BABY BRETTON ΤΟ ΑΚΟΥΝΗΤΟ “ΜΩΡΟ”

Δεν είναι όμορφο όπλο, αυτό να λέγεται! Ειδικά στα μάτια όσων έχουμε μεγαλώσει με τα αγγλικά πρότυπα ομορφιάς είναι αισθητικά ακατανόητο. Ομως είναι ελαφρύ σαν πούπουλο, φτιαγμένο όλο από κράμα αλουμινίου, και σπάνια κουνάει. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδοξο στον κόσμο των όπλων, ένα όπλο που κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Εχω πιάσει και έχω ρίξει με Bretton. Πέρα από τις δοκιμές προς δημοσίευση, ένας καλός συνάδελφος είχε αγοράσε ένα για τις μπεκάτσες και έτσι έτυχε να το δω από πολύ κοντά. Με βάρος μόλις 2,3 κιλά εντυπωσίαζε με την ελαφρότητα του. Επίσης η κατασκευή της βάσης και καννών από κράμα αλουμινίου ήταν κάτι πρωτόγνωρο για κάποιον που έχει ενστερνιστεί την άποψη ότι το όπλο φτιάχνεται από δύο υλικά, ατσάλι και καρυδιά.

Το παράδοξο όμως με το Baby Bretton είναι ότι δεν κουνάει. Δεν έχει την ατσάλινη βάση σε σχήμα “Γ” του συμβατικόυ δίκαννου, τις περιστρεφόμενες κάννες, τον πίρο, το συρταρωτό κλειδί, τίποτε από αυτά που οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικά για την αντοχή ενός δίκαννου. Και όμως, αυτά τα ατσάλινα συμβατικά κουνάνε και το Bretton δεν κουνάει. Και όχι μόνο δεν κουνάει, αλλά ο συγκριτικά μαλακός καθρέφτης του, από κράμα αλουμινίου πάντα, δεν δείχνει εκείνα τα σημάδια από τον κάλυκα που βλέπουμε σε συμβατικά όπλα.

Τι συμβαίνει;

Πρώτο σημείο είναι οι ελεύθερες κάννες του Bretton. Οι κάνες βιδώνουν με το χέρι στο κοντό μονομπλόκ. Ναι! Στο Bretton μπορεί κανείς να ξεβιδώσει και να βιδώσει κάννες με το χέρι, χωρίς εργαλεία! Το μονομπλόκ των καννών είναι κοντό, ίσα που καλύπτει το ένα τρίτο του μήκους της θαλάμης των καννών. Οι δε κάννες είναι πανταχόθεν ελεύθερες, χωρίς ρίγες, χωρίς καν στήριγμα για την πάπια. Η πάπια του Bretton στερεώνεται με ένα βιδωτό έλασμα κατευθείαν στο μονομπλόκ. δεν αγγίζει τις κάννες.

Οντας ελεύθερες οι κάννες μπορούν να συμπεριφερθούν κατά την πυροδότηση ελεύθερα, χωρίς να ζορίζουν ρίγες, ή κλειδιά, ή η μια κάννη την άλλη λόγω σύνδεσης. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση στην δομή του Bretton.

Μετά έρχεται το κλείδωμα. Το μονομπλόκ των καννών έχει δύο πίρους που γλιστρούν μέσα στη βάση. Οι πίροι έχουν ημικυκλικές εγκοπές και σε αυτές σφηνώνει το κλειδί και κρατά το όπλο κλειστό. Δεν υπάρχουν επίπεδα καννών. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες δυνάμεις αναπτύσσονται κατά την πυροδότηση και πιέζουν την βάση δεν ταξιδεύουν δια μέσω των συμβατικών επίπεδων των καννών προς άλλα μέρη. Οτι γίνεται στο Bretton γίνεται στον καθρέφτη και σταματά εκεί.

Καθώς έψαχνα για το άρθρο μου ήλθε η ιδέα να βρω ένα αρκετά μεταχειρισμένο Baby Bretton για φωτογράφιση. Πήρα τον εισαγωγέα, τον Κώστα Παπαδάκη και τον ρώτησα για τυχόν Bretton που του ήλθαν για επισκευές.

“Δεν μας έχει έλθει ποτέ Bretton με προβλήματα κλειδώματος ή κουνήματος. Είναι απροβλημάτιστο όπλο. Το μόνο του πρόβλημα, αν μπορείς να το πεις προβλημα, είναι ότι μερικοί χάνουν τον πλαστικό σύνδεσμο των καννών και ζητούν νέο.”

Ο Κώστας μου περιέγραψε την επίδειξη αντοχής των αλουμινένιων καννών στην έκθεση της Νυρεμβέργης, όπου εκπρόσωπος του εργοστασίου κτυπούσε τις κάννες σε μπετονένια κολώνα για να αποδείξει ότι αντέχουν!

Ψάχνοντας για φωτογραφίες έντονα μεταχειρισμένου Baby Bretton σκέφτηκα τις ιστοσελίδες γαλλικών δημοπρασιών και έψαξα εκεί. Ενας πωλητής πουλούσε μια βάση κομπλέ του Bretton, χωρίς κάννες, κοντάκι και εσωτερικό μηχανισμό. Μόλις 135 τόσα Ευρώ. Αλλά τι μπορεί να κάνει ο αγοραστής με μια σκέτη βάση;

Αν ήταν συμβατικό δίκαννο θα έπρεπε να αποταθεί σε καννά, και σε κοντακά. Οι συμβατικές κάννες και το κοντάκι πρέπει να κατασκευαστούν και να εφαρμοστούν με τέχνη στην βάση αφού στο δίκαννο η εφαρμογή είναι μοναδική για κάθε όπλο. Το κόστος θα ήταν της τάξης των χιλιάδων Ευρώ για την εργασία μόνο, χώρια τα υλικά.

Στο Bretton οι κάννες βιδώνουν στο μονομπλόκ. Το κοντάκι βιδώνει στο πίσω καπάκι της βάσης με μια ξυλόβιδα. Ο αγοραστής της βάσης λοιπόν μπορεί να συνθέσει ένα λειτουργικότατο Baby Bretton αγοράζοντας τα περιφερειακά είτε μεταχειρισμένα είτε καινούργια. Οσο για τα εσωτερικά τμήματα, αυτά συγκρατούνται με απλούς άξονες, χωρίς βίδες και με δύο ελατήρια στην κάθε μεριά. Ενα ελατήριο για την σφύρα και ένα για την σκανδάλη που δρα και σαν σχαστηρία.

Αυτά βλέπουν οι Αγγλοσάξωνες και σκανδαλίζονται με την γαλλική προσέγγιση στα μηχανικά πράγματα. Σύμφωνα με την αγγλική σχολή οπλοκατασκευής το Baby Bretton δεν θα έπρεπε να υπάρχει, και αν υπάρχει δεν θα ήταν λειτουργικό, και αν ήταν λειτουργικό δεν θα άντεχε στη χρήση. Ελα όμως που το Bretton υπάρχει από το 1934, λειτουργεί άψογα και αντέχει στο χρόνο, με απόδειξη τα όπλα που πωλούνται από παλαίμαχους Γάλλους μπεκατσάδες στις ιστοσελίδες και τα περιοδικά της Γαλλίας. Και όχι μόνο αντέχει, αλλά υπάρχει και μοντέλο με ραβδωτή κάννη, σε διαμέτρημα 8 χιλιοστών Μάουζερ που ανεβάζει 50 000 psi και το Bretton το αντέχει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το Bretton δυσκολεύει τους ειδικούς, ίσως για αυτό σπάνια να το αναφέρουν. Λαμπρή εξαίρεση ήταν ο αξέχαστος Roger Barlow που ήταν μανιώδης μπεκατσάς. Παρήγγειλε Bretton και μάλιστα με ραβδωτές κάννες διασποράς και το υμνούσε στα άρθρα του. Κατανοητή η θέση των υπόλοιπων ειδικών όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα όπλο από κράμα αλουμινίου, χωρίς την συμβατική σκληρυμένη ατσάλινη μπάσκουλα και αυτό το όπλο δεν κουνάει. Επιπλέον είναι φθηνό και άμεσα επισκευάσιμο από τον κάτοχο του, ακόμη και για δύσκολες δουλειές όπως είναι η αλλαγή καννών και κοντακιού.

Οπως όλα τα μηχανικά συστήματα το Bretton έχει και τα μείον του. Πέρα από την ιδιάζουσα αισθητική, είναι αργό στο γέμισμα. Πόσο αργό; Πιο αργό από ένα όπλο με αυτόματους εξολκείς, περίπου στα ίδια επίπεδα με ένα όπλο με απλούς. Το ελάχιστο βάρος του δημιουργεί προβλήματα σε όσους θέλουν εμπροσθόβαρα όπλα για να ακολουθούν τον στόχο. Αυτά είναι περίπου τα μείον. Τα συν τα ξέρουν οι μπεκατσάδες που έχουν καταστήσει το Baby Bretton σήμα κατατεθέν του μπεκατσά στη Γαλλία.

Για τους μελετητές των όπλων το Bretton στέκει σαν ένα από τα λίγα απτά παραδείγματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα θέσφατα των Αγγλων. Μια επαφή με το Bretton σε κάνει να αναθεωρείς ότι σου έχουν πει για τα όπλα και αυτό δεν είναι κακό πράγμα.

Τα Baby Bretton εισάγονται από την εταιρεια Ν.Παπαδάκης Α.Ε. τηλέφωνο 210-5225007 και 5234425.

Βίντεο δείχνει την λειτουργεια του Baby Bretton:

Βολή με 28 γραμμάρια, το λάκτισμα είναι ανεκτό και ελέγξιμο.

Οι φωτογραφίες από την βάση του Baby Bretton:

ababybrettonbascule2

α- ανοικτός μηχανισμός, αριστερά είναι το κοντό μονομπλόκ.

 

bbabybrettonbascule5

β- η ανοικτή βάση από πάνω, τα ημικυκλικά κενά στις ράγες κλειδώνουν τον μηχανισμό.

 

cbabybrettonbascule4

γ- βλέποντας μέσα στο μονομπλόκ από μπροστά, φαίνονται τα σπειρώματα των καννών.

 

dbabybrettonbascule3

δ- η βάση από κάτω, οι εγκοπές στεγάζουν τις σκανδάλες, ενώ για στερέωση χρησιμοποιούνται άξονες και όχι βίδες.

 

ebabybrettonbascule1

fbabybrettonbascule6

ζ- ο μηχανισμός ανοικτός, προσέξτε ότι ο καθρέφτης δεν φέρει σημάδια παρότι πρόκειται για παλιό όπλο που έχει δει σκληρή χρήση.

Leave a Reply