ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΔΩ;

Τέσσερις αρκούδες, μια μητέρα και τρία μικρά, βρίσκονται νεκρά σε ένα πάρκινγκ επαρχιακή πόλης. Φανταστείτε το σκηνικό αν το συμβάν ήταν στην Ελλάδα.

Τι φόλες, τι δολοφόνοι, τι νούμερα θα παρέλαυναν στις τηλεοράσεις και τι πύρινα άρθρα θα γράφονταν στον τύπο πριν κλείσουν 24 ώρες από την ανακάλυψη. Και όλα θα έκλειναν με υπόνοιες, μερικά με ανοικτές κατηγορίες, εναντίον προεπιλεγμένων στόχων.

Στην Αμερική, στην πολιτεία του Γουαϊόμινγκ όπου συνέβη το περιστατικό παρατήρησαν ότι οι αρκούδες δεν έφεραν εμφανή τραύματα και ήταν σε καλή φυσική κατάσταση. Προβληματίστηκαν για τα αίτια και έκαναν τοξικολογικές εξετάσεις.

Το αίτιο ήταν οι καρποί και τα φύλλα ταξού, δέντρου που ευδοκιμεί και στην Ελλάδα, και είναι δηλητηριώδες για τα θηλαστικά. Δεν είναι λίγα τα άλογα και τα βοοειδή που έχουν πεθάνει τρώγοντας καρπούς του ταξού.

Εκεί πήγαν και ένα βήμα παραπέρα: συνεργεία του δήμου ξερίζωσαν δέντρα που είναι κοντά σε γνωστά λημέρια της αρκούδας. Με άλλα λόγια πλήρωσαν λεφτά από τα δημοτικά τέλη για να σώσουν αρκούδες, κάτι που δεν γίνεται εδώ και έτσι “θρηνούμε” δεκάδες αρκούδες σε τροχαία στην Εγνατία οδό χωρίς να προχωρούμε σε καμία πρακτική λύση.