ΟΠΛΑ ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα όπλα Καλάσνικοβ

Δεν ασχολούμαι με στρατιωτικά όπλα. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα τεχνικής εκτίμησης. Τα κυνηγετικά λειόκαννα είναι άπειρα πιο ενδιαφέροντα από τα στρατιωτικά όπλα.

Ωστόσο σε κάποια φάση, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είχα σκεφτεί μερικά πράγματα για τα στρατιωτικά όπλα, όπως πχ την εγκατασταση ηλεκτρονικών αισθητήρων και υπολογιστών. Ανέφερα τις σκέψεις σε “παράγοντες” της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων, ως πεδίο για έρευνα και πειραματισμό, χωρίς καμία προσωπική βλέψη ή φιλοδοξία. Τότε, με δική τους πρωτοβουλία, με είχαν προσεγγίσει από την ΕΒΟ για πληροφορίες σχετικά με την λειτουργεία Τράπεζας Δοκιμών και για τη γνώμη μου σχετικά με τα λειόκαννα που τότε προσπαθούσαν να κατασκευάσουν.

Οταν άκουσαν τις ιδέες για αυτοματισμό στα στρατιωτικά όπλα η απάντηση ήταν ειρωνική, σε στυλ εμείς ασχολούμαστε με αληθινά όπλα και όχι με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα “παιχνίδια” της Καλάσνικοβ περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά ελεγχόμενα πολυβολεία. Ενας οπλίτης μπορεί να ελέγξει πάνω από ένα και έτσι πολλαπλασιάζεται η δύναμη.

Χθες η ρωσσική Καλάσνικοβ παρουσίασε μια σειρά ηλεκτρονικά ελεγχόμενων όπλων. Με αισθητήρες και υπολογιστές, υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στο πεδίο της μάχης ενώ από ότι γράφουν τα δελτία τύπου δρουν ως πολλαπλασιαστές δυνάμεως. Φράση που ακούσαμε τόσο συχνά από δικούς μας πολιτικούς τότε, την δεκαετία του 1980.

Για περισσότερα δείτε εδώ: http://newatlas.com/kalashnikov-ai-weapon-terminator-conundrum/50576/

Ελπίζω να είναι καλά οι παράγοντες της ΕΒΟ και να δουν και αυτοί τα ρεπορτάζ, να καταλάβουν ότι εταιρείες που κατασκευάζουν αληθινά όπλα και όχι παιχνίδια εφάρμοσαν, προφανώς με επιτυχία, αυτά που εκείνοι είχαν διακωμωδήσει. Φαίνεται πως οι Ρώσσοι πιστεύουν την Αριστελική ρήση, δια του πειράματος το αποτέλεσμα. Αν την πιστεύαμε και εμείς σήμερα θα είχαμε σοβαρό προβάδισμα σε μερικούς τομείς.