ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ

Κοντά σαράντα χρόνια ενασχόλησης με το κυνηγετικό όπλο με δίδαξαν μερικά πράγματα και τώρα είναι καιρός να μεταδοθούν όσο γίνεται πιο απλά και άμεσα.

Το σχήμα της πυραμίδας στην αρχή του άρθρου δίνει με μια ματιά την ιεράρχηση των θεμάτων. Ειναι ένας σύντομος κατάλογος και το φυσιολογικό ερώτημα είναι γιατί πήρε σαράντα χρόνια να φτιαχτεί. Διότι όπως οι χομπίστες όλων των χώρων ο γράφων χρειάστηκε χρόνο για να αποβάλει δοξασίες, δόγμα και πίστη σε μαγικές λύσεις, όπως πχ τα τουφέκια που για κάποιο μυστήριο λόγο βγάζουν καλές τουφεκιές. Παρήγόρο είναι ότι πολύ σημαντικότεροι μελετητές του κυνηγετικού όπλου, όπως οι Greener και Gough Thomas έδειξαν την ίδια ροπή προς δοξασίες.

Στον νέο κυνηγό, ειδικά όταν ακούει τις απόψεις των παλιών και διαβάζει αυτές των ειδικών, οι κυνηγετικές επλογές σχηματίζουν έναν λαβύρινθο. Είναι εύκολο, πολύ εύκολο, για έναν πρωτάρη να χαθεί σε αυτό τον λαβύρινθο. Οπως είναι εύκολο για έναν παλιό κυνηγό να περάσει όλη του την κυνηγετική σταδιοδρομία πελαγωμένος μέσα στον λαβύρινθο.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να δράσει ως ένας Μίτος της Αριάδνης για να αποφύγουν τον λαβύρινθο ή και να βγουν όσοι είναι κολλημένοι στα άδυτα του.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η ενότητα “Ασφάλεια” τοποθετήθηκε ως θεμέλιο στην πυραμίδα. Είναι το θεμέλιο διότι η ασφάλεια δεν είναι απλά θέμα τυφλής εφαρμογής μερικών αποστηθισμένων κανόνων τύπου “όλα τα όπλα είναι πάντα γεμάτα” κλπ. Η πραγματική ασφάλεια προϋποθέτει μιαν ελάχιστη τεχνική γνώση για τον μηχανισμό των όπλων και αυτή η γνώση αμέσως οδηγεί σε κατανόηση των κανόνων ασφαλείας.

Η ελάχιστη τεχνικη γνώση που συνδέεται με την ασφάλεια επιτρέπει στον επίδοξο κάτοχο και χρήστη όπλων να ΞΕΡΕΙ άμεσα γιατί το κουμπάκι της ασφάλειας δεν ασφαλίζει τίποτε.

Πάνω από όλα όμως η ενασχόληση με την ασφάλεια αυξάνει την σκοπευτική ικανότητα. Παρατηρήστε τους κορυφαίους σκοπευτές και θα δείτε αυτόματη, σωματικά εμπεδωμένη, ασφαλή χρήση όπλου. Ποτέ κανείς δεν χρειάστηκε να υπενθυμίσει σε πρωταθλητή ότι το όπλο του είναι κλειστό καθώς αυτός φεύγει από τον βατήρα. Ο αθλητής αυτόματα ανοίγει το όπλο μετά από κάθε κύκλο βολών στον κάθε βατήρα, ΠΑΝΤΟΤΕ! Αυτες οι πράξεις δεν είναι απλά συνήθειες λόγω πολυετούς ενασχόλησης, αποτελούν το είναι του σκοπευτή. Οταν έχεις συνηθίσει να εφαρμόζεις αυτόματα τα στοιχειώδη της ασφαλούς χρήσης, μόνο τότε μπορείς να συγκεντρωθείς στην τεχνική. Μέχρι τότε είσαι υπηρέτης του όπλου σου και σκλάβος του δέους που σου προκαλεί η γενικευμένη άποψη ότι τα “όπλα είναι επικίνδυνα”. Οταν τα κασταστήσεις ακίνδυνα τότε τα ελέγχεις.

ΣΚΟΠΕΥΣΗ

Η τεχνική σκόπευσης είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σκαλί στην επιτυχία. Η σκοπευτική τεχνική είναι πιο θεμελιώδης από την ποιότητα του όπλου, του φυσιγγίου ή τα μέτρα του όπλου. Δεν είναι καθόλου παράδοξο.

Ενας καλός σκοπευτής με πατάτα όπλο θα έχει περισσότερες ευστοχίες από έναν πατάτα σκοπευτή με το καλύτερο και ακριβότερο όπλο του κόσμου. Το όπλο στην φωτογραφία είναι Perazzi MX8, η τεχνική είναι άθλια.

Σημαντικό θέμα στην σκόπευση είναι ότι μαθαίνεται. Ο δάσκαλος Leon Measures, δεν είναι ο μόνος που τα λέει αυτά, αλλά τα λέει ωραία και χρήσιμα για τον μέσο άνθρωπο. Aναφέρει πως για την μάθηση χρειάζεται μια περίοδος έντατικής προπόνησης για να μάθει το σώμα τι εστί σκόπευση. Κάτι δηλαδή όπως την μάθηση του ποδηλάτου ή του πατινάζ.

Περίοδος έντονης εξάσκησης φέρνει προς το σημείο πόρωσης αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του ρίχνω χιλιάδες βολές χωρίς καμία αυτογνωσιακή διάθεση και μεταξύ της πειραματικής ερευνητικής διάθεσης του “τι θα γίνει αν κάνω το Χ”. Θυμάστε τι είπε ο Αινστάιν για την επανάληψη του ίδιου λάθους περιμένοντας άλλο αποτέλεσμα.

Το μόνο όπλο που επιτρέπει την ρίψη χιλιάδων βολών με μηδαμινό κόστος και χωρίς το βάσανο του κλωτσήματος είναι το αεροβόλο χαμηλής ισχύος διασκευασμένο για αυτό το σκοπό. Επιτρέποντας την εντατική άσκηση, την περίοδο εντατικής προπόνησης που αναφέρει ο Leon Measures, το αεροβόλο γίνεται ο πιο καλός δάσκαλος, και ο πιο φθηνός.

ΜΕΤΡΑ

Εχει γραφτεί άπειρες φορές: το λειόκαννο δεν έχει τριγωνομετρικά σκοπευτικά, δεν σκοπεύεται στο στόχο όπως το “πολεμικό” τουφέκι. Το λειόκαννο προτείνεται προς το στόχο, με τα δύο μάτια ανοικτά και την ευθυγράμμιση του την επιτελούν τα μέτρα του όπλου.

Μέτρα είναι οι διαστάσεις του κοντακιού που βάζουν το μάτι του σκοπευτή στη σωστή θέση και έτσι δεν χρειάζονται σκοπευτικά.

Ενα φτηνό όπλο στα κατάλληλα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικό από το καλύτερο όπλο σε λάθος μέτρα. Τα μέτρα επιτρέπουν στον σκοπευτή να στέλνει τα σκάγια εκεί που βλέπει χωρίς ιδιαίτερη συνειδητή προσπάθεια να ευθυγραμμίσει το όπλο και άλλες “ακροβασίες”. Οσο περισσότερα πράγματα πρέπει να θυμάται ο σκοπευτής την ώρα που ρίχνει τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να ξεχάσει κάτι και η βολή να πάει στο βρόντο.

Οπως και στην τεχνική σκόπευσης έτσι και στα μέτρα η πειραματική προσέγγιση προσφέρει πολλά σε όποιον την εφαρμόσει. Ναι, είναι πιο εύκολο και γρήγορο να ανατεθεί η δουλειά σε ειδικό εφαρμοστή, αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει τοτε χρειάζεται πειραματισμός και δοκιμές και όπως κσι στην τεχνική σκοπευσης, το πιο φτηνό εργαλείο για πειραματισμό είναι και εδώ το αεροβόλο χαμηλής ισχύος.

ΦΥΣΙΓΓΙ

Το καλό φυσίγγι είναι από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας στην χρήση του λειόκαννου. Η ποιότητα του φυσιγγίου είναι σημαντικός παράγοντας στην βλητική απόδοση, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Τι είναι το καλό φυσίγγι;

Είναι ασφαλές με την έννοια ότι παράγει φυσιολογικές πιέσεις που δεν βάζουν σε κίνδυνο το όπλο και τον χειριστή του.

Επίσης το καλό φυσίγγι έχει σωστή βυσμάτωση που δεν επιτρέπει συσσωματώσεις. Οι συσσωματώσεις είναι επικίνδυνο φαινόμενο αφου δημιουργούν βαριά “τσαμπιά” από σκάγια που πάνε μακριά και μπορούν να προξενήσουν τραυματισμούς σε μεγάλες αποστάσεις.

Πέρα από τον κίνδυνο, οι συσσωματώσεις αφαιρουν σκάγια από την συνολική κατανομή και επειδή η τουφεκιά έχει την τάση να “αυτοεπουλώνεται” τότε αραιώνει η τουφεκιά συνολικά.

Αλλο συστατικό του καλού φυσιγγίου είναι τα σκάγια με σωστή σκληρότητα. Τα σκληρά σκάγια δεν υφίστανται ψυχρή συγκόλληση κατά την πυροδότηση και έτσι κατανέμονται στην τουφεκιά για μέγιστη βλητική ωφέλεια.

Τα φαινόμενα της συγκόλλησης των σκαγίων φαίνονται στον πίνακα με τη μορφή μικρών “περιδέραιων” ή “κολλιέ” όπου μια σειρά σκαγίων έχει φτάσει στον πίνακα ωσάν να ήταν περασμένα σε νήμα όπως οι χάντρες από περιδέραιο.

Λίγα “κολλιέ”, αλλά γενικά καλή κατανομή από φουλ τσοκ στα 30 μέτρα με 28 γραμμάρια σκάγια Νο 7.

Το σωστό φυσίγγι έχει σταθερές πιέσεις, κάτω από τα όρια ασφλείας, ενώ οι ταχύτητες πρέπει να είναι σε όρια που θα δώσουν την απαιτούμενη κινητική ενέργεια για να καταβάλουν το θήραμα άμεσα ή θα σπάσουν το πιάτο στο σκοπευτήριο. Τα σύγχρονα φυσίγγια αποδίδουν ταχύτητες από 370 έως 440 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Τα περισσότερα σύγχρονα φυσίγγια από σοβαρές εταιρείες είναι καλά, προσφέρουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Οι σοβαρές εταιρείες έχουν μέσα καταγραφής πιέσεων και ταχυτήτων κατά τη διάρκεια της παραγωγής, συνεπώς προσφέρουν ποιότητα που ήταν άγνωστη στο παρελθόν.

Σήμερα έχουμε επιστημονική απόδειξη ότι η βλητική του λειόκαννου υπακούει σε νόμους της Φυσικής, η κατανομή των σκαγίων είναι προβλέψιμη και αυτό συμβαίνει με όλα τα φυσίγγια. Οι μελέτες των Journee, Lowry, Jones, αποδεικνύουν τα παραπάνω. Είναι ανώφελο να επιδίδεται κανείς σε πειράματα γόμωσης για να βρει το ιδανικό φυσίγγι. Οσο τέλεια και αν είναι η γόμωση θα υπακούσει στη Φυσική. Πιο ωφέλιμη είναι η τελειοποίηση της τεχνικής σκόπευσης και τα μέτρα.

ΟΠΛΟ

Το όπλο έμεινε τελευταίο, στην κορυφή της πυραμίδας με την λιγότερη σημασία ως προς την επιτυχία αλλά και ως επιστέγασμα του οικοδομήματος.

Οπως γράφτηκε στην σκόπευση, ένας καλός σκοπευτής θα ευστοχεί με ένα κακοφτιαγμένο όπλο, άρα η τεχνική έχει μεγαλύερη αξία. Ωστόσο το καλό όπλο προσφέρει απόλαυση πέρα από την σκοπευτική επιτυχία και για αυτό είναι ένα ποθητό αντικείμενο.

Τι είναι καλό όπλο; Εκτός από τα βασικά στοιχεία της ασφάλειας, της ευθυβολίας (διότι έχει ίσια κάννη, κάτι που δεν έχουν όλα τα όπλα!), τι άλλο στοιχειοθετεί το “καλό”;

Το καλό όπλο έχει κατανομή βάρους που διευκολύνει τη χρήση του. Δηλαδή το ζύγισμα του και η κινηση του κατά την επώμιση δεν αντιστέκονται στις κινήσεις του χειριστή. Εχει γραφτεί ότι το καλό όπλο “μαντεύει” τη σκέψη του κατόχου του και φτάνει στον ώμο μόνο του.

Εξίσου σημαντικό γνώρισμα είναι η εργονομία και η ομαλή λειτουργεία του όπλου και αυτά μεταφέρονται δια της αφής στον χειριστή. Ενα όπλο με δύσχρηστα σημεία χειρισμού, μοχλό ανοίγματος που κολλάει ή αυτάκι κλείστρου που γδέρνει δεν θα είναι ποτέ ευχάριστα.

Blanch μέτριας ποιότητας, με σκάλισμα “έρποντος κλήματος”, και α αυτό μέτριο σύμφωνα με τους αφφισιονάδο του σκαλίσματος, ωστόσο ο αξέχαστος Boothroyd το φωτογράφισε ως δείγμα εξαιρετικά καλαίσθητου δίκαννου.

Η ομορφιά παίζει ρόλο στο όπλο, δυσανάλογο ρόλο αν σκεφτουμε ότι δεν προσφέρει τίποτε στο έργο του αντικειμένου. Ωστόσο η ομορφιά ορίζει την διάθεση μας προς το όπλο και έτσι παίζει σημαντικό ρόλο. Η ομορφιά βέβαια είναι υποκειμενικό στοιχείο και το όμορφο για τον Α μπορεί να είναι κατάπλασμα για τον Β. Το σημαντικό είναι να αρέσει σε αυτόν που το κατέχει. Ενας Αμερικανός συνάδελφος το είπε ωραία: το καλό όπλο σε κάνει να χαμογελάς όταν το πιάνεις.

Δεν αναφέρθηκε ο διαχωρισμός μεταξύ χειροποίητου και εργοστασιακού διοτι στα σύγχρονα όπλα η διαφορά έχει αμβλυθεί. Τα σύγχρονα όπλα, δίκαννα και αυτογεμή, από σοβαρές εταιρείες,
είναι πολύ καλά. Επίσης προσφέρουν την δυνατότητα εύκολης συντήρησης και αλλαγής τμημάτων χωρίς εφαρμογές στο χέρι, κάτι σημαντικό στο σημερινό διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τα όπλα και καθιστά την αποστολή στον κατασκευαστή δύσκολη και ακριβή υπόθεση.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Αυτά τα απλά αποτελούν το νήμα που βγάζει από τον λαβύρινθο. Η ασφάλεια που βασίζεται σε τεχνική γνώση γίνεται βίωμα, η τεχνική φτάνει ψηλά και διατηρείται με προπόνηση, το όπλο είναι στα μέτρα του κατόχου, τα φυσίγγια είναι καλά και το όπλο που επιλέγεται ευχαριστεί τον κάτοχο του αισθητικά, αυτά είναι περίπου όσα χρειάζονται.

Δεν αναφέρθηκαν χειμερινές και καλοκαιρινές τουφεκιές, όπλα ιδιότροπα που θέλουν διαφορετικά φυσίγγια ανάλογα με τον καιρό, και άλλες δοξασίες. Δεν αναφέρθηκαν διότι δεν βοηθούν, απλά παρατείνουν το βολόδερμα στον λαβύρινθο.

Οπως και σε άλλα θέματα, η λύση στα κυνηγετικά είναι πιο απλή από ότι θέλουμε να πιστεύουμε.