ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΟΠΛΑ

Τα δύο όπλα που απεικονίζονται πωλούνται από τους κληρονόμους γνωστού σκοπευτή. Για λόγους ασφάλειας δεν αναφέρεται το όνομα της οικογένειας. Πρόκειται για ενδιαφέροντα όπλα που αξίζουν να τα δούμε από κοντά.

WARDS WESTERN FIELD

Αριστερή πλευρά της βάσης της Western Field

Το όνομα Wards ήταν εμπορικό σήμα της Montgomery Ward, εαιρείας που πουλούσε κυρίως ταχυδρομικά μέσω καταλόγου και είχε έδρα το Σικάγο. Η κατασκευή γινόταν για λογαριασμό της Ward από γνωστές αμερικανικές εταιρείες.

Η συγκεκριμένη καραμπίνα χράπα χρούπα κατασκευάστηκα από την γνωστή Savage που είχε εξαγοράσει την επίσης γνωστή Stevens και στην δική της ταξινόμηση μοντέλων η καραμπίνα ήταν το μοντέλο 520 που κατασκευαζόταν από το 1909 μέχρι το 1939.

Η κατασκευή είναι 100% ατσάλινη, ακόμα και η γλώσσα είναι από μασσίφ ατσάλι.

Η σχεδίαση του όπλου ήταν από τον μαέστρο John Moses Browning και αυτό ίσως να εξηγεί την βάση με το γνωστό «σκαλί» που θυμίζει την Α-5.

Η κάννη και αποθήκη της Western Field δένουν στη βάση συρταρωτά και αποσπώνται ως ένα υποσύνολο, κάνοντας έτσι το λύσιμο και δέσιμο εύκολο.

Τα πλήρη ιστορικά στοιχεία περιέχονται στην Wikipedia και θα τα βρείτε εδώ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Stevens_Model_520/620

Από ότι λέγεται στο άρθρο η συγκεκριμένη καραμπίνα ανήκει στην εποχή 1929-1939, τότε η Savage κατασκεύαζε το όπλο για λογαριασμό της Wards.

Πέρα από τα εγκυκλοπαιδικά υπάρχει και η εκ του σύνεγγυς εκτίμηση. Η συγκεκριμένη καραμπίνα έχει ίσως την πιο ομαλή λειτουργεία χράπα χρούπα που έχω πιάσει ποτέ. Η φράση «μηχανισμός με ρουλεμάν» που συχνά χρησιμοποιούν Αμερικανοί συνάδελφοι για να χαρακτηρίσουν χράπα χρούπα όπλα πραγματικά ταιριάζει στην συγκεκριμένη καραμπίνα.

Αν και παλιό όπλο, είναι εύχρηστο. Συναρμολογείται εύκολα, με συρταρωτή εφαρμογή της κάννης στη βάση, έχει κλείδι που διαπερνά τη ράχη της βάσης, ολοκληρωτικά ατσάλινη κατασκευή και φαίνεται σε καλή κατάσταση. Λέω φαίνεται διότι δεν την έριξα.

Εξωτερικά έχει σημάδια χρήσης, ωστόσο η κάννη είναι καθαρή και ο μηχανισμός φαίνεται άρτιος. Η μόνη ζημιά είναι στην πάπια όπου έχει αποσπαστεί ο σιδηρόδρομος από το ξύλο και θα χρειαστεί επανασύνδεση. Η κάννη έχει μήκος 71 εκατοστά, και το τσοκ, κρίνοντας οπτικά, χωρίς μέτρημα, μάλλον είναι τρία τέταρτα (δύο άστρα για τους ιταλόπληκτους).

Ανταλλακτικά για την καραμπίνα υπάρχουν, και βρίσκονται στην γνωστή εταιρεία, εδώ:

https://www.gunpartscorp.com/search#query=stevens%20520&page=1

Η τιμή της είναι 250 Ευρώ και είναι ευκαιρία για σόσους συλλέγουν κλασσικά αμερικανικά όπλα. Πιο αμερικάνικο δεν βρίσκεται!

Το βίντεο δείχνει μια όμοια καραμπίνα και τον τρόπο που λύνει και δένει:


REMINGTO 1100 ΑΨΟΓΗ

Η δεύτερη καραμπίνα δεν είναι σπάνια, είναι όμως σε σπάνια κατάσταση.

Πρόκειται για μια Remington 1100, με κάννη 71 εκατοστών, τσοκ Modified, δηλαδή τρία τέταρτα ή δύο άστρα, με θαλάμη 2 3/4 (70 χιλιοστών) κυριολεκτικά άθικτη.

Η 1100 σε εξαιρετική κατάσταση.

Το πιστόνι αερίων της 1100 διατηρεί την εργοστασιακή βαφή.

Τόσο τα μεταλλικά όσο και τα ξύλινα μέρη της 1100 διατηρούν το 100 τοις εκατό του εργοστασιακού φινιρίσματος, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε μεταχειρισμένα όπλα. Εσωτερικά η κάννη είναι καθρέφτης ενώ ο μηχανισμός είναι απόλυτα καθαρός και η ουρά της κάννης έχει ακόμα το μαύρο χρώμα, ένδειξη ότι έχει ρίξει ελάχιστα φυσίγγια.

Η τιμή της 1100 είναι 550 Ευρώ.

Πληροφορίες για τα παραπάνω δύο όπλα από τον κύριο Παναγιώτη, τηλέφωνο 210-639 5525, ώρες καταστημάτων.