Η ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΤΗΡΙΑ V

Ενα στρατιωτικό όπλο πρέπει να είναι εύκολο στην αποσυναρμολόγηση και στην επισκευή ώστε να είναι πάντα σε καλή και ετοιμοπόλεμη κατάσταση.

Σχεδόν όλοι οι σχεδιαστές πιστολιών εφαρμόζουν αυτή την απλή αρχή και τα πιστόλια τους έχουν ελατήρια ελικοειδή.

Σχεδόν όλοι. Η αγγλική Webley and Scott, το 1905 έβγαλε πιστόλι όπου το ελατήριο επανάταξης του κλείστρου ειναι V! Το ελατήριο φαίνεται στην φωτογραφία στην αρχή του άρθρου καθώς και στο βίντεο που ακολουθεί.

Προσέξτε πως το ελατήριο V στεγάζεται στη λαβή, μειώνοντας τον ζωτικό χώρο του γεμιστήρα και επιβάλλοντας τη χρήση μονής στήλης πυρομαχικών. Επίσης δείτε πως η κίνηση του ελατηρίου μεταδίδεται μέσω ενός μοχλού με το υπομόχλιο να είναι ένας πίρος μέσα στη λαβή. Αναρωτιέται κανείς πως εφαρμοζόταν αυτό το ελατήριο στο εργοστάσιο. Και βέβαια υπάρχει το ερώτημα πως άλλαζε αυτό το πράγμα όταν έσπαγε ή όταν αδυνάτιζε λόγω χρήσης ή οξείδωσης. Ναι τα ελατήρια V δεν κουράζονται τόσο εύκολα κλπ, αλλά οξειδώνονται και αυτό το πιστόλι υιοθετήθηκε από το… ναυτικό!.

Ενδιαφέρον είναι το σχόλιο του παρουσιαστή του βίντεο που εξηγεί ότι δεν θα αφαιρέσει το ελατήριο διότι είναι δύσκολο να επανατοποθετηθεί. Αυτό για ένα πιστόλι δήθεν μάχης.

Για σύγκριση δείτε το ορθόδοξο πιστόλι 1911, το γνωστό σαρανταπεντάρι με το ελικοειδές ελατήριο κλείστρου. Το ελατήριο βγαίνει εύκολα, μάλιστα η προτεινόμενη διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης στο πεδίο μάχης συμπεριλαμβάνει την αφαίρεση του ελατηρίου. Αυτονόητη είναι η ευκολία αλλαγής του ελατηρίου όταν “κουραστεί” καθώς και η ευκολία κατασκευής του από οποιοδήποτε εργαστήριο ελατηρίων.

Το αναπόφευκτο ερώτημα είναι γιατί αυτή η αγγλική εμμονή με τα παλιομοδίτικα ελατήρια V. Στα κυνηγετικά όπλα μας πασάρουν την άποψη ότι προσφέρουν πιο ομαλή εκτόνωση και άλλα αναπόδεικτα. Σε ένα πιστόλι μάχης τι στο καλό προσφέρει το V όταν το όποιο πλεονέκτημα συνοδεύεται και από σοβαρά μειονεκτήματα!

Αυτά και άλλα αρχίζουν να δημιουργούν αμφιβολίες για την σχεδιαστική ικανότητα των Αγγλων και τις επιλογές τους σε μερικά πράγματα. Εκτελεστικά ήταν άψογοι, σχεδιαστικά κάποτε απλά “δεν το είχαν”.