ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Καθώς οι τιμές για καινούργια όπλα διάσημων οίκων φτάνουν στα ύψη, καθιστούν οικονομικά συμφέρουσα την αναπαλαίωση και την ανακατασκευή, διαδικασίες που λόγω νέων τεχνολογιών πετυχαίνουν εκπληκτική ποιότητα αποτελέσματος. Το αρχικό βίντεο είναι από διαδικασία μικροκόλλησης με λέιζερ, μια μέθοδος που εφαρμόζεται και στην αναπαλαίωση όπλων και δεν είναι η μόνη εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που εφαρμόζεται από πρωτοποριακούς οπλουργούς και κατασκευαστές.

Η αναπαλαίωση και η ανακατασκευή είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η αναπαλαίωση διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό από την αρχική κατασκευή. Η ανακατασκευή διατηρεί ότι είναι σημαντικό για την ταυτότητα του όπλου και αντικαθιστά σημαντικά μέρη με νέα.

Μια εταιρεία διάσημη για τις αναπαλαιώσεις της είναι η Turnbull Restorations στην Αμερική. Η εταιρεία ειδικεύεται στην επαναφορά παλιών όπλων στην εργοστασιακή τους κατάσταση. Εχει αρχεία με τις λεπτομέρειες των φινιρισμάτων που εφάρμοζαν οι εταιρείες σε κάθε εποχή και όταν αναπαλαιώνει όπλα εφαρμόζει τις γνήσιες μεθόδους. Για παράδειγμα, όταν αναπαλαιώνει περίστροφα Colt κατασκευασμένα το 1900 τα βάφει με την βαφή άνθρακα που χρησιμοποιούσε τότε η Colt και με την ίδια μέθοδο. Το αποτέλεσμα είναι ένα αναπαλαιωμένο συλλεκτικό όπλο, με γνήσιο φινίρισμα και καταγραμμένη διαδικασία αναπαλαίωσης που δεν μειώνει την αξία του.

Η ανακατασκευή είναι εντελώς διαφορετική δουλειά. Ο σκοπός δεν είναι η διατήρηση συστατικών που αφορούν την αρχική κατασκευή και δεν προορίζεται για συλλέκτες. Χαρακτηριστική περίπτωση ανακατασκευής είναι αυτή που εφαρμόζει η αγγλική εταιρεία Atkin, Grant and Lang.

Η εταιρεία είναι αποτέλεσμα της ένωσης τριών μεγάλων ονομάτων του αγγλικού όπλου, με το κάθε όνομα συνδεδεμένο με έναν συγκεκριμένο τύπου όπλου που δημιούργησαν οι ιδρυτές της κάθε εταιρείας. Το Atkin χρησιμοποιεί την ίδια πατέντα Beesley με το Purdey αλλά με κάποιες ιδιαίτερες τροποποιήσεις. Το Grant είναι γνωστό για το πλαϊνό κλειδί, το Lang για το σχήμα των φωτιών και τον μηχανισμό του.

Υπάρχουν χρησιμοποιημένα όπλα των τριών κατασκευαστών με έντονα σημάδια «κούρασης», συνήθως με κάννες φθαρμένες ή δαμασκηνές ή και τα δύο. Με κοντάκια που έχουν χάσει ξύλο λόγω πολλαπλών φινιρισμάτων. Αυτά τα παλιά και ταλαιπωρημένα όπλα παίρνει η Atkin, Grant and Lang και τα κατασκευάζει από την αρχή με αρκετά νέα τμήματα.

Πρώτη φάση είναι η αποσυναρμολόγηση και στη συνέχεια η θερμική επαναφορά της βάσης με ειδική κατεργασία σε κενό αέρος ώστε να μαλακώσει το μέταλλο. Στη συνέχεια η βάση δουλεύεται για να επουλωθούν τυχόν κρατήρες, αμυχές και κτυπήματα, ενώ επαναχαράσσεται το αρχικό σκάλισμα. Μετά το πέρας των επεμβάσεων η βάση σκληρύνεται.

Τα εσωτερικά τμήματα των πυροδοτικών μηχανισμών αντικαθίστανται με νέα, από σύγχρονο πιστοποιημένο ατσάλι, αλλά ακολουθώντας την αρχική σχεδίαση. Οι κάννες γίνονται από την αρχή, με σύγχρονο ατσάλι και με σύστημα ντεμιμπλόκ που χαρακτηρίζει τα αγγλικά δίκαννα ύψιστης ποιότητας. Και βέβαια κατασκευάζεται νέο κοντάκι από πολύ καλή καρυδιά στα μέτρα του πελάτη. Εξυπακούεται ότι το όπλο περνά δοκιμή στην Τράπεζα Δοκιμών όπως ένα απόλυτα νέο όπλο σύγχρονης κατασκευής.

Με τόσο ριζική ανακατασκευή, από την εταιρεία διάδοχο των αρχικών κατασκευαστών, τα δίκαννα αυτά δικαίως θεωρούνται καινούργια. Φέρουν μάλιστα και εγγύηση ίδια με τα καινούργια όπλα που κατασκευάζει η Atkin, Grant and Lang. Η διαφορά είναι στην τιμή. Οταν ένα καινούργιο όπλο με μηχανισμό Beesley έχει φτάσει τις 100 000 Ευρώ, το ανακατασκευασμένο πωλείται προς 39 000. Είναι προφανές ότι η άνοδος της τιμής των καινούργιων όπλων ύψιστης ποιότητας έχει δώσει το έναυσμα για την ανακατασκευή.

Στις σελίδες της Atkin, Grant and Lang υπάρχουν ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από τα ανακατασκευασμένα όπλα:

http://www.agl-uk.com/agl-refurbished-guns#.WFwPhrk7R-c

Εκτός από την άνοδο τιμών, η τεχνολογία έχει κάνει δυνατή την ανακατασκευή παλαιών όπλων σε βαθμό που δεν ήταν εφικτός πριν μερικά χρόνια. Ο έλεγχος των βάσεων για τυχόν εσωτερικά ρήγματα και κενά σήμερα είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά προσιτός. Η
θερμική επαναφορά σε κενό αέρος είναι και αυτή προσιτή ενώ παλιά ήταν εξαιρετικά δαπανηρή.

Οι μηχανές σάρωσης της βάσης ώστε να μεταφέρονται με ακρίβεια οι διαστάσεις στα κλειδιά των νέων καννών σήμερα κοστίζουν ελάχιστα. Το ίδιο συμβαίνει και με συστήματα σχεδίασης με υπολογιστές καθώς και μηχανήματα κοπής CNC για τα μεταλλικά μέρη.

Η συγκυρία των οικονομικών και τεχνικών δεδομένων καθιστά την ανακατασκευή προσιτή. Καθώς η τεχνολογία της κατεργασίας μετάλλου προχωρά ραγδαία το ερώτημα είναι πότε, όχι εαν, αυτές οι τεχνολογίες γίνουν προσιτές για συνηθισμένα όπλα και όχι μόνο για ακριβά όπλα ύψιστης ποιότητας.

Ηδη στην Αγγλία εφαρμόζεται η μικροσυγκόλληση με ακτίνες λέιζερ για την πλήρωση μικρών κρατήρων που δημουργούνται από οξείδωση ή από κτυπήματα. Εδώ είναι η διεύθυνση της πιο γνωστής εταιρείας που κάνει αυτές τις επεμβάσεις: