ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 315

ΠΟΙΟ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ;

Κυριε Νικητα καλησπερα.Θα ηθελα τη γνωμη σου για την αγορα ενος δικανου αλληλεπιθετου.Βρισκομαι αναμεσα στα εξης. Καινουριο BAIKAL και μεταχειρισμενα BAIKAL, FRANCHI ALCYONE με κανες 70 εκ., FRANCHI FALKONET TSA με κανες 60 εκ., BETINSOLI DIAMOND και BETINSOLI TARCISIO ARMI.Τα χρηματα που μπορω να διαθεσω ειναι εως 700 ευρω.Το μεταχειρισμενο BAIKAL στα 350 με 400 ευρω, ειναι καλη περιπτωση? Τι να προσεξω στα μεταχειρισμενα? Σε ευχαριστω θερμα για το χρονο σου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε ότι αφορά την ποιότητα των αναφερόμενων σουπερποζέ το Alcione κυριαρχεί. Ακολουθεί το Falconet, με τρίτο το Baikal και μετά το Bettinsoli. Η κατάταξη βασίζεται στην άμεση εμπειρία μου καθώς και σε αναφορές αναγνωστών.

Στα 350 Ευρώ το μεταχειρισμένο Baikal είναι στο 50 τοις εκατό του καινούργιου και είναι καλή αγορά. Αν όμως βρεθεί Alcione σε παραπλήσια τιμή τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Τα μεταχειρισμένα σουπερποζέ εξετάζεται το κλείδωμα, για τυχόν κουνήματα. Οι κάννες για διαβρώσεις, ξεκολλήματα ρίγας και κτυπήματα, και μετά ακολουθεί το κοντάκι για ραγίσματα. Αυτά είναι τα κύρια σημεία που κοστίζουν αρκετά για να επισκευαστούν. Καλό είναι το όπλο να εξετάζεται από οπλουργό που έχει την εμπειρία να δει πιο μέσα, αφαιρώντας το κοντάκι και εξετάζοντα τον μηχανισμό.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Αγαπητέ Νικήτα. Θα ήθελα πληροφορίες για το πλαγιόκαννο που επισυνάπτω ,καθώς δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω το μοντέλο του μέχρι σήμερα.Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.Γεωργιάδης Αντώνης ,Δράμα, αναγνώστης σας απο το 1987.
Και μια παράκληση. Αν είναι δυνατή η αναδημοσίευση άρθρου σας του τεύχους 70/Οκτώβριος 1993 Κυνήγι και Σκοποβολή,- Τα μυστικά του Λινέλαιου – καθως θεωρώ οτι μπορεί να πληροφορήσει αρκετούς συναδέλφους κυνηγούς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι της γνωστής ισπανική εταιρείας Felix Sarasqueta. Από τις σφραγιδες δεν βγαίνει η χρονολογία κατασκευής. Πρόκειται για μοντέλο με μισές φωτιές και από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι είναι πάνω από το μέσο όρο ποιότητας των αντίστοιχων όπλων άλλων εταιρειών.

Θα δείτε ότι οι κάννες έχουν σχετικά καθαρή δουλειά, κάτι ασυνήθιστο σε ισπανικά όπλα με μισές φωτιές, ειδικά στο πίσω μέρος, μεταξύ γάνζτου της πάπιας και κλειδιών, Επίσης η ένωση κοντακιού και βάσης με αψιδωτή γραμμή δείχνει μια απαιτητική κατασκευή που δεν θα γινόταν σε φτηνό όπλο.

Η εταιρεία δυστυχώς έκλεισε και δεν υπάρχει πηγή πληροφοριών για τα μοντέλα της.

Για το λινέλαιο δείτε άρθρο με σημερινή ανάρτηση που αναφέρει και πηγές για πληροφορίες. Το τεύχος 70 του Κυνήγι και Σκοποβολή ήταν από την προ υπολογιστών εποχή και δεν υπάρχει αποθηκευμένο αντίγραφο, μόνο φωτοτυπία μπορεί να βγει από το αρχείο του περιοδικού.

Β725 Ή F16

Νικήτα γεια σου!

Μεταξύ του Β725 και του F16 στις κυνηγετικές τους εκδόσεις, είναι κάποιο από τα 2 που υπερτερεί…; Αξιοσημείωτο είναι και ότι το Β725 είναι πολύ φθηνότερο από το F16!

Eπίσης, εάν ρίχνουμε κανονικά τις κάννες, αφού τις έχουμε ελαφρώς λαδώσει εσωτερικά με ένα εμποτισμένο πανάκι, υπάρχει πρόβλημα…; Ή, μήπως πρέπει, πριν τις πυροδοτήσουμε να τις σκουπίσουμε καλά – καλά και να στεγνώσουν εντελώς εσωτερικά…;

Σε ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι άδικη η σύγκριση αφενός λόγω διαφοράς τιμής και αφετέρου διότι το 725 βασίζεται στο Β25 που πρωτοβγήκε το 1930. Το F16 σχεδιάστηκε πρόσφατα, έχει χαμηλό προφίλ από την αρχή και έτσι ανήκει σε άλλη κατηγορία όπλου. Στη χρήση είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει φοβερή διαφορά. Εχω ρίξει και με τα δύο και προσωπικά βρήκα το 725 πιο μανατζέβελο.