ΜΠΕΚΑΤΣΑ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ

ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣΚΟΤΑΔΟ Ή ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ.ΕΑΝ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΣΙΧΛΕΣ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ;ΟΙ ΤΣΙΧΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ;;ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ Ή ΝΑ ΕΛΙΧΘΟΥΝ;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣΚΟΤΑΔΟ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΩΣ ΑΗΔΙΑ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΑΓΟ Ή ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ.ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΚΑΝΟ.ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΛΩΣ,ΑΛΛΙΩΣ ΑΣΤΟ.ΘΕΛΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι θέμα πολύπλοκο.

Η μπεκάτσα στο καρτέρι απογορεύεται διότι είναι εύκολος στόχος και αυτό διότι ακολουθεί προκαθορισμένη πορεία σε κάθε της μετακίνηση.

Το καρτέρι από μοναχικό κυνηγό σε μερικά θηράματα απαιτεί προσπάθεια και γνώση του εδάφους, καθώς και παρατεταμένη ακινησία που είναι δύσκολα πράγματα. Οποιος έχει κάνει μοναχικό καρτέρι σε αγριόχοιρο και έχει μείνει σαν στήλη άλατος τέσσερις ώρες ξέρει τι σημαίνει “ακινησία”. Αυτό το κυνήγι μάλλον είναι πιο δύσκολο από την παγάνα με τους δεκάδες συμμετέχοντες.

Υπάρχει όμως μια άλλη φάση στο καρτέρι μπεκάτσας και εδώ μιλώ ως παθών.

Μερικοί ανάμεσα μας ασχολούνται με το περπατητό κυνήγι μπεκάτσας χωρίς σκύλο. Εϊναι κάτι που έκανα για χρόνια. Και έρχεται ξαφνικά η μέρα του ελέγχου από δασικό ο οποίος συμπεραίνει ότι οι δύο μπεκάτσες στη τσάντα πρέπει να είναι από καρτέρι αφού δεν υπάρχει σκύλος. Εκεί η υπόθεση γίνεται περίεργη. Φτάσαμε στο σημείο να πάμε πίσω στην ρεματιά και να γίνει σήκωμα μπεκάτσας για να παραδεχτεί ότι είναι όντως δυνατή η ιχνηλάτηση μπεκάτσας από πεζό κυνηγό χωρίς σκύλο. Μερικοί ξέρουν να διακρίνουν ένα μπεκατσοτόπι και να εντοπίζουν τα “σημεία” χωρίς σκύλο.

Ισως ο νόμος να ήταν πιο αποτελεσματικός αν εφάρμοζε πιο αποτελεσματικά τα ποσοτικά κριτήρια παρά τις μεθόδους θήρευσης. Τα πόσα θηράματα παίρνεις είναι σε τελική ανάλυση πιο σημαντικό θέμα από το πώς τα πήρες.

Leave a Reply