ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΑ Η ΣΤΕΡΕΑ;

Ρωτά ένας επισκέπτης της Οπλογνωσίας:

Γεια σας κύριε Νικήτα. Έχω δύο απορίες σχετικά με τα αγριοκούνελα στην Ελλάδα και θα ήθελα την γνώμη σας.

Πρώτον: Γιατί αγριοκούνελα έχει μόνο σε κάποια νησιά και όχι στην ηπειρωτική Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες;

Και Δεύτερον: αν απελευθερωναμε ας πούμε κουνέλια σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής ελλάδας θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να πληθύνουν ώστε να τα κυνηγάμε;

Πια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Την ίδια ακριβώς ερώτηση απηύθυνα σε θηραματοβιολόγους κατά το 24ο συνέδριο Θηραματοβιολογίας που είχαμε φιλοξενήσει στην Θεσσαλονίκη το 1999.

Ο Βούλγαρος Μιχαήλοφ είπε ότι κουνέλια δεν έχει ούτε η Βουλγαρία ούτε η υπόλοιπη Βαλκανική και πιθανολόγησε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια έλλειψη θρεπτικών συστατικών στο έδαφος που είναι αρνητική για τα κουνέλια. Αλλοι βιολόγοι απέδωσαν την απουσία του αγριοκούνελου στην ύπαρξη αρπακτικών και κυρίως της αλεπούς. Ομως σε άλλες χώρες το κουνέλι όχι μόνο συνυπάρχει με την αλεπού, αλλά αυξάνεται και πληθύνεται χωρίς πρόβλημα, πχ στην Αγγλία και Γαλλία.

Κατά καιρούς έχουν γίνει ατομικές προσπάθειες μεταφοράς κουνελιών από τα νησιά στην Στερεά. Δεν σχολιάζω την νομιμότητα και την βιολογική σοφία αυτών των κινήσεων. Απλά τις αναφέρω και προσθέτω ότι δεν έχουν αποδόσει ακόμη και όταν το νέο σημείο είχει πιο πλούσια βλάστηση και πιο μαλακό έδαφος από τα νησιά.

Στο εξωτερικό, και βασικά στη Γαλλία και στην Ιταλία, έγινε μεταφορά του αμερικάνικου κουνελιού, του Sylvilagus, που είναι είδος ανθεκτικό στον ιό Καλίτσι και δεν σκάβει λαγούμια. Οι Γάλλοι αναφέρουν κάποια επιτυχία με το είδος αυτό. Ομως αυτή η επιτυχία δεν συμβάλλει στην απάντηση του γιατί δεν έχουμε κουνέλια σε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της Ευρώπης ενώ έχουμε πληθώρα στο υπόλοιπο. Είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς από εμάς που προτιμούμε αυτό το θήραμα.

Leave a Reply