ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΣΑΜΠΑ

Εσύ πως προπονείσαι; Είναι η απορία μερικών συναδέλφων ειδικά τώρα που έκλεισαν τα σκοπευτήρια της Αττικής.

Η υπόθεση πάει πίσω αρκετά χρόνια, από τότε που ανακάλυψα ένα άρθρο για την μέθοδο Quick Kill, που αργότερα για λόγους πολιτικής ορθότητας ονομάστηκε Quick Skill και φέρνει στην εκπαίδευση του λειόκαννου τις ιδέες του θρυλικού δασκάλου σκοποβολής Lucky McDaniel.

Η μέθοδος βασίζεται στην αρχή ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μεγάλες δυνατότητες αυτοδιόρθωσης όταν υπάρχει άμεση πληροφόρηση για το λάθος που γίνεται. Η άμεση πληροφόρηση υπάρχει όταν για παράδειγμα βλέπει ο σκοπευτής το βλήμα του καθώς οδεύει προς το στόχο. Πρόκειται για απλή αρχή που οδήγησε στην εφεύρεση των τροχιοδεικτικών βλημάτων και είναι ο λόγος που σπάνια αστοχούμε όταν “σκοπεύουμε” με το λάστιχο ποτίσματος. Βλέποντας το νερό και που “κτυπά” κάνουμε αυτόματη διόρθωση.

Βασικό εργαλείο λοιπόν της μεθόδου του McDaniel είναι το “όπλο” που επιτρέπει την οπτική επαφή με το βλήμα και την τροχιά του, και αυτό είναι το αεροβόλο χαμηλής ισχύος. Το προτιμητέο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Daisy Red Ryder που εκτός απο χαμηλή ισχύ προσφέρει και μερικά άλλα πλεονεκτήματα που το καθιστούν το καλύτερο για αυτή την δουλειά.

Πριν δούμε τα επιμέρους πλεονεκτήματα να πούμε ότι η βασική προετοιμασία του αεροβόλου επιβάλλει την αφαίρεση των σκοπευτικών. Ναι, καλά διαβάσατε, αφαιρούνται τα σκοπευτικά διότι η προπόνηση που θα ΄γινει αφορά την πρόταση του αεροβόλου προς το στόχο, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με το λειόκανο, και όχι την σκόπευση μέσω σκοπευτικών. Στο Red Ryder η αφαίρεση των σκοπευτικών σημαίνει κόψιμο της βάσης του κλισιοσκοπίου και λιμάρισμα της πλαστικής ακής. Τότε το αεροβόλο είναι έτοιμο για βολές. Μερικοί, ανάμεσα τους και ο γράφων, αφαιρούν και δύο τρεις κοχλίες από το ελατήριο, για να μειωθεί η ταχύτητα του βλήματος και αυτό να καταστεί πιο εύκολα ορατό, άρα πιο “τροχιοδεικτικό” στην προπόνηση.

Ομως υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα που καθιστούν το Red Ryder το πιο κατάλληλο αεροβόλο για προπόνηση.

Πρώτο πλεονέκτημα είναι το εύκολα αφαιρούμενο ξύλινο κοντάκι του Red Ryder. Συγκρατείται από δύο μόνο βίδες, έχει πάχος 21 χιλιοστά και μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα και φθηνά από ένα κομμάτι κόντρα πλακέ ή άλλο ξύλο. Η αντικατάσταση είναι επιθυμιτή για δύο λόγους, πρωτίστως επειδή το αρχικό κοντάκι του Red Ryder είναι παιδικών διαστάσεων. Στην Αμερική το συγκεκριμένο αεροβόλο θεωρείται παιδικό και η κατασκευάστρια εταιρεία του δίνει τις ανάλογες διαστάσεις.

Πιο σημαντικό όμως στοιχείο στην αντικατάσταση είναι ο συνδυασμός της εύρεσης των μέτρων μέσω του νέου κοντακιού. Ακούγεται τραβηγμένο όμως δεν είναι. Με το νέο κοντάκι βιδωμένο στο αεροβόλο και ρίχνοντας αρκετές βολές γίνεται προφανής η όποια η απόκλιση στο στόχο, και θα υπάρχει απόκλιση, αφού το κοντάκι είναι εντελώς ίσιο, χωρίς καθόλου πλάγια κλίση. Με σταδιακή αφαίρεση υλικού από την αριστερή μεριά του κοντακιού (για δεξιόχειρες, αντίθεται για αριστερόχειρες) το μάγουλο κάθεται πιο δεξιά κατά την επώμιση και το μάτι έρχεται σε ευθυγράμμιση με την σκοπευτική ευθεία του αεροβόλου. Το ίδιο ισχύει και για την κάθετη κλίση όπου οι βολές δείχνουν αν πρέπει να ανέβει ή να κατέβει η ράχη του κοντακιού. Το μήκος είναι το εύκολο σημείο, αφού θα ακολουθεί το ίδιο μήκος με το κοντάκι του λειόκαννου μας.

Με ένα τόσο φθηνό και εύκολα αντικαταστάσιμο κοντάκι είναι απόλυτα εφικτή η εφαρμογή της σκοπευτικής συμβουλής του μεγάλου προπονητή Λάζλο Αντάλ: “να είστε αμείλικτοι με τις λαβές σας”. Ο Αντάλ μιλούσε για λαβές πιστολιών, αλλά η συμβουλή του έχει την ίδια εφαρμογή και ισχύ στο λειόκαννο όπου το κοντάκι δρα σαν κλισιοσκόπιο. Στα “κανονικά” όπλα επενεργεί το φετίχ της καρυδιάς και ο παράγοντας κόστος και δεν είμαστε αμείλικτοι. Αντιθέτως, είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί μην κάνουμε το παραμικρό σημάδι στο κοντάκι μας. Στο κοντάκι του Red Ryder που κοστίζει τρία Ευρώ (τόσα με χρέωσε το τοπικό ξυλουργείο για να κόψει ένα κοντάκι από κόντρα πλακέ στην κορδέλα) δεν υπάρχει δισταγμός ούτε στο στοκάρισμα ούτε στη ράσπα. Με τόση ελευθερία πειραματισμού ο σκοπευτής γρήγορα μαθαίνει πως πρέπει να διαμρφώνει το κοντάκι του ώστε το ένα και μοναδικό βλήμα να πηγαίνει εκεί που προτείνει το αεροβόλο, και αυτό χωρίς σκοπευτικά όργανα αφού το κοντάκι που εφαρμόζει σωστά είναι το σκοπευτικό όργανο του λειόκαννου.

Πόσο “καλός” μπορεί να γίνει ένας σκοπευτής με αυτή την προπόνηση;

Ο βλητικός και στατηγός του γαλλικού στρατού Ζουρνέ είχε διαπιστώσει ότι οι αρχάριοι όταν προτείνουν το τουφέκι στο στόχο έχουν μια απόκλιση μιας μοίρας. Οι προπονημένοι έχουν απόκλιση μισής μοίρας. Στα έξη μέτρα, διότι σε τέτοιες αποστάσεις προπόνησης προορίζεται το Red Ryder, μια μοίρα ισοδυναμεί με 10,5 εκατοστά. Αν υποθέσουμε ότι ο στρατηγός ανέφερε την απόκλιση ως μια μοίρα συνολικά και όχι ως μία μοίρα προς κάθε κατεύθυνση, τότε τα βλήματα από το αεροβόλο χωρίς σκοπευτικά, όταν ρίχνει ένας αρχάριος, θα συγκεντρωθούν μέσα σε έναν κύκλο 10,5 εκατοστών.

Πριν αρχίσει η γραφή αυτόυ του άρθρου έγινε μια γρήγορη προπόνηση και βλήθηκαν 50 ΒΒ που συγκεντρώθηκαν μέσα σε έναν κύκλο διαμέτρου 3,8 εκατοστών. Αυτο το αποτέλεσμα ήταν κατορθωτό μετά από μερικές εκατοντάδες βολές και αρκετές διορθώσεις του κοντακιού. Το συνολικό κόστος των βολών ήταν λιγότερο από 4 Ευρώ. Αν γίνονταν σε σκοπευτήριο με φτηνά φυσίγγια 12άρια το κόστος θα ήταν στις εκατοντάδες Ευρώ.

Ναι, αλλά σε σταθερό στόχο τι ώφελος παίρνει ο σκοπευτής του λειόκαννου από αυτή την προπόνηση;

Σημαντικό ώφελος, διότι πρώτον ρίχνει ένα βλήμα. Οταν καταφέρνεις να συγκεντρώνεις τις βολές σου με σύγκλιση μικρότερη της μισής μοίρας, όταν δηλαδή είσαι καλύτερος από τον μέσο όρο που περιγράφει ο Ζουρνέ, και αυτό με ένα και μοναδικό βλήμα, όχι εκατοντάδες σκάγια, τότε “ανεβαίνεις” ψυχολογικά.

Πιο σημαντικό και από αυτό όμως, είναι ότι το αεροβόλο, ακριβώς επειδή είναι φτηνό μέσο και δεν έχει κρότο και κλώτσημα, επιτρέπει την απόλυτη συγκέντρωση και ΠΟΛΛΕΣ βολές σε κάθε επιμέρους θέμα τεχνικής. Οταν για παράδειγμα λένε οι δάσκαλοι σκοποβολής ότι δεν πρέπει να έχουμε σκαμπανευάσματα του στομίου, διότι τα μικρά σκαμπανευάσματα στο στόμιο ΄γινονται μεγάλες αποκλίσεις στο στόχο, αυτό απαιτεί κάποιες δεκάδες βολές για να το εμπεδώσει ο σκοπευτής. Δεκάδες βολές σε σταθερό στόχο που θα δώσει άμεση πληροφόρηση για το τι σημαίνει άσκοπή κίνηση του στομίου γίνονται μόνο με σκοπευτικό μέσο που δεν κοστίζει και δεν σε ταράζει στο κλώτσημα.

Κάποτε θα έλθει η ώρα για βολές σε κινητό στόχο. Οι λύσεις είναι ανάλογες με την εφευρετικότητα του καθενός. Προσωπικά βρήκα ότι μια απλή συσκευή που βγάζει σαπουνόφουσκες, (ναι, παιχνίδι είναι, αλλά χρήσιμο), και λίγο αεράκι, δίνουν πολλές ευκαιρίες για όλων των ειδών τις βολές, τραβέρσες, απομακρυνόμενες, εισερχόμενες και ρουαγιάλ. Στον δε κινητό στόχο, επειδή το βλήμα ΒΒ είναι ορατό, είναι δυνατή η διόρθωση της προσκόπευσης άμεσα. ¨Οταν βλέπεις που αστοχείς διορθώνεις αμέσως, και με ελάχιστες βολές είσαι “πάνω” στο στόχο. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλημα με κατάλοιπα στόχων και το κόστος είναι περίπου μηδενικό.

Σίγουρα οι σαπουνόφουσκες με ταχύτητα δέκα χιλιομέτρων ανά ώρα δεν προσομοιάζουν φάσσες στα εξήντα έως εκατό χιλιόμετρα, αλλά είναι καλύτερες από τίποτα. Επίσης όταν έχεις ρίξει μερικές χιλιάδες βολές σε στόχους των δέκα χιλιομέτρων, τότε με ελάχιστη προσπάθεια πας στα πιο γρήγορα. Το Red Ryder μπορεί να μην είναι το απόλυτο υποκατάστατο του λειόκαννου με γρήγορα πιάτα των εκατό χιλιομέτρων ανά ώρα και αληθινά φυσίγγια, είναι όμως ένα χρήσιμο μέσο προπαρασκευής για τα “πραγματικά πυρά”. Η προπαρασκευή που γίνεται με το αεροβόλο μεγιστοποιεί το ώφελος από την πραγματική και σοβαρή σκοποβολή στο σκοπευτήριο.

Υπολόγισα ότι το Red Ryder που χρησιμοποιώ εδώ και 20 περίπου χρόνια πρέπει να έχει ρίξει πολλές χιλιάδες βολές. Μέχρι τώρα δεν έχει δείξει καμία ζημιά η φθορά. Αλλά και αν δείξει, η αντικατάσταση κοστίζει ελάχιστα.

Το αεροβόλο χαμηλής ισχύος ΔΕΝ είναι παιχνίδι. Οσο χαμηλή και αν είναι η δύναμη του πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο εξωστρακισμού από ατσάλινα ΒΒ και για αυτό ΠΑΝΤΑ γίνεται χρήση γυαλιών ασφαλείας. Επίσης πρέπει να υπάρχει μέριμνα για παγίδευση των βλημάτων πίσω από τον στόχο. Οταν παγιδεύονται σε κάποιο μαλακό υπόστρωμα, πχ μια βαριά κουρτίνα από καραβόπανο, τα ΒΒ μένουν ανέπαφα και μπορούν να ριχτούν ξανά και ξανά. Οσο για βολές σε κινητούς στόχους, οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει απόλυτα ελεγχόμενο πεδίο ασφαλείας ώστε τα βλήματα να μην πέφτουν έξω από τον ιδιόκτητο χώρο όπου γίνεται η προπόνηση. Εφόσον τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές και η χρήση αεροβόλου γίνεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ και ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ χώρο, τότε είναι νόμιμη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνεται η υποψία έστω, ότι γίνεται κυνήγι με αεροβόλο, ούτε και θέμα περιφοράς σε δημόσιο χώρο με αεροβόλο. Για αυτό τονίζεται το θέμα ιδιοκτησίας και περίφραξης.

Leave a Reply