ΒΑΦΗ- ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Η βαφή με την παραδοσιακή συνταγή δίνει ένα μοναδικό χρώμα και μια χαρακτηριστική, γλυκιά, υφή στο ατσάλι.

Η παραδοσιακή μέθοδος βέβαια έχει τις δυσκολίες της. Η επιφάνεια του ατσαλιού πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα, να απολιπανθεί πλήρως, το άπλωμα της βαφής να γίνει σωστά ώστε να μην αφήσει γραμμώσεις.

Επιπλέον η βαφή «κτίζεται» με αλλεπαλληλες εφαρμογές. Το απολιπασμένο ατσάλι περνιέται με βαφή, κρεμάται σε υγρό θάλαμο για να δημιουργηθεί σκουριά, μετά αφαιρείται η σκουριά και το μέταλλο βράζεται σε αποσταγμένο νερό ή μπαίνει σε θάλαμο ατμού. Και μετά ξανά από την αρχή.

Τα στάδια της βαφής περιγράφονται σε αυτή την ιστοσελίδα:

http://www.rustblue.com

που είναι και πηγή για την βαφή. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι σύγχρονοι κανονισμοί αεροματοφορών δεν επιτρέπουν την αποστολή δυνητικά επικίνδυνων υγρών. Ωστόσο η σελίδα παρέχει χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες και αξίζει μια ματιά.

Πράδειγμα μιας λεπτομέρειας που είναι ενδιαφέρουσα. Αντί για βράσιμο ο δημιουργός της βαφής προτείνει άτμιση σε μια πλαστική σωλήνα. Πρόκειται για έξυπνη λύση αφού η άτμιση γίνεται με εξαιρετικά φτηνά υλικά, μια σωλήνα και μια παλιά χύτρα ταχύτητας, ενώ δεν χρειάζεται αποσταγμένο νερό, ο ατμός είναι ήδη αποσταγμένος. Επίσης η διαδικασία είναι πιο γρήγορη από το βράσιμο αφού ο ατμός βγαίνει από ένα λίτρο νερό, ενώ χρειάζονται πολλά λίτρα και ειδικό καζάνι για το βράσιμο των καννών.