ΩΦΕΛΙΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ

Ο χώρος είναι δεν είναι ένα στρέμμα. Υπολόγισα τις διαστάσεις 50Χ20. Η εγκατάσταση φαίνεται φθηνή και τεχνικά προσιτή. Είναι χώρος εκπαίδευσης γουρουνοκυνηγών στη Γαλλία. Το ερώτημα είναι αν αυτή η εκπαίδευση αυξάνει την ασφάλεια στο κυνήγι του αγριόχοιρου.

Η άποψη μου είναι πως αυξάνει την ασφάλεια καθώς η εκπαίδευση μειώνει το άγχος στην παγάνα, άρα τις πιθανότητες του “τον πήρα για γουρούνια και έριξα”. Επίσης διδάσκει που πρέπει να δείχνει το στόμιο κατά την διάρκεια της αναμονής.

Εχοντας υπόψη την κατακόρυφη αύξηση του αγριόχοιρου, τις ζημιές που προκαλεί, την ενθάρρυνση των τοπικών αρχών για τον έλεγχο του, είναι αναμενόμενο το ερώτημα: γιατί δεν έχει τέτοια πεδία εκπαίδευσης κάθε σύλλογος στην Στερεά;

Διότι αυτός ο χώρος θεωρείται, αυθαίρετα, σκοπευτήριο και τα σκοπευτήρια εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας, ΣΚΟΕ.

Η ΣΚΟΕ προάγει μόνο Ολυμπιακά αθλήματα. Οτι δεν είναι Ολυμπιακό θεωρείται κατά κάποιον μυστήριο τρόπο μολυσματικό και αποφεύγεται. Η εκπαίδευση που απεικονίζεται στο βίντεο δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα.

Τα καταστατικά των κυνηγετικών συλλόγων καθώς και η δασική νομοθεσία επιτρέπουν την δημιουργία χώρων εκπαίδευσης κυνηγών. Αλλά κανένας σύλλογος και κανένα δασαρχείο δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο με αυτό του βίντεο διότι βρίσκουν απέναντι τους την αστυνομία που επιμένει ότι μόνο η ΣΚΟΕ μπορεί να φτιάξει τέτοιους χώρους. Και έτσι κλείνει η παγίδα τύπου Catch 22 και μένουμε απροπόνητοι και εκ του νόμου αναγκασμένοι να βγαίνουμε στο κυνήγι χωρίς να έχουμε ρίξει μια έστω βολή σε ελεγχόμενη εξάσκηση. Τα ατυχήματα είναι κρατικά οργανωμένα, δεν είναι καθόλου τυχαία.

Βέβαια, μετά από κάθε ατύχημα ακούγονται τα περί “ελληνικής νοοτροπίας”, με τα οποία κατηγορουν τους κυνηγούς. Ομως η ευθύνη βαρύνει τους κρατιστές που έχουν γαντζωθεί στις ομοσπονδίες και δεν αλλάζουν μυαλά με τίποτε. Αυτοί φταίνε και αυτοί θα έπρεπε να τραβιόνται στα δικαστήρια να εξηγήσουν γιατί δεν επιτρέπουν την στοιχειώδη εκπαίδευση των κυνηγών, καθιστώντας τα ατυχήματα αναπόφευκτα.