ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΚΑΝΝΗ SLUG

Η ερώτηση αφορά θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος τώρα που το κυνήγι αγριόχοιρου έχει γίνει τόσο δημοφιλές. Απομονώθηκε λοιπόν η ερώτηση για να γίνει μια διεξοδική ανάλυση του θέματος.

“Καλησπερα κ Κυπριδήμο, εχω αποκτήσει μια κανη benelli 61 cm slug για τοποθέτηση σε Rafaello supersport (mod 2004) που συνήθως φορά 70 εκ με υπερυψωμένη ρίγα απο ανθρακονηματα, με φλατζα ρυθμισης κοντακιου C Dx.

Επιθυμώ να ρυθμίσω τα σκοπευτικά της νεας κανης slug, διχως να αλλάξω τη φλατζα του κοντακίου για να χρησιμοποιώ το ιδιο κοντάκιο- βαση οπλου με τη μια ή την άλλη κάνη ανάλογα με το είδος του κυνηγίου (πτερωτά ή αγριόχοιρος). Εχω αγοράσει τα μονόβολα που σκοπευω να χρησιμοποιώ και πριν αρχίσω να πειράζω τις βιδες ρυθμισης σκοπευτικών καθ΄υψος και κατα διευθυνση , εχω τις παρακατω απορίες:
α. Ποια είναι η σωστή απόσταση για να γίνουν οι ρυθμιστικές βολές μονόβολου;
β. Το όπλο πρέπει να είναι σταθερό σε βάση ή να επωμίζεται όρθιος όπως στο κυνήγι;
γ. Κάθε κλικ στη βιδα πόσο μετατοπίζει το σημείο πρόσπτωσης της βολίδας στα μέτρα της βολής; , καθόσον δεν βρήκα οδηγίες benelli
δ. Τα ανοιχτά σκοπευτικά τυπου V της κανης απαιτουν τοποθέτηση φλάτζας A ή B αντι της C , ώστε να ψηλοτουφεκά ήδη το όπλο και να ειναι καλύτερη η σκοπευτική ευθεία;
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και περιμένω την απάντηση σας , μιας και δεν κυκλοφορουν παρα video στο διαδίκτυο με ρύθμιση για slug δίχως λεπτομέρειες (κλικ, αποστάσεις κλπ)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν η καραμπίνα σας “έρχεται” με την μακριά κάννη τότε δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε φλάντζες. Το γιατί είναι απλό, το μάτι σας ήδη τοποθετείται στην κατάλληλη ευθεία της ρίγας από το κοντάκι ως έχει, η παρουσία σκοπευτικών δεν αλλάζει αυτή την ευθυγράμμιση.

Τέλεια εφαρμογή σε όπλο με σκοπευτικά είναι αυτή που όταν επωμίσουμε βάζει το μάτι μας στην ευθεία των σκοπευτικών και δεν χρειάζεται καμία διόρθωση για να ευθυγραμμίσουμε τα σκοπευτικά. Θα δείτε ότι το κοντάκι σας όπως είναι θα σας δώσει αυτή την σκοπευτική εικόνα.

Δοκιμές με μονόβολο κάνουμε με το όπλο ακουμπημένο σε κάτι σταθερό που δεν θα τραυματίσει την πάπια, πχ ένα κουτί τυλιγμένο με μοκέτα. Μερικοί έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα και τούβλα τυλιγμένα με μοκέτα για βάση!

Εξυπακούεται ότι ρίχνουμε στο ίδιο σημείο, με την ίδια σκόπευση, τουλάχιστον τρία βλήματα για να δούμε πως και που συγκεντρώνει τις βολές η κάννη μας και μετά επεμβαίνουμε με ρύθμιση του κλισιοσκοπίου αν αυτή χρειάζεται.

Η χρήσιμη απόσταση ρύθμισης για μονόβολα σε ελληνικό κυνήγι παγάνας είναι τα 50 μέτρα. Με το όπλο ρυθμισμένο σε αυτή την απόσταση έχουμε ακρίβεια βολών μέχρι τα 75 μέτρα χωρίς να χρειαστεί να διορθώνουμε την σκόπευση μας καθώς η πτώση του μονόβολου είναι ελάχιστη από τα 50 στα 75 μέτρα.

Πόσο μετακινεί κάθε “κλικ” του κλισιοσκοπίου την πρόσκρουση στο στόχο διαπιστώνεται εμπειρικά, βλέποντας τις βολές στο στόχο. Τα περισσότερα κλισιοσκόπια προσφέρουν, υποτίθεται, μετακίνηση ενός λεπτού της μοίρας ή μια ίντσα μετακίνηση στις 100 υάρδες. Επειδή όμως έχω δει μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε κλισιοσκόπια προτιμώ την εξακρίβωση στο στόχο χωρίς να βασίζομαι στα λεγόμενα κατασκευαστών.

Το βίντεο του Hickco45 δείχνει βολές με μια Benelli Slug, με λεία κάννη (αντί ραβδωτή που είναι η συνήθης επιλογή στην Αμερική) στις 230 υάρδες, περίπου 200 μέτρα. Το βίντεο αναρτάται για να γίνει κατανοητό το δραστικό βεληνεκές του μονόβολου και να καταστεί κατανοητή η παρότρυνση για βολές που θα καταλήξουν στο έδαφος.

Το αρχικό βίντεο περιγράφει την ρύθμιση ανοικτών σκοπευτικών σε αεροβόλο. Η διαδικασία είναι όμοια για όλα τα ανοικτά σκοπευτικά και αυτό το βίντεο την δείχνει πιο απλά και κατανοητά από άλλα για αυτό συνοδεύτο το άρθρο.