ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 317

BROWNING A-5

Σε συνέχεια προηγούμενης επικοινωνίας μας και μετά την δημοσίευση στο ερωτήσεις-απαντήσεις 316,σας αποστέλω φωτογραφία της auto 5, για να μου πείτε μοντέλο,σειρά κλπ.Ευχαριστώ…
Επίσης κ.Νικήτα,εκτός από το όπλο που σας έστειλα,θα ήθελα να μου δώσετε πληροφορίες και για την κάνη του, που σας επισυνάπτω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο σειριακός αριθμός του όπλου προφανώς είναι το 17540 που τοποθετεί την παραγωγή στη δεκαετία του 1930. Τα γράμματα FN δείχνουν παραγωγή από την Fabrique National στο Βέλγιο. Τα γράμματα RN δείχνουν τον τύπο, το γράμμα R σημαίνει κανονικού βάρους, το Ν δεν το βρήκα στην βιβλιογραφία. Αυτά γράφονται με επιφύλαξη διότι το σύστημα αρίθμησης της Browning είναι αχρείαστα περίπλοκο.

Η κάννη είναι χρωμιωμένη, κάτι που επίσης προβληματίζει για ένα όπλο της δεκαετίας του 1930. Εχει θαλάμη 70 χιλιοστών και βάρος που φαίνεται αμυδρά σαν 970 γραμμάρια.

ΠΟΖΕ SIREARMS

Νικήτα καλησπερα. Προσφατα ενας γνωστος μου εδειξε ενα ποζέ SIREARMS, τα οπλα της οποίας κατασκευαζαν απο οτι διαβασα άλλοι κατασκευαστές. Το συγκεκριμένο εχει χτυπημένα τα γραμματα «RE». Ποιός έφτιαξε το οπλο;Συμφωνα με την σφραγιδα ειναι κατασκευασμενο το 1981.Τι αλλο μπορειτε να πειτε για αυτο το όπλο; Eιναι σωστο να περαστει μπράσο στο κοντακι πριν την εφαρμογη λινέλαιου ή μηπως απλα αρκει ενα περασμα κερι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σφραγίδα κατασκευαστή RE δεν βρέθηκε. Οι σφραγίδες δοκιμής είναι ιταλικές για ιταλικό όπλο, άρα το RE είναι κάποιου ιταλικού οίκου.

Η μορφή του όπλου είναι όμοια με αυτήν διάφορων άλλων φτηνών σουπερποζέ που έφτασαν στην Ελλάδα κατά την δεκαετία του 1980. Η χαμηλή τιμή σήμαινε και χαμηλή ποιότητα. Ωστόσο το σχέδιο του όπλου, η απλή σχεδίαση, και η απλή λειτουργεία το καθιστούν ενδιαφέρον. Αν οι κατασκευστές έκαναν λίγη προσπάθεια, και οι αγοραστές πλήρωναν ελάχιστα περισσότερα χρήματα αυτά θα ήταν καλά δίκαννα.

Το μπράσσο ή όποια άλλη λειαντική αλοιφή θα αφαιρέσει ξένα σώματα και παλιά κεριά από την επιφάνεια, άρα αξίζει να γίνει. Μετά μπορεί να περαστεί με κερί. Δεν χρειάζεται λινέλαιο που αργεί να στεγνώσει.
ΤΥΠΟΣ KICKOFF

Κ.ΝΙΚΗΤΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ Η BERETTA A350 WILD BOAR EXEI ΤΡΙΤΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΜΕΙΩΤΗΡΑ ΣΤΟ KICK OFF ΟΠΩΣ H BERETTA Η A400 UNICO ΔΗΛ.AN EXEI TΟΝ ΜΕΙΩΤΗΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω λύσει την Α400, αλλά δεν έχω λύσει την Wild Boar σε βαθμό που να δω τα περιεχόμενα του κοντακιού.

Ο οπλουργός της Beretta είναι ο κύριος Παπαιωάννου στην οδό Καϊρη. Σίγουρα θα ξέρει την σύσταση του συστήματος Kickoff της Wild Boar.
SAUER 16

Αγαπητέ Κε. Κυπριδήμο,
Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την oplognosia.com, τον χώρο ο οποίος μας παρέχει σωστή, υπεύθυνη και τεκμηριομένη γνώση.
Αγαπώ τα 16άρια δίκαννα (και γενικά το 16άρι διαμέτρημα) και θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά.
1. Θαλάμες 65 και 70 χιλιοστών. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε φυσίγγια 70 χιλιοστών σε θαλάμες 65 χιλιοστών, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση ή η κατάσταση του όπλου. Με ένα γρήγορο ψάξιμο (ιντερνέτ) δεν βρήκα φυσίγγια 16Χ65.
Ο λόγος που σας ρωτάω είναι ότι σκέφτομαι να αγοράσω και κάποιο άλλο 16αρι, κοιτάζοντας αγγελίες βρίσκω κάποια που με ενδιαφέρουν και που έχουν θαλάμες 65 (π.χ κάποιο DARNE). Μπορώ να χρησιμοποιώ φυσίγγια για θαλάμες 70 χιλιοστών?
2. Είμαι κάτοχος δικάνου J.P SAUER & SOHN με τα εξής χαρακτηριστικά:
Το όπλο ήταν σε καλή γενική και λειτουργική κατάσταση, και το οποίο στο ΟΠΛΟΥΡΓΕΙΟ ΗΦΑΙΣΤΟΣ το φρεσκάρισα (βάψιμο κανών, λινέλαιο στα ξύλινα μέρη, εναζωτωση –σκλήρυνση.βάσης). Θα μπορούσατα να μου κάνετε μια σχετική εκτίμηση για την τωρινή του αξία;
1. Πάπια. Εσωτερικά φέρει αριθμό Α 1970
2. Κάννες
• Αριστερή, πάνω:
J.P SAUER & SOHN GEGR. 1751 IN SUHL
MADE IN WESTERN GERMANY
16/70 2 ? ”
• Αριστερή κάτω στη βάση:
Φέρει τρίγωνο με κύκλους στις γωνίες, από κάτω τον γερμανικό αετό και αποκάτω το γράμμα Ν και 16/70 2 ? ” FULLCHOKE και πιο μπροστά NITRO PROVED, DE

• Δεξιά πάνω
SPEZIAL LAUFSTAHL μετά κύκλος χωρισμένος σε τρία μέρη. Στο ένα μέρος το γράμμα Β στο άλλο το γράμμα V και στο άλλο ή το γράμμα Β ή ο αριθμός 6.

• Δεξιά κάτω στην βάση:
Ο αριθμός 11 και δίπλα 63, από κάτω ο γερμανικός αετός από κάτω το γράμμα Ν και
16/70 2 ? ” HALFCHOKE και πιο μπροστά NITRO PROVED, DN.
3. Βάση πάνω.
Αριστερά Α 1970. Μπροστά δύο σχέρια δυσδιάκριτα. Στ’ αριστερά κάτι σαν πεντάγωνο με το γράμμα Ν από πάνω και δεξιά σχέδιο που μοιάζει με δεντράκι.
Βάση από κάτω. Θυρεός που εικονίζει τον Ηρακλή με ρόπαλο και την επιγραφή ORIGINAL (πάνω)
SAUER (κάτω)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Με εκτίμηση
Αντώνιος Μπαλάσκας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρώτο θέμα αυτό της θαλάμης που αφορά την ασφάλεια σας.

ΟΧΙ! Δεν πρέπει να ρίχνουμε φυσίγγια μακρύτερα της θαλάμης! Αυτό λένε όλες οι ευρωπαϊκές Τράπεζες Δοκιμών καθώς και η Ενωση τους, η CIP.

Μερικοί Αμερικανοί ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ στο Διαδίκτυο λένε το αντίθετο. Αυτοί είναι ερασιτέχνες! Δεν φέρουν καμία ευθύνη αν σκάσει η κάννη στα χέρια κάποιου αναγνώστη που βασίζεται στις ανοησίες τους.

Γιατί δεν πρέπει να ρίχνουμε πιο μακρυά φυσίγγια από τη θαλάμη; Διότι καθώς τα χείλη του κάλυκα εισέρχονται στον κώνο της θαλάμης τον στενεύουν, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για μια καθυστέρηση της μετάβασης της γόμωσης από τον κάλυκα στην κάννη. Η καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις θαλάμης σε επικίνδυνο βαθμό.

Η μόνη εξαίρεση είναι τα φυσίγγια 67 χιλιοστών σε θαλάμες 65 χιλιοστών.

Τα Sauer είναι διάσημα δίκαννα. Η αξία τους εξαρτάται πάντα από την κατάσταση. Ενα καλό μέτρο υπολογισμού είναι η τιμή ενός καινούργιου ισάξιου γερμανικού όπλου. Σήμερα η Sauer έχει περιορίσει την παραγωγή πλαγιόκαννων σε ένα μοντέλο και μόνο κατόπιν παραγγελίας. Η πλησιέστερη σε ποιότητα και κύρος μάρκα είναι τα Merkel. Υπολογίστε την αξία του όπλου σας στο 70 τοις εκατό της τιμής του αντίστοιχου μοντέλου της Merkel.
ΡΊΞΙΜΟ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΘΑΛΑΜΗ

Σε ένα ολοκαίνουργιο Browning Cynergy παρατηρώ το εξής: όταν το όπλο είναι ριγμένο (και οι δύο κάννες) και το λύνω (έτσι ριγμένο όπως είναι), κοιτώντας στον καθρέφτη της βάσης, φαίνεται να εξέχει από την οπή του καθρέπτη η επάνω βελόνα επίκρουσης ελαφρώς περισσότερο, σε σύγκριση με την κάτω! Είναι φυσιολογικό αυτό, ή είναι πρόβλημα…;
Επίσης, τι κίνδυνοι εγκυμονούνται όταν ρίχνουμε το όπλο με άδειες θαλάμες…;
Ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι βελόνες εξέχουν σε διαφορετικό μήκος διότι πρόκειται για σουπερποζέ, τα περισσότερα σουπερποζέ έχουν παρόμοια εξοχή βελόνας, η μια προεξέχει περισσότερο από την άλλη.

Ο κίνδυνος από το ρίξιμο σε άδεια θαλάμη είναι η πιθανή παραμόρφωση των εσωτερικών τμημάτων ή ακόμα και σπάσιμο της βελόνας. Οταν πέφτει στα «κούφια» η σφύρα, χωρίς καψύλι ή φυσίγγι εκτόνωσης, τότε όλο το κτύπημα μεταφέρεται στα διάφορα τμήματα του όπλου: σφύρα, βελόνα, εσωτερική επιφάνεια της βάσης. Μπορεί το κτύπημα να φαίνεται μικρό, είναι όμως αρκετά δυνατό για να επιφέρει αλλοιώσεις στις επιφάνειες, τοπική σκλήρυνση και τελική θραύση. Υπάρχουν φυσίγγια εκτόνωσης για αυτόν ακριβώς το σκοπό, για να μην κινδυνεύουμε να σπάσουμε κάτι στο όπλο.

ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ ΑΚΑΠΝΗΣ;

ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΛΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΗ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΚΑΠΝΗ ΠΥΡΙΤΙΔΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπάρχουν λίγα εργοστασιακά εμπροσθογεμή που χρησιμοποιούν άκαπνη πυρίτιδα, όπως πχ το Savage 110, και μερικά χειροποίητα κατασκευάσματα Αμερικανών οπλουργών.

Προσοχή όμως σε μια σημαντική λεπτομέρεια: όλα αυτά τα εμπροσθογεμή που ρίχνουν με άκαπνη έχουν ειδικά συστήματα πυροδότησης που κλειδώνουν ερμητικά στο καψύλλι και έχουν κάννες ΑΤΣΑΛΙΝΕΣ.

Κοινά εμπροσθογεμή, και ειδικά τα παλιά, ΔΕΝ πρέπει να γεμίζονται με άκαπνη διότι η άκαπνη έχει αυξημένες πιέσεις και  ψηλές θερμοκρασίες καύσης . Σε ένα ανοικτό σύστημα όπως το εμπροσθογεμές που συχνά έχει σιδερένιες και όχι ατσάλινες κάννες ενδέχεται να υπάρξει διαρροή καυτών αερίων προς το πρόσωπο του χειριστή ή/και ρήξη κάννης. Οταν λέμε καυτά αέρια εννοούμε αέρια σε θερμοκρασίες κοπής μετάλλου που θα κάνουν μεγάλη ζημιά σε ανθρώπινο ιστό.

Τα συστήματα ανάφλεξης των κοινών εμπροσθογεμών, η τσακμακόπετρα και το καμινέτο με καψύλι, είναι ανοικτά συστήματα, που δεν συγκρατούν τα αέρια της καύσης της άκαπνης και έτσι έχουν διαρροή αερίων στο καμινέτο ή στην πλάκα καύσης και από εκεί στον χειριστή.