ΜΠΕΚΑΤΣΑ- ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΗ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

œÀµºάÄñ

Οι μπεκατσάδες συχνά μιλούν για τα “σημεία” που πιάνουν οι μπεκάτσες και για “ραντεβού” που έχουν όταν πάνε στα σημεία και βρίσκουν πουλιά. Δεν πρόκειται για δοξασία, η επιστήμη επιβεβαιώνει, με παλιές όσο και με σύγχρονες παρατηρήσεις, ότι οι μπεκάτσες είναι ιδιαίτερα πιστές στα “σημεία” που επιλέγουν για βοσκή, ανάπαυση και φωλεοποίηση.

Η πιο πρόσφατη έρευνα, με ονομασία Woodcock Watch, παρατηρητήριο μπεκάτσας, γίνεται από τον Βρετανικό Οργανισμό Θηραματοπονίας, με την κόλληση μικροπομπών σε παγιδευμένες μπεκάτσες. Οι μικροπομποί φέρουν και μικροσκοπικούς ηλιακούς συλλέκτες για να φορτίζουν τις μπαταρίες των πομπών.

Μια μπεκάτσα, παγιδεύτηκε στο κάστρο του Νεπ, στην κομητεία του Σάσσεξ, στην Αγγλία πριν ένα χρόνο. Οι επιστήμονες της έδωσαν το όνομα Νεπ από το κάστρο και την παρακολουθούσαν μέχρι το καλοκαίρι όταν σταμάτησαν τα σήματα. Η αγωνία ήταν έντονη καθώς δεν ήξεραν αν το πουλί είχε αποβιώσει ή αν ο πομπός σίγησε λόγω έλλειψης ρεύματος.

Οι μικροπομποί διακόπτουν τις εκπομπές όταν πέσει η μπαταρία. Με την έκθεση του πουλιού στον ήλιο ο συλλέκτης φορτίζει την μπαταρία και ο πομπός ανακάμπτει. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει ο καιρός να είναι καλός και η μπεκάτσα που φέρει το πομπό να βρει ξέφωτα με ήλιο για να καθίσει για κάποιες ώρες αν όχι μέρες.

Επιπλέον υπάρχει και ο παράγοντας της φυσικής φθοράς. Μόλις το 60 τοις εκατό των μπεκατσών επιβιώνει πέρα του ενός έτους. Υπάρχουν λοιπόν μεγάλες πιθανότητες μια μπεκάσα που φέρει πομπό να πεθάνει από φυσικά αίτια ή αρπακτικά. Ακόμα και αν όλα πάνε καλά οι μπεκάτσες σπάνια περνούν τα τέσσερα χρόνια ζωής στη φύση.

Λοιπόν, μετά από πέντε μήνες σιωπής ο πομπός του Νεπ έδωσε σήματα! Από την Φινλαδνία γύρισε πίσω στο κάστρο του Νεπ στο Σάσσεξ όπου και ξεχειμώνιασε, δηλαδή γύρισε στο σημείο όπου είχε παγιδευτεί πριν ένα χρόνο! Ο Νεπ, μπορεί να είναι και η Νεπ, το φύλο είναι άγνωστο, όπως πολλές μπεκάτσες που επιδεικνύουν πίστη στα σημεία τους γύρισε στα δικά του σημεία. Πριν μερικά χρόνια Γάλλοι ερευνητές ανέφεραν πως είχαν παγιδεύσει την ίδια μπεκάτσα, στα ίδια σημεία της βορειοδυτικής Γαλλίας για σειρά ετών. Ο Νεπ φωλεοποίησε στην Φινλανδία, ένα ταξείδι πάνω από χίλια χιλιόμετρα από το σημείο διαχείμανσης στην Αγγλία. ¨Ηδη έχει κάνει την διαδρομή με επιστροφή μια φορά.

Τα στοιχεία από τους πομπούς που έχουν φορέσει οι επιστήμονες του ΒΟΘ θα περάσουν σε ζωντανή μετάδοση στο Διαδίκτυο από τον επόμενο μήνα (Μάρτιο 2015), και θα τα παρακολουθούμε στενά. Παρόλο που τα σημεία είναι εκτός της δικής μας επικράτειας θα είναι χρήσιμα για να μαθαίνουμε πότε αρχίζει η μετακίνηση των πουλιών από την περιοχή φωλεοποίησης προς τα νότια, άρα και προς εμάς.

Leave a Reply