Η ΜΟΔΑ ΤΩΝ 80 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ

Εδώ και λίγα χρόνια αυξάνεται το μήκος των καννών των κυνηγετικών όπλων. Ενώ παλιά το κυρίαρχο μήκος ήταν τα 70 εκατοστά, και οι μακρυές κάννες ήταν στα 76 εκατοστά, σήμερα ακούγονται επιλογές που φτάνουν τα 80 ή και περισσότερα εκατοστά.

Η μόδα είναι σκέτη αμερικανιά. Στην Αμερική ρίχνονται πολλαπλάσια φυσίγγια στα σκοπευτήρια από ότι στο κυνήγι, όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες άλλωστε, και εκεί τα πιο δημοφιλή αθλήματα είναι το αμερικανικό Σκητ και οι δικές τους εκδοχές του Τραπ. Στο αμερικανικό Σκητ ο σκοπευτής ξεκινά επωμισμένος και τα πιάτα είναι αργά. Οταν τα αθλήματα επιτρέπουν την κλήση στόχου με τον σκοπευτή επωμισμένο η ευχρηστία του όπλου και η γρήγορη επώμιση δεν αποτελούν πλεονέκτημα.

Επίσης στην Αμερική ο μέσος όρος σωματικού ύψους για τους άνδρες είναι στο 1,80 και αυτό συμβάλλει στην επιλογή πιο μακρυών καννών. Οι μεγάλοι κατασκευστές σύστηναν μήκος καννών ανάλογα όχι μόνο με την βλητική απόδοση αλλά και το ύψος του πελάτη. Οι κάννες έπρεπε να έχουν μήκος ανάλογο με το ύψος του πελάτη ώστε η εμφάνιση του να είναι αρμονική. Το κυνήγι στην χρυσή εποχή του λειόκαννου, γύρω στο 1900, ήταν κοινωνική εκδήλωση και συχνά υπήρχαν θεατές του “ασθενούς φύλου”!

Η αμερικανική αγορά είναι η μεγαλύτερη, και οι οικονομίες κλίμακος καθιστούν συμφέρουσα την εξάπλωση της όποιας αμερικανικής επιλογής σε έμας τους “ιθαγενείς”. Αυτό πάθαμε με τις κάννες μάγκνουμ. Επειδή τις επέλεγαν οι Αμερικάνοι σήμερα σχεδόν όλα τα όπλα έχουν κάννες μάγκνουμ με το ανάλογο βάρος. Αρα μην εκπλαγείτε αν οι μακρυές κάννες αρχίσουν να πλασάρονται και εδώ με διάφορες τεχνικής φύσεως εκλογικεύσεις περί καλύτερων κατανομών, ανώτερων βλητικών αποτελεσμάτων και άλλες μπαρούφες.