ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ- ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ

Η Νέα Ζηλανδία έχει βάλει επίσημα στόχο την εξάλειψη των αρουραίων και άλλων ξενικών ειδών που καταστρέφουν την πανίδα της, αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας.

Τα ξενικά είδη έφτασαν στην απόμακρη χώρα είτε ως λαθρεπιβάτες σε εμπορικά πλοία, είτε με ανθρώπινη πρωτοβουλία. Οι αρουραίοι, τα πόσσουμ και άλλα ζώα που τρέφονται με τα μοναδικά πουλιά και ερπετά της Νέας Ζηλανδίας υπολογίζεται ότι σκοτώνουν πάνω από εικοσιπέντε εκατομμύρια γηγενή ζώα κάθε χρόνο.

Ο στόχος της Νέας Ζηλανδίας ακολουθεί τις ήδη δοκιμασμένες εκστρατείες εκκαθάρισης αρουραίων από τα νησιά Κάμπελ και της Νήσου των Αρουραίων στην Αλάσκα. Και στις δύο περιπτώσεις η ανάκαμψη των πουλιών, αφού εξαλείφθηκαν οι άρπαγες των αυγών, ήταν εντυπωσιακή: πάνω από 3000 τοις εκατό αύξηση σημείωσαν μερικά σπάνια είδη. Η επιτυχία μιας παρόμοιας καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο θα είναι μια ιστορική πρωτειά για τη Νέα Ζηλανδία και ένα πολύ ενδιαφέρον οικολογικό πείραμα.

Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο καθότι τα νησιά μας είναι γεμάτα αρουραίους. Μια καμπάνια εξάλειψης σε ένα νησί από ένα σύμπλεγμα, και η σύγκριση των αποτελεσμάτων στην ορνιθοπανίδα με γειτονικά νησιά θα έδειχνε την αξία της αφαίρεσης ενός αδηφάγου θύτη αυγών όπως είναι ο αρουραίος.

Ομως, αυτά αφορούν την εφαρμοσμένη οικολογία, που απορροφά τα κονδύλια λόγω κόστους και προσωπικού. Δεν αφήνει “υπεραξία” όπως οι μελέτες τύπου Copy Paste. Ετσι δεν είναι αξιότιμοι μελετητές;

Παλαιότερα άρθρα για το θέμα εδώ:

http://www.oplognosia.com/thiramata/thiramata31.php

http://www.oplognosia.com/oikologika/oikologika46.php