ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 312

ΔΙΚΑΝΝΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ

Κ.ΝΙΚΉΤΑ ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΠΡΌΣΦΑΤΑ ΒΡΉΚΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΎ ΜΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μήνυμα σας, σταλμένο από κινητό, έφτασε λειψό. Η ερώτηση είναι ότι μπορούσε να βγεί από τον τίτλο του μηνύματος.

Το δίκαννο στις φωτογραφίες είναι ένα σπάνιο Ideal με αυτομάτους εξολκείς. Είναι πολύτιμο δίκαννο και για αυτό θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς, δηλαδή να μετρηθούν οι κάννες του, να εξακριβωθεί το μοντέλο και τότε να βγει συμπέρασμα για την αξία του.

Τα Ideal είναι γενικά σπάνια, και ακόμη σπανιότερα όσα έχουν αυτομάτους εξολκείς.

Αξιολόγηση μπορεί να κάνει ο κύριος Παπατσαρούχας στο οπλουργείο Ηφαιστος, τηλέφωνο 210-6445581 και ο κύριος Χατζιώτης στο Gun and Knife Classics, 210-6138049.

ΓΟΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ 28

Κύριε Κυπρίδημε σας χαιρετώ.Θέλω την γνώμη σας γιά γόμωση στό cal.28 σε καλυκες 70 χιλ. με την πυρίτιδα 24000 της Alliant κοι στρογγυλο ρελιασμα. Στό καλ. 28 γέμιζα με τήν Βlue Dot της Alliant που ειναι η ενδεδειγμένη εως αυτο τό διαμέτρημα. Θέλω να πειραματιστώ ξεκινώντας με χαμηλό βαρος πυρίτιδας στα -28- γραμμαρια πάντα και μετρόντας τό εργο της ανάκρουσης σε χιλιοστα , πού θα το συγκρίνω με τήν ανάκρουση των Sellier Belot 21γραμ. Δεν με ανδιαφέρει κατ’αρχην η ταχύτητα και δεν εχω διαθεση να μετρήσω χρόνους με τον υπολογιστή πού ενώ εχει ακρίβεια 1/1000 του δευτερολεπτου , παρουσιάζεται η δυσκολία των διπλών επαφών στον στοχο που ανοιγοκλίνουν το κύκλωμα και χάνεται η μέτρηση. Στο 28 όμως τι καψουλι;;. Θα ριξω και νύκτα γιά να δω αν κανει βραδυφλογια.

Ακόμη θέλω να σας ρωτήσω τα φυσιγια EXTRA ROSA cal.28 της Baschieri Pellagri που ο εδώ εισαγωγεας ,ΜΕΤΠΛΑΣΤ τα φερνει κατοπιν παραγγελιας , των 30 γραμμαρίων και 800 (;) bar ,οχι τα χαμηλης ταχύτητος με τα 31(;) γραμμάρια σκάγια, , εχουν πυρίτιδα DB .Μήπως γνωρίζετε τι πυρίτις ειναι; Μήπως σημαίνει απλώς double base ; Η μοιάζει με τύπου Pyrodex ;

Σας ευχαριστω .ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χαίρετε!

Δεν δίνω γομώσεις διότι το θέμα άπτεται της ασφάλειας. Η σωστή γόμωση, για να είναι σωστή στις πιέσεις που θα αναπτύξει, είναι θέμα που πάει πέρα από την εφαρμογή μιας συνταγής και το λάθος καραδοκεί.

Η πιο καλή πηγή διεθνώς για γομώσεις, σε ότι αφορά τα τεχνικά σημεία είναι το βιβλίο γομώσεων της Lyman. Το πρόβλημα είναι ότι το βιβλίο απευθύνεται σε Αμερικανούς αναγνώστες και δίνει γομώσεις με αμερικανικές κυρίως πυρίτιδες. Είναι όμως μια καλή αρχή για πολύ προσεκτικό πειραματισμό.

Στα ελληνικά υπάρχει το βιβλίο “200 Συνταγές Γομώσεων” του Χρήστου Χατζιώτη.

ΤΡΙΑ ΜΟΝΟΚΑΝΝΑ

Καλησπέρα κύριε Νικήτα έχω τρία μονόκαννα ένα baikal , ένα harrington k richardson topper, και ένα vanguard carrero astelarra και θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα σταθερά τσόκ

1) το baikal τι σταθερό τσόκ έχει και αν μπορώ να παίξω μονόβολα και δράμια;

2) το vanguard carrero astelarra τι σταθερό τσοκ έχει και αν μπορώ να παίξω μονοβολα δράμια;

3) και το harrington k richardson topper τι σταθερό τσοκ έχει και αν μπορώ να παίξω μονόβολα και δραμια;

σας επισυνάπτω και σχετικές φωτογραφίες ευχαριστώ εκ το προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Harrington and Richardson έχει φουλ τσοκ, δηλαδή ένα άστρο.

Το Vanguard έχει δύο άστρα, άρα είναι τρία τέταρτα τσοκ.

Το Baikal δεν φαίνεται στη φωτογραφία, αλλά δίπλα στις σφραγίδες δοκιμής θα δείτε μια ένδειξη YOK στα ρωσσικά και δίπλα το βαθμό του τσοκ. Τα περισσότερα Baikal μονόκαννα έχουν φουλ τσοκ.

Μονόβολο κατασκευασμένο από μολύβι μπορούν να ρίξουν και τα τρία. Το μολυβένιο μονόβολο περνά από όλα τα τσοκαρίσματα. Αυτό που δεν πρέπει ρίξει κανένα όπλο με τσοκάρισμα είναι μονόβολο ορειχάλκινο ή μονόβολο με πυρήνα από σκληρό μέταλλο. Αυτά τα σκληρά μονόβολα δεν συμπιέζονται όταν περνούν από το τσοκ και μπορεί να κάνουν ζημιά στην κάννη. Τα περισσότερα μονόβολα είναι μολυβένια.

Επίσης όλα τα μονόκαννα σας μπορούν να ρίξουν δράμια.