνότητα εμπλοκών κυρίως από την χρήση φυσιγγίων διαφορετικής ισχύος. Στα επαναληπτικά δύο είναι οι μηχανισμοί επαναγώμοσης της θαλάμης, αυτός του κινητού ουραίου και αυτός με την κίνηση πίσω –εμπρός του ξυστού (πάπια) του όπλου. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι ταχύτερος και ο πιο κατάλληλος για τα λειόκαννα κυνηγετικά όπλα. Οι Αμερικανοί χρησι-μοποιούν τον όρο pump action και είναι η γνωστή σε εμάς χράπα-χρούπα.

Το όπλο αυτό είναι ανθεκτικότερο, ευκολότερο στην συντήρηση και με μηδενικές σχεδόν πιθανότητες εμπλοκών . Παρουσίαζε όμως ένα αξεπέραστο μειονέκτημα για τους περισσότερους χρήστες. Απαιτούσε έναν συγχρονισμό κινήσεων και των δύο χεριών. 1. Την γρήγορη παλινδρομική κίνηση πίσω-εμπρός του χεριού που κρατάει την πάπια, συνήθως το αριστερό χέρι, και 2.στο τέλος της κίνησης αυτής το πάτημα της σκανδάλης από το δεξί χέρι χωρίς βέβαια το όπλο να αποκλίνει σημαντικά από την σκοπευτική γραμμή. Το επαναληπτικό αυτό ήταν για μένα το όνειρο του απόλυτου κυνηγετικού όπλου από την ηλικία των δεκατριών χρόνων. Το 1976 κατάφερα να αποκτήσω , μεταχειρισμένη , εξ Αμερικής μία Ithaca Mod 37 featherlight που για μία εικοσαετία και πλέον υπήρξε το μοναδικό μου όπλο στα κυνήγια . Με το πέρασμα των χρόνων και σε αντίθεση με τα επαναληπτικά, τα αυτογεμή εξελιχθήκαν σημαντικά. Μειώθηκαν τα κινητά μέρη , μειώθηκε η ανάκρουση, η χρήση του πιστονιού αερίων με τις διάφορες βελτιώσεις επέτρεψε την διαδοχική χρήση φυσιγγίων με ακραίες διαφορές γομώσεων χωρίς πρόβλημα εμπλοκών. Την ίδια εποχή όμως ήρθε και η αλλαγή της νομοθεσίας και τα επιτρεπόμενα φυσίγγια για τα αυτογεμή και τα επαναληπτικά μειώθηκαν σε τρία . Η αλλαγή αυτή έδωσε ,πιστεύω, το πλεονέκτημα στα δίκαννα όπου η δυνατότητα επιλογής των δύο διαφορετικών στενωμάτων δεν υπερκαλυπτόταν από το τρίτο φυσίγγι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το δίκαννο (πλαγιόκαννο ή αλληλεπίθετο) να είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή για όσους δεν προτιμούν τα κυνήγια καρτεριού . κατά την γνώμη μου τα κυνήγια καρτεριού περιορίζονται σε τέσσερα. Του αγριόχοιρου ,του λαγού ,των υδροβίων και της φάσσας. Από τα πιο πάνω τέσσερα κυνήγια στα δύο τουλάχιστον ,κατά την γνώμη μου ,τα πλεονεκτήματα του επαναληπτικού τα θεωρώ δεδομένα. Α. Στο κυνήγι του αγριογούρουνου η παραμικρή πιθανότητα αφλογιστίας ή εμπλοκής ,στο αυτογεμές, μπορεί να είναι επικίνδυνη και Β. στο καρτέρι των υδροβίων όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το υγρό στοιχείο δημιουργούν ένα περιβάλλον απόλυτα εχθρικό για τα αυτογεμή με προβλήματα που αν παρουσιαστούν σε μία χρ.χρούπα εύκολα παρακάμπτονται με λίγο μεγαλύτερη δύναμη κατά την επανάταξη. Ο γράφων είχα από την αρχή ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που οδήγησε την προτίμησή μου στον συγκεκριμένο τύπο όπλου. Είμαι αριστερόχειρ αν και επομίζω δεξιά . Έτσι πολύ γρήγορα έφτασα σε συγχρονισμό των χεριών μου με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Τώρα θα ασχοληθώ για λίγο με ένα φαινόμενο της εποχής μας όπου λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες . Όλο και περισσότερα άτομα, χωρίς καμία προηγούμενη γνώση επάνω στα όπλα , να προσέρχονται στα κυνηγετικά μαγαζιά κραδαίνοντας μια άδεια αγοράς κυνηγετικού όπλου από την αστυνομία και να αγοράζουν συνήθως ένα οκτάσφαιρο επαναληπτικό (χρ.χρούπα) για την ασφάλεια υποτίθεται της οικογένειας και της περιουσίας τους . Οι έμποροι συνήθως για να είναι εντάξει με το νόμο πουλάνε τα όπλα αυτά με ένα φρένο στην αποθήκη ώστε το όπλο να δέχεται τρία φυσίγγια . Το φρένο αυτό μένει στο όπλο συνήθως μέχρι την απόκτηση του δελτίου κατοχής και κατόπιν αφαιρήται ,σ’ αυτή την περίπτωση το όπλο θα βρίσκεται μέσα στο σπίτι γεμάτο με επτά ή οκτώ φυσίγγια μέχρι την πιθανή χρησιμοποίηση του. Τώρα, πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει κάποιος έχοντας ένα γεμάτο κυνηγετικό όπλο διαρκώς μέσα στο σπίτι του χωρίς μάλιστα καλά-καλά να γνωρίζει και τον χειρισμό του την οποία δεν έχω καταλάβει ποτέ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων .
Φιλικά
Ι. Σίδερης

Αφήστε μια απάντηση