ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Η σύμβαση του ΟΗΕ για τον περιορισμό της διακίνησης φορητού οπλισμού είχε στόχο, λένε οι συντάκτες της, να περιορίσει την διακίνηση όπλων στην Αφρική.

Για να προστατεύσει, έλεγαν τότε, τους Αφρικανούς από την πληθώρα των όπλων που κυκλοφορούν στην Μαύρη Ηπειρο, στην συντριπτική πλειονότητα στρατιωτικά τουφέκια τύπου ΑΚ47.

Δύο σημεία ξέχασαν οι συντάκτες. Το πρώτο είναι ότι σχεδόν όλα τα ΑΚ47 που βρισκονται στην Αφρική κατασκευάστηκαν σε κρατικά εργοστάσια. Τα κρατικά εργοστάσια εξαιρούνται από την σύμβαση.

Το δεύτερο σημείο είναι η τοπική κατασκευή. Αυτό είναι το θέμα του βίντεο που δείχνει την κατασκευή όπλων στην Μπουρκίνα Φασό. Οπως εξηγεί ο παρουσιαστής η κατασκευή περνά από γενιά σε γενιά μαστόρων και αυτοί που βλέπουμε στο βίντεο είναι η 8η ή 9η γενιά, άρα δεν είναι κάτι νέο.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν είναι ατσάλι από ανακύκλωση, από οικοδομές, παλιές σωλήνες ατμού, παλιές βέργες τιμονιου αυτοκινήτων. Η δουλειά είναι όλη στο χέρι με κύρια εργαλεία τη λίμα, το σφυρί και αμώνι. Μόλις τώρα λέει ο παρουσιαστής, που είναι γόνος της οικογένειας οπλουργών, αρχίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά τρυπάνια.

Ενώ οι άντρες της οικογένειας κατασκευάζουν όπλα, οι γυναίκες ειδικεύονται στην κατασκευή μαύρης πυρίτιδας από τοπικά υλικά πάντα. Δηλαδή σε όπλα και πυρομαχικά υπάρχει πλήρης τοπική αυτάρκεια.

Τα παραγόμενα όπλα είναι μουσκέτα, λειόκαννα μονόκαννα και ένα ατσάλινο αντίγραφο του πιστολιού Glock. “Το πρωτότυπο είναι πλαστικό, το δικό μας είναι ατσάλινο” λέει με υπερηφάνεια ο παρουσιαστής καθώς το δείχνει την κάμερα.

Η βιοτεχνία που βλέπετε έχει βραβευτεί από τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φασό, ο οποίος κατάλαβε την αξία της απόκτησης και διάδοσης της μεταλλοτεχνίας σε τοπικό επίπεδο. Η τέχνη που απέκτησαν οι οπλουργοί τους καθιστά επίσης και τους καλύτερους κατασκευαστές γεωργικών εργαλείων της χώρας τους. Ποιά επίδραση θα έχει η “αυστηρότητα” των ευρωπαϊκών διατάξεων που ταλαιπωρούν τον Ευρωπαίο κυνηγό και σκοπευτή σε αυτή την τοπική βιοτεχνία και σε παρόμοιες που λειτουργούν σε όλη την Αφρική; Μάλλον καμία.