ΚΥΝΗΓΙ ΧΩΡΙΣ ΣΚΥΛΟ

‘»µÀ¿ύ

Κύριε Νικήτα σας χαιρετίζω. Τυγχάνω ‘ασκυλος’ κυνηγός όπως εσείς και θέλω τα φώτα σας. Βέβαια η δικιά μου κατάσταση είναι αναγκαστική αφού δεν έχω χώρο. Σας θέτω λοιπόν την κυνηγετικής φύσεως ερώτηση. Έχετε κάποιο μυστικό για το άσκυλο κυνήγι αλεπούς;! Εδώ και ένα χρόνο αποφάσισα να ασχολούμαι και πολύ με τα επιβλαβή γιατί έχουν εξαπλωθεί ως στα σαλόνια μας! (Παρεμπιπτόντως αυτό πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλους μας γτ μόνο να κλαιγόμαστε ξέρουμε.) Ενώ λοιπόν στα κορακοειδή τα πάω καλά θέλω να κάνω κάτι και με την αλεπού. Να σημειώσω ότι ό,τι πληροφορία έχω βρει στο ίντερνετ ή από γνωστούς είναι ελαφρώς χρήσιμη αλλά αγγίζει την παρανομία αφού περιλαμβάνει βραδινό κυνήγι κτλ. Τα κυνήγια που κάνω είναι υδρόβια, φάσσα, λίγο τσίχλα και όταν βρω άτομο με σκυλί , λαγό. Με την αλεπού θα ήθελα να ασχοληθώ στις αγροτικές εκτάσεις καθώς δε θα ήθελα να απομακρυνθώ περισσότερο. Ό,τι συμβουλή έχετε θα με βοηθούσε. Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη προκαταβολικά για τον κόπο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

‘»µÀ¿ύ

Το μυστικό για το “άσκυλο” κυνήγι είναι τα κυάλια και η περιήγηση πριν την έναρξη.

Ολα τα ζώα έχουν καθημερινές ρουτίνες και τακτικές διαδρομές. Οι ανάγκες τους τα αναγκάζουν να βγουν για εύρεση τροφής ενώ στην αναπαραγωγική περίοδο θα επιδοθούν και σε αψιμαχίες για την διεκδίκηση χώρου. Με τα κυάλια αυτές οι κινήσεις παρατηρούνται πιο εύκολα από απόσταση καθώς και σε ώρες μειωμένου φωτισμού, πχ την αυγή ή το σούρουπο, ακόμα και τη νύχτα όταν έχει φεγγάρι.

Προτείνω την κλειστή περίοδο διότι ένας παρατηρητής με κυάλια στην ανοικτή περίοδο μπορεί να παρεξηγηθεί από θηροφύλακες και άλλους αρμόδιους ακόμη και αν είναι άοπλος.

‘»µÀ¿ύ

Επίσης χωρίς το άγχος της θήρευσης η παρατήρηση είναι πιο χαλαρή και πιο αποδοτική. Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα διακρίνει κανείς τις κινήσεις των ζώων και πόσο εύκολα μπορεί, με λίγη εξάσκηση να τις προβλέψει και να μάθει τις ρουτίνες τους.

Οι αλεπούδες συχνά φτιάχνουν ομαδικές φωλιές, σε πυκνά, όπως πχ θαμνούρες πάνω σε όχθες όπου μπορούν να φτιάξουν πολλαπλές εισόδους-εξόδους για διαφυγή. Να μην ξεχνάμε ότι στα περισσότερα μέρη της χώρας υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά, και σε πολλά μέρη λύκοι, που δεν είναι και πολύ ανεκτικοί στις αλεπούδες. Η αλεπού λοιπόν προνοεί για την επιβίωση της από αυτούς τους εχθρούς.

Οταν κινούνται οι αλεπούδες θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχει εύκολη τροφή, δηλαδή προς σκουπίδια, κοτέτσια, κοπάδια όταν γεννάνε. Είναι εκπληκτικό πόσο κοντά σε ανθρώπινη παρουσία τριγυρνούν οι αλεπούδες.

‘»µÀ¿ύ

Αν τύχει να πάρετε αλεπού προσοχή στην επαφή διότι εκτός από την λύσσα που εμφανίστηκε πρόσφατα έχουν και εξωπαράσιτα όπως ψύλλους και τσιμπούρια που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες.

Οπως διασταύρωσα με θηροφύλακες η μίμηση φωνής πληγωμένου λαγού ή κουνελιού είναι νόμιμη μέθοδος προσέλκυσης αλεπούς. Εφόσον η μίμηση γίνεται χωρίς καμία συσκευή, ηλεκτρονική η φυσητή αλλά μόνο με το σώμα. Και αυτό γίνεται βυζαίνοντας την παλάμη. Αν και δεν είμαι καθόλου εξασκημένος έχω κάνει αλεπού στην Μονή της Καισαριανής να φτάσει στα 20 μέτρα με αυτό το κόλπο, αλλά δυστυχώς δεν είχα κάμερα.

Οι φωτογραφίες είναι από αλεπούδες που βγήκαν από τις φωλιές τους σε όχθες χειμάρρου το σούρουπο. Πίσω από την φωτογραφική μηχανή, στα 150 μέτρα είναι δύο αγροικίες και οι δύο με κοτέτσια. Λίγο πιο κάτω υπάρχει οικισμός με κάπως ακανόνιστο πρόγραμμα περισυλλογής σκουπιδιών.

Leave a Reply