ΓΕΡΜΑΝΙΑ- Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ο πληθυσμός του αγριόχοιρου στη Γερμανία βρίσκεται εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ζημιές σε καλλιέργειες και πρόσφατα να σκοτωθεί ένας 72χρονος κυνηγός από έναν εξαγριωμένο κάπρο.

Η ιστορία αρχίζει με τους σχετικά ήπιους χειμώνες που είχε η Γερμανία και η κεντρική Ευρώπη γενικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ηπίοι χειμώνες, με λίγο χιόνι, σήμαιναν μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης. Χωρίς φυσικούς εχθρούς οι αγριόχοιροι αυξήθηκαν και τώρα δεν τους προλαβαίνουν ούτε οι κυνηγοί της Γερμανίας που άλλωστε είναι λίγοι σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Άγριας Ζωής που εδρεύει στο Ανόβερο αναφέρει ότι η αύξηση στους τελευταίους 12 μήνες ήταν 320 τοις εκατό! Σύμφωνα με το ινστιτούτο η αύξηση οφείλεται στον ήπιο καιρό αλλά και στην ευρεία διάδοση καλλιεργειών που προσφέρουν τροφή στα γουρούνια. Καλλιέργειες καλαμποκιού και άλλων δημητριακών έχουν αυξηθεί στη Γερμανία μετά την άνοδο της ζήτησης για μετατροπή σε βιοκαύσιμα καθώς και στην διεθνή άνοδο τιμών των σιτηρών. Το αποτέλεσμα είναι ότι μια γέννα γερμανικών αγριόχοιρων έχει έξη γουρουνάκια κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τα τέσσερα σε άλλες χώρες.

Η σύνδεση της παροχής τροφής με την αλματώδη άνοδο του πληθυσμού, και 320 τοις εκατό είναι αλματώδης άνοδος, δείχνει για μια ακόμη φορά την διασύνδεση που υπάρχει και πάντα υπήρχε μεταξύ θηράματος και καλλιέργειας. Το θήραμα είναι υποπροϊόν της συνετής γεωργίας και όχι του παρθένου δάσους, όπως πασχίζουν να μας πείσουν μερικοί όψιμοι οικολόγοι. Δυστυχώς αυτή την μπαρούφα έχουν αποδεχθεί και πολλοί κυνηγοί, μερικοί μάλιστα είναι και ηγετικά στελέχη του κυνηγετικού συνδικαλισμού. Το αποτέλεσμα αυτής της πλάνης είναι ότι αφήσαμε τις σχέσεις μας με το αγροτικό κίνημα να πέσουν σε δεύτερη μοίρα και δέσαμε το άρμα μας στα δασαρχεία.

Εν τω μεταξύ στη Γερμανία εξελίσσονται εικόνες που δείχνουν τι μπορεί να κάνει ένας τεράστιος πληθυσμός αγριόχοιρων. Κατοικίδια ζώα έχουν σκοτωθεί και φαγωθεί σε αυλές σπιτιών, τα γουρούνια έχουν εισβάλει σε νεκροταφέια και έχουν ξεθάψει νεκρούς, έχουν ρημάξει καλλιέργειες και κήπους.

Στις αρχές Οκτωβρίου ένας κάπρος σκότωσε τον άτυχο 72χρονο κυνηγό στο καρτέρι του. Το περιστατικό συνέβη σε χωριό λίγο έξω από το Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Γερμανίας, και δημοσιεύθηκε στον γερμανικό Τύπο.

Η αγριότητα του πληθυσμού των αγριόχοιρων ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν κυνηγιούνται και έτσι δεν έχουν τον επίκτητο φόβο του ανθρώπου. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλους πληθυσμούς άγριων ζώων μετά την παύση του κυνηγίου, όπως πχ στην μαύρη αρκούδα και το πούμα της Αμερικής, καθώς και στα λιοντάρια της Αφρικής. Ο φόβος του ανθρώπου και η γνώση ότι δεν αποτελεί τροφή είναι κάτι επίκτητο στα ζώα και όχι ενστικτώδες.

Το φαινόμενο της αύξησης των αγριόχοιρων δεν είναι αποκλειστικά γερμανικό.Εδώ και είκοσι χρόνια παρατηρείται μια αύξηση σε όλη την Ευρώπη και τα αίτια δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένα. Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση: η αστυφιλία που έχει αφήσει την ύπαιθρο να λογγώσει και έτσι ευνοεί το γουρούνι, η καλλιέργεια περισσότερων δημητριακών, η μείωση των κυνηγών, οι ηπιότεροι χειμώνες, όλα παίζουν ρόλο αλλά δεν εξηγούν το φαινόμενο απόλυτα. Η είδηση μπορεί να ακούγεται ευχάριστη για τον κυνηγετικό κόσμο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αύξηση του αγριόχοιρου σημαίνει μείωση εδαφόβιων πουλιών διότι τα γουρούνια τρώνε τις φωλιές και νεοσσούς. Κάθε θετικό έχει και τα αρνητικά του.

Leave a Reply