ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ!

«L’ etat voyou» (Το Κράτος-Αλήτης) είναι το βιβλίο των γαλλίδων δημοσιογράφων Καρολίν Μπρυν και την Μαρί-Κριστίν Ταμπέ.

Οι δύο συγγραφείς εντοπίζουν τα προβλήματα του κρατισμού και τον άνισο συσχετισμο δυνάμεων μεταξύ κράτους και πολίτη. Υποτίθεται ότι οι δικαστές είναι εκεί για να εξισώνουν αυτές τις άνισες δυνάμεις, αλλά, λένε οι δύο συγγραφείς,
οι δικαστές είναι και αυτοί κομμάτι της κρατικής εξουσίας.

Οσο για την σύγχρονη αντίληψη για το νόμο, Γάλλος υπουργός δηλώνει

«οι νόμοι πρέπει να είναι τόσο σκληροί ώστε κανένας πολίτης να μην κοιμάται ήσυχος.

Τώρα ας δούμε την σύλληψη κατόχων κυνηγετικών όπλων, που έχουν ανανεώσει κανονικότατα τις άδειες τους, αλλά το “σύστημα” δεν έχει ενημερωθεί, και έτσι σε τυχαίους ελέγχους φαίνονται ως προ-σεσημασμένοι!

Εχει τύχει αυτό το κακό σε αρκετούς συνάδελφους πρόσφατα. Το δε σύστημα είναι τόσο ανάλγητο που καμία διαμαρτυρία δεν λαμβάνεται σοβαρά, και καμία παραίνεση για έλεγχο των αδειών δεν εισακούγεται από τους “αρμόδιους” και οι προφανέστατα αθώοι τραβιούνται στα δικαστήρια με χειροπέδες. Είπαμε: προ-σεσημασμένοι. Αυτό αφού τους πάρουν φωτογραφίες, αποτυπώματα και DNA.

Στην καπιταλιστική Αμερική αυτή η συμπεριφορά προσελκύει αγωγές για παράνομη και αδικαιολόγητη σύλληψη, και οι αποζημιώσεις είναι σημαντικές τόσο σε χρήμα όσο και σε καυστικές δηλώσεις δικαστών για ερασιτεχνισμό των διωκτικών αρχών.
Εδώ, στο “λίκνο της δημοκρατίας” ούτε ένα μέσο ενημέρωσης δεν έχει αναφέρει αυτή την άδικη και αχρείαστη κατάσταση που σπαταλά πολύτιμο δικαστικο χρόνο.

Ας κοιμόμαστε ανήσυχοι λοιπόν, σύμφωνα με την παραίνεση του Γάλλου υπουργού!