ΔΙΚΑΝΝΟ, ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΒΟΛΑ

Η κατακόρυφη αύξηση του αγριόχοιρου (προχθές ανάφέρθηκε παρουσία τους στη Βάρη Αττικής!) έχει φέρει νέους κυνηγούς σε αυτό το κυνήγι και έχει ανοίξει συζητήσεις για τα εξειδικευμένα όπλα για αγριόχοιρο.

Μέσα στην υπόθεση παίζει και ο ρομαντισμός του Σαφάρι και μερικοί συνάδελφοι συζητούν για εξειδικευμένα δίκαννα Slug. Ισως να είδαν φωτογραφίες όπως αυτή στην αρχή του άρθρου, του Ερνεστ Χεμινγουέη στην Αφρική. Στην συγκεκριμένη φωτογραφία ο Χεμινγουέη κρατά ένα αγγλικό δίκαννο ραβδωτό, στο ένα χέρι έχει δύο τεράστια φυσίγγια για το συγκεκριμένο όπλο.

Παλιά προσφέρονταν πλαγιόκαννα ειδικά για Slug με πιο γνωστό αυτό της Bernardelli. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα πλαγιόκαννο Slug σε καταλόγους γνωστών εταιρειών ενώ ελάχιστα είναι τα σουπερποζέ φτιαγμένα για μονόβολα.

Τι προσφέρει ένα δίκαννο όταν ρίχνει μονόβολα, ή πιο συγκεκριμένα, τι παραπάνω προσφέρει από την καραμπίνα με κάννη Slug;

Τα πλεονεκτήματα είναι αξιοπιστία, ταχύτητα, ευχρηστία, μήκος. Να τα δούμε κατά σειρά:

Αξιοπιστία διότι το δίκαννο, ειδικά αν είναι δισκάνδαλο, είναι δύο όπλα σε ένα. Αν πάθει κάτι ο ένας μηχανισμός υπάρχει ο άλλος.

Ταχύτητα, διότι το δίκαννο, μη έχοντας το μήκος της βάσης, τοποθετείται πιο βολικά στα χέρια, επωμίζεται πιο γρήγορα και αν είναι στα μέτρα του σκοπευτή ρίχνει πιο γρήγορα.

Ευχρηστία διότι δεν έχει σημεία ελέγχου, πχ γλώσσα αποθήκης, απελευθέρωση κλείστρου, στοπ αποθήκης. Το δίκαννο ανοίγει, γεμίζει, κλείνει, και είναι έτοιμο.

Το μήκος είναι σημαντικό. Στο δίκαννο δεν υπάρχει η βάση της οποίας το μήκος προστίθεται στο μήκος της κάννης. Μια καραμπίνα με κάννη 60 εκατοστών έχει όσο μήκος έχει ένα δίκαννο με κάννες 76 εκατοστών. Μικρότερο μήκος σημαίνει πιο μανατζέβελο όπλο.

Αλλά… αν το δίκαννο δεν είναι κατασκευασμένο για μονόβολα ή κατάλληλα ρυθμισμένο θα πρέπει να ελεγχθεί στον πίνακα. Οι κάννες ΟΛΩΝ των λειόκαννων δίκαννων όπλων συγκλίνουν. Οι αξονες των καννών σε ένα 12άρι δίκαννο έχουν απόσταση μεταξύ τους 28 χιλιοστά στη βάση και 18 χιλιοστά στα στόμια. Με συγκλίνουσες κάννες λογικό είναι ότι σε κάποια απόσταση θα διασταυρωθούν τα βλήματα. Το ζητούμενο είναι ένα δίκαννο που από σταθερή σκόπευση θα ρίχνει τα μονόβολα και από τις δύο κάννες σε έναν κύκλο διαμέτρου 15 εκατοστών στα 50 μέτρα. Αυτό δεν το κάνουν όλα τα δίκαννα γενικού κυνηγίου. Μερικά το κάνουν, άλλα ρίχνουν άλλ’αντ’άλλων. Η ρύθμιση καννών για σύγκλιση βολών είναι χρονοβόρα, δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση. Η διαδικασία είναι περίπλοκη αφού απαιτεί αφαίρεση πάνω και κάτω ρίγας, κατασκευή ειδικής προσωρινής γέφυρας, πολλές δοκιμαστικές βολές και επανεφαρμογή και συγκόλληση ρίγας.

Το βίντεο δείχνει την διαδικασία σε ένα ραβδωτό δίκαννο, δεν διαφέρει και πολύ από ότι απαιτείται σε ένα λειόκαννο.

Σε αντίθεση, η καραμπίνα προσαρμόζεται στο μονόβολο με μια κάννη Slug. Οι κάννες αυτές έχουν προεγκατεστημένα σκοπευτικά για χρήση με μονόβολο, είναι σχετικά κοντές και έχουν λογικό κόστος.

Είναι σημαντικό να ρυθμιστούν τα σκοπευτικά με το μονόβολο που θα ρίχνεται στο κυνήγι. Δεν υπάρχει γενική ρύθμιση σκοπευτικών που θα καλύψει όλα τα μονόβολα. Το σχήμα, το βάρος καθώς και η ταχύτητα του βλήματος επηρεάζουν την σκοπευτική απόδοση. Οι δοκιμές θα απαιτήσουν την “θυσία” κάποιων φυσιγγίων, και θα έχουν ένα κόστος, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με το κόστος της ρύθμισης του δίκαννου.

Ενα από τα λίγα σουπερποζέ ειδικά για μονόβολο, το B.Rizzini προσφέρει ράγα σκόπευσης και κάννες ρυθμισμένες για μονόβολα.

Μπορεί η καραμπίνα να μην έχει την “ρομαντική” εικόνα του δίκαννου, δεν δίνει εκείνη την αίσθηση που φέρνει λίγο από αφρικανικό Σαφάρι, αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι το πιο βολικό και οικονομικό όπλο για το μονόβολο.

Γιατί τόση πίεση για το μονόβολο; Διότι είναι το μόνο μέσο που έχει αρκετή κινητική ενέργεια να καταβάλει θήραμα μεγέθους και βάρους αγριόχοιρου. Είναι το μόνο βλήμα που μπορεί να διαπεράσει το στρώμα τριχώματος ανεμειγμένου με λάσπη και στη συνέχεια τα οστά και μύες που καλύπτουν τα ζωτικά σημεία ενός κάπρου.

Η γόμωση με χοντρά σφαιρίδα, εννιάβολα ή άλλα, διασπά την κινητική ενέργεια. Μια μπίλια εννιάβολου έχει το ένα έννατο της κινητικής ενέργειας του μονόβολου αντίστοιχου βάρους γόμωσης. Ακόμα και αν όλες οι μπίλιες μιας γόμωσης, πχ οι εννιά μπίλιες ενός εννιάβολου πλήξουν το θήραμα, δεν θα έχουν την επίδραση ενός μονόβολου. Αυτό επειδή η κάθε μπίλια θα έχει ένα έννατο της ενέργειας και θα το μεταφέρει σε διαφορετικό μέρος του θηράματος. Το μονόβολο εστιάζει το σύνολο της ενέργειας σε ένα σημείο.

Επιπλέον, το σφαιρικό σχήμα της μπίλιας δεν της δίνει την διατρητικότητα που έχει το συμπαγές και κυλινδρικό μονόβολο τύπου Brenneke ή άλλου συμπαγούς σχήματος. Στην βλητική αυτή η διαφορά ονομάζεται πυκνότητα βλήματος και είναι σημαντικός παράγοντας στην διάτρηση.

Η συνήθεια δύσκολα εκτοπίζεται και το μονόβολο δεν θα εκτοπίσει τα φυσίγγια με πολλαπλά βλήματα. Περίεργο αυτό όταν επιμένουμε να επιτραπεί το ραβδωτό για το κυνήγι αγριόχοιρου!