ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 313

ΔΙΚΑΝΝΟ HAYMARKET

Για σας κύριε Νικήτα θα ήθελα να μάθουμε την μάρκα τού τουλάχιστον να ξέρ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ερώτηση έφτασε λειψή λόγω αποστολής με κινητό.

Οι φωτογραφίες όμως λένε πολλά!

Πρόκειται για αγγλικό δίκαννο κατασκευασμένο από ανώνυμο κατασκευαστή στο Μπερμιγχαμ, που πουλιόταν σε καταστήματα λιανικής προς μεταπώληση.

Η λέξη Haymarket δείχνει και μια δόση πονηριάς. Η οδός Haymarket είναι στο κεντρικό Λονδίνο, ξεκινά από την πλατεία Λέστερ και πάει νότια. Την ξέρω διότι όντας πιτσιρικάς στο Λονδίνο πήγαινα εκεί για να χαζέψω τις βιτρίνες οπλοπωλείων και ειδικά της Churchill. Παλαιότερα πολλοί διάσημοι κατασκευαστές, ανάμεσα τους και ο Greener είχαν καταστήματα στην οδό Haymarket και σφράγιζαν τα όπλα τους με την διεύθυνση τους.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η λέξη στις κάννες φέρνει λίγο προς όπλα καλών και ακριβών κατασκευαστών και εύκολα παρασύρει τον αδαή.

Αν και ο κατασκευαστής είναι ανώνυμος, το όπλο δεν παύει να είναι αγγλικό και να πέρασε δοκιμή στο Μπέρμιγχαμ για κανονικά φυσίγγια ακαπνης πυρίτιδας. Αν είναι σε καλή μηχανική κατάσταση μπορεί να ρίξει κανονικάφυσίγγια αλλά όχι σεμί μάγκνουμ ή μάγκνου. Δεν διακρίνεται το μήκος της θαλάμης στις σφραγίδες. Σημαντικό είναι το μήκος των φυσιγγίων να μην ξεπερνά το μήκος της θαλάμης. Δεν είναι ιδιαίτερα πολύτιμο είναι όμως ένα καλό κοκοροτούφεκο σαφώς πιο καλό από  μέτρια κοκοροτούφεκα από Βέλγιο και Ισπανία.

VICKERS ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ

Καλησπέρα σας μου χάρισε ο παππούς μου ενα πλαγιοκανο Vickers και δεν ξέρ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και αυτή η ερώτηση ήλθε λειψή, σταλμένη από κινητό.

Η λέξη Vickers χρησιμοποίηθηκε από διάφορους κατασκευαστές στις κάννες. Η αρχική ονομασία αφορά την αγγλική εταιρεία Vickers που κατασκεύαζε κυρίως στρατιωτικά όπλα. Η εταιρεία κατασκεύαζε και κάννες που σφράγιε με το όνομα της και πωλούσε σε κατασκευαστές κυνηγετικών όπλων.

Μια τρίτη χρήση της λέξης αφορά την μέθοδο κατασκευής καννών Vickers. Μερικοί κατασκευαστές σφραγίζουν τη λέξη στις κάννες για να σηματοδοτήσουν ότι κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο Vickers ενώ οι κάννες ήταν από άλλο κατασκευαστή.

Για να εξακριβωθεί τι ακριβώς ισχύει θα χρειαστούν φωτογραφίες των σφραγίδων.

SKB 705S

κυριε Νικητα καλησπερα …θα ηθελα να σας κανω καποιες ερςτησεις οσο αναφορα το skb705S F μιας που ειναι και το καινουριο μου αποκτημα ! απο οτι ξερω τα ιαπωνεζικα οπλα καθως και τα αμερικανικα δεν ανοικουν στο cip οποτε δεν εχουν και σφραγιδες δοκιμων…μηπως λοιπον ξερετε αν το οπλο ενδεικνυται για ατσαλινα σκαγια ?καθως επισης και για ποιο λογο δεν εχει αεριζομενες κανες οπως δειχνουν οι φωτογραφιες?
σας ευχαριστω πολυ !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα SKB μπορούν να ρίξουν ατσάλινα σκάγια με την προϋπόθεση ότι το τσοκ είναι πιο ανοικτό από μισό, δηλαδή τρία άστρα. Πιο κλειστό τσοκ δεν ενδείκνυται για ατσάλινα άσχετα με την αντοχή της κάννης.

Οι ρίγες μάλλον έχουν σχέση με κατά πόσο το συγκεκριμένο είναι μοντέλο Τραπ, Σκητ, Σπόρτινγκ ή κυνηγετικό.

Σε άλλη σε ερώτηση σε Greeklish ρωτάτε για την διαφορά μεταξύ των ιαπωνικών και τουρκικών SKB. Είναι γνωστό ότι όταν έκλεισε η ιαπωνική εταιρεία το όνομα αγοράστηκε από αμερικανική επιχείρηση και η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Τουρκία.

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των ιαπωνικών και τουρκικών SKB σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα τουρκικά δεν έχουν το τρίτο κλειδί τύπου Κέρστεν, δεν έχουν τις πλαιϊνές εγκοπές όπου εφαρμόζουν οι ώμοι των καννών. Ουσιαστικά του τουρκικά SKB ακολουθούν το ιταλικό πρότυπο. Μια ματιά από μακριά είναι αρκετή για να δείξει αν είναι ιαπωνικό ή τούρκικο, δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς σε ποιο μοντέλο έγινε η αλλαγή. Η φωτογραφία δείχνει το τούρκικο και εκεί διακρίνεται η απουσία των χαρακτηριστικών που έκαναν τα SKB διάσημα.

ΕΞΟΛΚΕΑΣ ΤΣΕΧΙΚΟΥ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟΥ

Αγαπητέ κύριε Κυπριδημο,
Πρόσφατα περιήλθε στην κατοχή μου ένα πλαγιόκανο Τσέχικης κατασκευής (Special Poldi Elektro) σε σχετικά καλή κατάσταση.
Παρατηρώ όμως ένα πρόβλημα στον αριστερό εξωλκέα. Φαίνεται φθαρμένη η “πατούρα” και μάλλον είχαν γίνει προσπάθειες επισκευής με γέμισμα μετάλλου και λιμάρισμα.
Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχει πιθανότητα ανεύρεσης ανταλλακτικου ή θα πρέπει να αποτανθώ σε οπλουργό και καθώς και μια εκτίμηση κόστους.
Υπάρχει επίσης στην άκρη της κάννης μια μικρή παραμόρφωση προφανώς από πτώση.
Το όπλο δεν χρησιμοποιειται, δεν είμαι κυνηγός απλά ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το clay shooting με άλλο όπλο εξειδικευμένο στο sporting. Το αλληλεπίπεδο CZ θα ήθελα να το επισκευάσω για συναισθηματικούς και μόνο λόγους
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας

Μαρολαχάκης Γιώργος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μην χάσετε τον εξολκέα! Με τους κανόνες που ισχύουν τώρα οι εξολκείς θεωρούνται καίριο τμήμα του όπλου και η αποστολή τους από το εργοστάσιο χρειάζεται άδεια εισαγωγής.

Είναι δυνατή η συμπλήρωση μετάλλου από εκεί που διαβρώθηκε με τη συγκόλληση Αργκον. Τονίζεται το Αργκόν διότι δεν έχει σχέση με το “ποντάρισμα” με την ηλεκτροκόλληση. Δίνει ελεγχόμενη στρώση μετάλλου.

Αφού γίνει η συμπλήρωση του μετάλλου χρειάζεται ένα κοπτικό πατούρας για να επανέλθει η πατούρα στα ίσα της. Κοπτικό πατούρας διαθέτουν τα σοβαρά οπλουργεία. Είναι απλό εργαλείο αλλά αναγκαίο όταν διαμορφώνεται η πατούρα της θαλάμης και κόβει στη σωστή διάμετρο και στο σωστό βάθος. Μην εμπιστευτείτε την κόψη της πατούρας σε λίμα.

Το βύθισμα στο στόμιο είναι πιο επείγουσα επισκευή διότι αφορά την ασφάλεια του όπλου και τη δική σας. Φτιάχνεται εύκολα με ειδικό εργαλείο που ανεβάζει τα κτυπήματα των καννών.

ΔΙΚΑΝΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ

Κυριε Νικητα καλησπερα! Σας παραθετω φωτογραφιες απο το συγκεκριμενο οπλο. Παρακαλω δωστε μου πληροφοριες για χρονολογία και αξια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας φέρει σφραγίδες δοκιμής από την Τράπεζα Δοκιμών του Κίελου της δυτικής Γερμανίας. Οι σφραγίδες δείχνουν ότι κατασκευάστηκε τον Δεκέμβριο του 1962. Δεν φαίνεται πουθενά όνομα κατασκευαστή. Η δουλειά στα κλειδιά είναι καλή, άνω του μέσου όρου. Αλλά για να βγεί συμπέρασμα χρειάζονται περισσότερες φωτογραφίες.
FRANCHI AFFINITY PRACTICAL

Αγαπητε κ.Νικητα.παρακολουθω το site σου τρια χρονια και εχω αποκομισει πολλα.ευχαριστουμε για τις γνωσεις σου.λοιπον ειμαι κατοχος μιας franchi affinity,την οποια την εχω φτιαξει για πρακτικη σκοποβολη.ηθελα να μου πεις το ελαχιστο μηκος που πρεπει να εχει το ελατηριο της αποθηκης φυσιγγιων αναλογα την αποθηκη για να ειναι λειτουργικο αλλα και μαλακο στο γεμισμα.σαν aftermarket εχεις να μου προτεινεις αγορα απο Ελλαδα;επισης ηθελα να ρωτησω αν μπορω να μαλακωσω τη σκανδαλη με καποιο ελατηριο για πιο γρηγορες βολες.ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο που θα αφιερωσεις για να μου απαντησεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπάρχει κανόνας για το μήκος το ελατηρίου. Το ζητούμενο είναι ελατήριο αρκετά δυνατό ώστε να σπρώξει τα φυσίγγια προς τη γλώσσα σε ΟΛΕΣ τις θέσεις χρήσης και το οποίο θα το κάνει αυτό με ΟΛΑ τα φυσίγγια που χωρά η αποθήκη. Αυτό για να μην σημειωθεί καμία εμπλοκή τροφοδοσίας. Εχοντας υπόψη ότι στην πρακτική οι χωρητικότητες είναι μεγάλες, θα πρέπει να γίνει δοκιμή για να εξακριβωθεί το μήκος το ελατηρίου που θα χρειαστεί για να σπρώχνει όλα τα φυσίγγια ακόμη και όταν το όπλο προτείνεται προς τα κάτω. Η λογική λέει ότι αρχίζουμε με το πιο μακρύ και πάμε κόβωντας ένα κοχλία και δοκιμάζοντας.

Η σκανδάλη στις Affinity που δοκίμασα, τρία όπλα συνολικά, ήταν κανονική, θα έλεγα ότι είναι μέσα στα όρια των δύο κιλών που θεωρούνται καλά για ένα λειόκαννο, ειδικά όταν πρόκειται για αυτογεμές που πρέπει να διατηρεί την αγκίστρωση σφύρας-σχαστηρίας ενώ δέχεται αλλεπάλληλους κραδασμούς από βολές. Αν σας ενοχλεί η αίσθηση τριβής, και όχι το βάρος, τότε μπορεί να γίνει μια λείανση στα σημεία τριβής αλλά ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΦΥΡΑ. Τονίζετα το όχι για να μην αλλάξει η γωνία αγκίστρωσης και υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας.
ΜΡ 155 ΚΑΙ 1050

ΜΠΟΡΕΙ Η BAIKAL MP 155 12/76 ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΜΕ MAX ΠΙΕΣΗ 1050

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, η 155 είναι δοκιμασμένη για φυσίγγια μάγκνουμ με δοκιμή στις 1370 πιέσεις. Συνεπώς δέχεται φυσίγγια των 1050.