ΚΟΚΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΨΥΛΙΑ, ΣΧΟΛΙΟ

Ο φίλος και αναγνώστης Δρ Γιάννης Μυριτζής παρατηρεί σχετικά με το πρόσφατο άρθρο για τα ελατήρια κοκοροτούφεκων, το άρθρο εδώ: http://oplognosia.com/?p=8662

Αγαπητέ κύριε Κυπρίδημε

Πρόσφατα στην «Οπλογνωσία» αλλά και στο ένθετο της «Δημοκρατίας» αναφερθήκατε στη σκληρότητα των ελατηρίων των λειόκαννων όπλων. Θα γνωρίζετε ίσως το τεστ του δίευρου: Οπλίζουμε το δίκαννο και το λύνουμε. Πάνω στον καθρέφτη της μπάσκουλας τοποθετούμε ένα δίευρο με το κέντρο του στην τρύπα του επικρουστήρα και πιέζουμε τη σκανδάλη. Το δίευρο εκτινάσσεται και από το ύψος που φθάνει βγάζουμε ένα πρώτο συμπέρασμα για την ισχύ των ελατηρίων. Σε ένα γαλλικό σουπερποζέ το δίευρο έφτασε σε ύψος 40 περίπου εκατοστών. Σε ένα πλαγιόκαννο Beretta ηλικίας 63 ετών, το δίευρο χτύπησε στο ταβάνι, επομένως δεν ξέρω το ακριβές ύψος που θα έφτανε. Ξέρω όμως ότι, σύντομα ίσως, το γαλλικό σουπερποζέ θα εμφανίσει αφλογιστίες.

Είναι όμως η αφλογιστίες συνέπεια μόνο ασθενών ελατηρίων; Όχι αναγκαστικά. Στην περίπτωση των σουπερποζέ, το γεγονός ότι οι επικρουστήρες δεν είναι κάθετοι στον καθρέφτη της μπάσκουλας έχει ως συνέπεια το ασθενέστερο χτύπημα στα καψούλια. Αλλά και πλαγιόκαννα μπορεί να υποφέρουν από αφλογιστίες. Τέτοια ήταν η περίπτωση κάποιων Ideal με την διαμήκη κίνηση ελατηρίων και σφυρών. Ο οπλουργός έκανε το προφανές: τοποθετούσε ισχυρότερα ελατήρια. Ο πελάτης όμως επέστρεφε, παραπονούμενος πάλι για αφλογιστίες. Αιγυπτιώτης οπλουργός που δεν είναι πια μαζί μας, μου έμαθε το μυστικό: Η γιατρειά είναι η αύξηση της μάζας της σφύρας. Έτσι η σφύρα με τη μεγαλύτερη αδράνεια, καταφέρνει με το ίδιο ελατήριο να σπάσει το καψούλι. Στην ένσταση που θα προβάλουν οι πουρίστες για αύξηση του χρόνου πυροδότησης, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για μη μετρήσιμη μεταβολή.

Με εκτίμηση

Γιάννης Μυριτζής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πάντα έυστοχα και πάντα ενδιαφέροντα τα σχόλια σας. Η μάζα του επικρουστήρα έχει χρησιμοποιηθεί στα αυγοεμή πιστόλια, όπου η αξιοπιστία είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας. Η πλειονότητα των πιστολιών αυτών έχει επικρουστήρες αδρανείας, όπου η μάζα τους λειτουργεί για την επίκρουση μετά το κτύπημα του κόκορα. Το μήκος της βελόνας δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη επαφή σε κόκορα και καψύλι για λόγους ασφαλείας, μόνο το κτύπημα του κόκορα στη βελόνα με ικανή μάζα πάντα, οδηγεί σε πυροδότηση. Ο Αιγυπτιώτης οπλουργός προφανώς καταλάβαινε τις λεπτομέρειες της λειτουργείας των μηχανισμών.
Ν.Κ.