ΜΙΑ ΕΥΓΛΩΤΤΗ ΒΙΔΑ

Προσέξτε την φωτογραφία αυτού του ταπεινού Stevens, που πουλιόταν στην Αμερική με την ονομασία Higgins.

Είδατε τη βίδα στην αρχή της ρίγας;

Αυτή η απλή σταυρόβιδα στερεώνει τη ρίγα. Αν δημιουργηθεί πρόβλημα στη ρίγα τότε με τη χρήση ενός απλού σταυροκατσάβιδου αφαιρείται η ρίγα. Προφανώς η απλότητα δεν αγγίζει όλα τα σημεία του όπλου, ούτε καν της ρίγας. Είναι όμως μια ένδειξη ότι ένας τουλάχιστον κατασκευαστής κατανόησε το πρόβλημα της ρίγας και έκανε κάτι για να το εκλογικεύσει.

Αναρωτιέται ο κάθε αδαής: αν οι μεγάλοι πρωτοπόροι, όπως ο Purdey, o Holland, ο Greener και άλλοι, είχαν ζήσει περισσότερα χρόνια, ή αν οι διάδοχοι τους ήταν προικισμένοι και αυτοί με ερευνητική διάθεση, τι καινοτομίες θα εισήγαγαν στα δίκαννα τους;

Εφυγαν όμως οι μεγάλοι πρωτοπόροι και οι διάδοχοι τους αρκέστηκαν στην τυφλή προσφορά αντιγράφων έτοιμων προϊόντων. Δεν υπάρχει ουσιαστικό κόστος έρευνας και ανάπτυξης ή εξέλιξης των προϊόντων. Αλλωστε αυτό καυχιούνται στις διαφημίσεις τους, ότι το σημερινό είναι πανομοιότυπο εκείνων του 1880. Ωστόσο τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Ενα αυτοκίνητο Ρολς Ρόις έχει μπόλικη έρευνα που πρέπει να καλυφθεί από τις πωλήσεις. Εχει περισσότερη δουλειά στο χέρι- συναρμολόγηση μηχανής, το δερμάτινο σαλόνι, τα ταμπλό από καρυδιά- και η τιμή ανά κιλό είναι 150 Ευρώ. Στα “μεγάλα” όπλα ξεπερνά τα 30 000 Ευρώ ανά κιλό.

Τα συμπεράσματα δικά μας!

Είδατε τι σκέψεις μπορεί να προκαλέσει μια βίδα!

Στο βίντεο θε δείτε την διαδικασία συναρμολόγησης μιας μηχανής Bentley, που έχει πολλή δουλειά στο χέρι. Βλέποντας τις εκατοντάδες τμήματα να συναρμολογούνται στο χέρι σκεφτείτε ότι μια ολόκληρη φωτιά έχει μόλις 19 μέρη!