ΨΗΛΩΜΕΝΟΙ ΦΑΣΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΑΣΣΕΣ

Αγαπητέ Νικήτα,

Έτυχε να διαβάσω το παρακάτω άρθρο σε αγγλικό σάιτ. Είναι βέβαια για το ειδικό θέμα του κυνηγιού (επίτηδες) ψηλωμένων φασιανών στην παγάνα σε οργανωμένα κυνήγια, ένα θέμα που ελάχιστα ενδιαφέρει στην Ελλάδα. Όμως ο συντάκτης δίνει πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα πολύ ψηλά πουλιά, τα νούμερα των σκαγιών, την επίδραση του μήνα, τις συνήθειες των κυνηγών κλπ

Μάλιστα σε μια χώρα που κυνηγάνε τη φάσα φανατικά με 28γρ. 7 1/2 έως 32 γρ. 6 όταν κάνουν σχόλια για χοντρύτερα σκάγια σε μεγαλύτερες αποστάσεις έχει νομίζω άλλη βαρύτητα.

http://www.fieldsportsmagazine.com/Shooting-Instruction/high-wide-and-impossible.html

ΜΦΧ

Αλέξανδρος

ΣΧΟΛΙΟ Ν.Κ.

Η αναφορά στον μήνα, όταν ο συγγραφέας του άρθρου μιλά για φασιανούς τον Ιανουάριο, αφορά την συμπεριφορά των πουλιών, που έχουν αποκτήσει την πείρα της παγάνας από τον προηγούμενο Οκτώβριο και είναι πιο ψηλωμένα. Δεν είναι η συνήθης μεσογειακή αναφορά στο κλίμα, υγρασία και άλλα.

Η φράση κλειδί στο άρθρο είναι αυτή του διευθυντή της εταιρείας Lyalvale: “ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει τους νόμους της Φυσικής” και εξηγεί πως μια μεγάλη σφαίρα (μπάλα εννοεί) πηγαίνει μακρύτερα από μια μικρή σφαίρα και υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης από το νούμερο 6 στο 5 και στο 4.

Εν κατακλείδι φτάνουμε στην γνωστή ρήση της διατήρησης των βολών μέσα στα όρια του ωφέλιμου βεληνεκούς του συγκεκριμένου συνδυασμού όπλου και φυσιγγίου, και πάντα μέσα στα όρια σκοπευτικής επάρκειας του χειριστή.

Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των εταιρειών φυσιγγίων, των διαχειριστών κτημάτων, και των Αγγλων κυνηγών, σε όποια μελλοντική επιβολή των μη τοξικών φυσιγγίων.

Το θέμα έγινε άρθρο στο Εθνος Κυνήγι και ακολουθεί παρακάτω:

ΨΗΛΩΜΕΝΟΙ ΦΑΣΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΑΣΣΕΣ

Η βολή στον ψηλωμένο φασιανό, High Pheasant, θεωρείται δύσκολη, σπόρτικη τουφεκιά, και οι διαχειριστές αγγλικών αγροκτημάτων εφαρμόζουν διάφορες τεχνικές διαχείρισης για να προσφέρουν αυτές τις τουφεκιές.

Βέβαια ο αγγλικός φασιανός ίσως να είναι το πιο διαμετρικά αντίθετο κυνήγι με την ελληνική φάσσα, αλλά η εμπειρία των Αγγλων και η ανταπόκριση των εκεί εταιρειών φυσιγγίων συνδέει το δύο ανόμοια αυτά θηράματα και το κυνήγι τους.

Φανταστείτε μια πεδιάδα όπου η μια μεριά είναι δέκα ή 20 μέτρα πιο χαμηλή από την άλλη, και η διαφορά υψομέτρου είναι απότομη, σαν ένα σκαλί στη μέση του πεδίου. Τώρα φανταστείτε την ψηλωμένη μεριά καλυμμένη με δέντρα ύψους 30 μέτρων. Οι φασιανοί διώχνονται από παγανιστάδες που κρατούν συγκεκριμένο ρυθμό πίεσης. Ο σκοπός είναι τα πουλιά να πάρουν ύψος, να πετάξουν πάνω από τα δέντρα και στη συνέχεια πάνω από τα “τουφέκια”.

Τα καρτέρια είναι στην χαμηλή μεριά της πεδιάδας, και έτσι οι βολές είναι σε φασιανούς που έχουν αναπτύξει φουλ ταχύτητα σε ύψος 50 έως 80 μέτρα πάνω από τα “τουφέκια”.

Η παραδοσιακή συνταγή για αυτά τα “κυνήγια” ηταν για ένα πλαγιόκαννο τσοκαρισμένο κύλινδρο και τέταρτο (***** και ****) που ρίχνει 28 έως 32 γραμμάρια σκάγια νούμερο 6. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαχειριστές κτημάτων κατάφεραν να ψηλώσουν τους φασιανούς, ανεβάζοντας τα σημεία που σκάνε πάνω από τα τουφέκια. Από 35 με 40 μέτρα που ήταν παλιά στα 50 με 80 μέτρα σήμερα. Και σε αυτές τις αποστάσεις η παλιά συνταγή δεν αποδίδει.

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του διευθυντή της εταιρείας Lyalvale (κατασκευάζει φυσίγγια): “ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει τους νόμους της Φυσικής” και εξηγεί πως μια μεγάλη σφαίρα (μπάλα εννοεί) πηγαίνει μακρύτερα από μια μικρή σφαίρα και υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης από το νούμερο 6 στο 5 και στο 4. Επίσης η γόμωση έχει ανέβει στα 34 με 36 γραμμάρια σκάγια.

Αξίζει να θυμηθούμε εδώ τα σχόλια του οπλοκατασκευαστή Greener που γράφοντας το 1910 χαρακτήρισε τα 36 γραμμάρια σκάγια μια βαριά γόμωση κατάλληλη για παπιά!

Αυτές οι γομώσεις των 34 έως 36 γραμμαρίων πλησιάζουν τα όρια του σεμί μάγκνουμ και αναπτύσσουν ανάλογα δυνατό λάκτισμα. Τα ελαφριά πλαγιόκαννα των 2,9 κιλών δεν αποδίδουν. Επίσης τα πιο γερά “τουφέκια” της Αγγλίας, κυνηγοί που ρίχνουν πολλά φυσίγγια στους ψηλωμένους φασιανούς δηλώνουν ότι το πλαγιόκαννο δεν παρέχει την ακρίβεια σκόπευσης που καθιστά δυνατές τις τουφεκιές σε ψηλωμένους φασιανούς. Τα ζευγάρια των αγγλικών πλαγιόκαννων αντικαθίστανται από ζευγάρια ιταλικών σουπερποζέ με μακριές κάννες 76 ή 80 εκατοστών.

Τα παραπάνω περιγράφονται σε πρόσφατο τεύχος του αγγλικού περιοδικού Field Sports (fieldsportsmagazine.com).

Εμείς δεν κυνηγούμε διωχτό φασιανό (ευτυχώς) αλλά κυνηγούμε φάσσες σε ανοικτά ορεινά πεδία που δυσκολεύουν τον υπολογισμό αποστάσεων. Οι φάσσες έχουν μέγεθος και αντοχή φασιανού και πετούν και αυτές με μεγάλη ταχύτητα. Εχει γραφτεί δεκάδες φορές στις σελίδες του ΕΚ ότι η φάσσα και το παπί απαιτούν αυξημένα φορτία μεγάλων σκαγίων ακριβώς επειδή είναι σχετικά μεγάλα θηράματα και οι βολές είναι σε μεγάλες αποστάσεις. Οχι, δεν προτείνεται η επιπόλαιη υπερεκτίμηση των σκοπευτικών δυνατοτήτων του κυνηγού, ούτε η βολή στην τύχη, με την ελπίδα ότι κάποιο σκάι θα βρει κάποιο ζωτικό σημείο. Ωστόσο είναι απόλυτα πιθανή η λανθασμένη εκτίμηση απόστασης, εκεί που νομίζουμε ότι η βολή είναι στα 40 μέτρα να είναι πραγματικά 60. Αυτά τα κενά εκτίμησης μπορεί να καλύψει η μεγάλη γόμωση. Και τα μεγάλα σκάγια δατηρούν την απαιτούμενη ενέργεια για να διαπεράσουν φτερά και οστά και να καταβάλουν το θήραμα άμεσα. Επίσης σχετική είναι η χρήση καραμπίνας που παρέχει μακρύτερη σκοπευτική γραμμή από τα δίκαννα λόγω του μήκους της βάσης. Μια καραμπίνα με 70 εκατοστά βάσης έχει ίδια σκοπευτική ευθεία με ένα δίκαννο με κάννες 85 εκατοστών!

Εν κατακλείδι φτάνουμε στην γνωστή ρήση της διατήρησης των βολών μέσα στα όρια του ωφέλιμου βεληνεκούς του συγκεκριμένου συνδυασμού όπλου και φυσιγγίου, και πάντα μέσα στα όρια σκοπευτική επάρκειας του χειριστή. Το ωφέλιμο βεληνεκές εξαρτάται και από το είδος του θηράματος που θα κυνηγήσουμε βέβαια.

Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των εταιρειών φυσιγγίων, των διαχειριστών κτημάτων, και των Αγγλων κυνηγών, σε όποια μελλοντική επιβολή των μη τοξικών φυσιγγίων. Διότι αν η στροφή είναι προς τα ατσάλινα σκάγια, λόγω υπέρογκου κόστους άλλων επιλογών, τότε ίσως να δούμε φυσίγγια με το ίδιο βάρος γόμωσης, αλλά σε κάλυκα 76 ή ακόμα σε 89 χιλιοστών για να χωρά τον ίδιο αριθμό ατσάλινων σκαγίων νούμερο 2 (στα ατσάλινα πάμε δύο νούμερα πιο χοντρό για την ίδια κινητική ενέργεια). Και από εκεί είναι ένα μόνο βήμα η μετάβαση από το σουπερποζέ στην καραμπίνα, λόγω ατσάλινων σκαγίων, όπλα που σήμερα αποκλείονται από τα “επίσημα” κυνήγια φασιανού. Το θέαμα του λορδοφέρνοντος κυνηγού με ζακέτα τουίντ, γραβάτα, παραδοσιακή τραγιάσκα και ένα ζευγάρι Benelli Vinci περιέχει μια δόση ειρωνείας. Μπορεί να λογιστεί ένα είδος εκδίκησης της γυφτιάς, αν αναλογιστούμε πως χαρακτηρίζουν οι Αγγλοι τους Μεσογειακούς τσιχλοκυνηγούς.

Leave a Reply