ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 331

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΙΚΟ

Γεια σας ο παππούς είχε βρει ένα περίστροφο θαμμένο εδώ και περίπου 30 χρόνια σε βάθος 2 μέτρων το περίστροφο έχεΙ 2 γράμματα που φαίνεται να είναι σαν ΙΖ και έναν κωδικό 119799 μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες ….;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα τέλη του 19ου αιώνα γύρω στο 1880 ο πρίγκηπας Νικόλαος του Μαυροβουνίου πέρασε νόμο που ανάγκαζε όλους τους άρρενες πολίτες να κατέχουν ένα περίστροφο τύπου G;asser για να έχει η χώρα ετοιμοπόλεμες δυνάμεις. Η επιβολή άνοιξε την αγορά για αυτά τα περίστροφα και εκτός από την Αυστριακή εταιρεία Gasser μπήκαν στην παραγωγή και μερικές βελγικές και ισπανικές εταιρείες.

Το περίστροφο σας ανήκει σε αυτή την εποχή, για να διαπιστωθεί αν είναι Gasser ή άλλη μάρκα θα πρέπει να το δει ειδικός που ασχολείται με τα μαυροβουνιώτικα. Εξυπακούεται ότι αυτά τα παλιά περίστροφα κατασκευάστηκαν για φυσίγγια μαύρης πυρίτιδας 11.25x36mm και δεν πρέπει να ρίχνουν ενώ τα ίδια τα φυσίγγια τους είναι σπάνια και συλλεκτικά.

ΔΙΚΑΝΝΟ J.P. SAUER

Καλησπερα σας κ. Νικητα. Θα σας παρακαλουσα για μια εκτίμηση του συγκεκριμένου οπλου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι της γνωστής γερμανικής Sauer και κατασκευάστηκε το 1962. Από τις φωτογραφίες μάλλον φαίνεται να είναι το βασικό μοντέλο της εταιρείας. Εχει μισές φωτιές, μια παραλλαγή του συστήματος Ανσον-Ντήλυ, και γενικά ακολουθεί την σχεδίαση και δομή των γερμανικών όπλων με μισές φωτιές.

Οι κάννες δείχνουν αρκετά σημάδια χρήσης από όπου έχει φύγει το αρχικο΄εργοστασιακό χρώμα. Αυτά είναι σημαντικά σημεία καθώς η αξία ενός μεταχειρισμένου όπλου βασίζεται κυρίως στην κατάσταση του.

Το πιο χρήσιμο μέτρο αξιολόγησης εκτός από την κατάσταση είναι και η τιμή αντίστοιχου καινούργιου όπλου. Το πλησιέστερο σημερινό όπλο είναι το Μέρκελ. Υπολογίστε την αξία του δικού σας δίκαννου στο 60 τοις εκατό της αξίας ενός καινούργιου Μέρκελ μοντέλου 40. Η τιμή του δεν δίνεται στις διαφημίσεις των εισαγωγέων και εμπόρων για κάποιο μυστήριο λόγο.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ BERETTA A350

Κ.ΝΙΚΗΤΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΧΩ ΤΟ ΟΠΛΟ ΒΕΡΕΤΤΑ Α350 WIL BOAR ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ 1 ΦΥΣΙΓΓΙ ΜΑΡΚΑΣ RC 32 ΓΡ.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΤΑΙΞΕ.ΤΟ ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΦΕΤΟΣ ΕΓΙΝΕ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ.ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΟΥ ΕΡΙΞΑ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ (RC 32 ΓΡ.) ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ 5 ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΠΟΥ ΕΡΙΞΑ ΤΗΣ ΜΑΡΚΑΣ ΑΥΤΗΣ.

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ

ΟΤΑΝ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΓΓΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕ ΕΞΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΔΗΛ.Ο ΚΑΛΥΚΑΣ ΕΙΧΕ ΧΤΗΠΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΞΩΣΤΗΡΑ ΑΛΛΑ ΔΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΜΗ.ΤΟ ΡΕΛΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟΥ ΡΙΓΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΓΓΙΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΝ ΦΥΣΗ..ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟ ΕΙΧΑ ΚΑΘΑΡΗΣΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 134 ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΑ ΤΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ Η ΟΧΙ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟΑ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια μεμονωμένη εμπλοκή μπορεί να συμβεί σε κάθε σύστημα αυτογεμούς ή ακόμα και σε επαναληπτικό όπλο. Δεν είναι ανησυχητικό φαινόμενο. Για να πούμε ότι ένα όπλο έχει ροπή προς εμπλοκές πρέπει να τις κανει συστηματικά. Υπάρχει μια πιθανότητα το φυσίγγι που καθυστέρησε να είχε μειωμένη γόμωση πυρίτιδας και να μην ανέπτυξε την ποσότητα αερίων που χρειάζεται για να λειτουργήσει η καραμπίνα.

JULIAN ARANA LA SORDA

Κύριε Κυπρίδημο γεια σας. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν να μου εκτιμήσετε το Ισπανικό 20αρι πλαγιόκανο δίκαννο «La Sorda» το οποίο κληρονόμησα από τον παππού μου

Θα ήθελα να μου πείτε ότι γνωρίζετε όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, την ηλικία του, τι είδους κυνήγια μπορεί κανείς να κάνει με αυτό, τι φυσίγγια κτλ. Επίσης θα ήθελα μια εκτίμηση της αξίας του. Σας Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Υ.Γ.
Αυτο που δεν διαβαζεται καλα στην κανη νομίζω οτι γραφει Julian Arana, Eibar

Με εκτίμηση

Γιάννης Δρόσος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εταιρεία Julian Arana ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λιουτργούσε μέχρι την δεκαετία του 1980. Η παραγωγή της περιλάμβανε δίκαννα σε αρκετές βαθμίδες ποιότητας, και είχε μοντέλα με μισές και ολόκληρες φωτιές. Για να διαπιστωθεί η ποιότητα και οι προδιαγραφές του δικού σας δίκαννου θα χρειαστούν φωτογραφίες και λεπτομέριες των σφραγίδων δοκιμής.

Οι φωτογραφίες που στείλατε σε συμπίεση Rar δενανοίγουν με τίποτε!

ΒΕΛΟΝΑ ΑΙΧΜΗΡΗ ΣΕ SKB

Νικήτα γεια σου και πάλι! Να ‘σαι καλά!

Εφέτος κυνηγώ με ένα SKB 605S… Δεν έχω κάποιο παράπονο από τη χρήση του όπλου αυτού και τα πάω αρκετά καλά μαζί του…!

Έχω παρατηρήσει όμως κάποια πολύ – πολύ ψιλά υπολείμματα μετάλλου, κάτι σαν ρινίσματα στο κάτω μέρος του καθρέπτη και στο αντίστοιχο μέρος του μονομπλόκ των καννών που εφαρμόζει ακριβώς εκεί, καθώς και στο κλειδί που θηλακώνει στο κάτω μέρος της βάσης!

Επίσης, στο αλουμινένιο φυσίγγι αδρανείας που τοποθετώ στην κάτω κάννη, παρατηρώ κάποιες “χαρακιές” να σχηματίζονται στην επιφάνεια που ακουμπάει στον καθρέπτη, δηλ. στην επιφάνεια γύρω απ’ το εικονικό καψούλι…! Το ίδιο φαινόμενο στο ίδιο σημείο, κατά καιρούς το έχω δει και σε πραγματικά φυσίγγια…!

Τέλος, έχω διαπιστώσει πως η άκρη της μύτης της κάτω βελόνας/επικρουστήρα έχει “αγριέψει” λιγάκι…!

Τι ακριβώς συμβαίνει στο όπλο μου Νικήτα και τα παρατηρώ όλ’ αυτά…; Εγκυμονείται κάποιος κίνδυνος…; Κινδυνεύει η κάτω βελόνα/επικρουστήρας…;

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κάτω βελόνα στα περισσότερα σουπερποζέ έχει κλίση προς τα κάτω και για αυτό αν δεν είναι απόλυτα λεία η μύτη της τείνει να σκαλώνει στο καψύλλι όταν ρίξει.

Ισως να έχει σπάσει ή να έχει φθαρεί η μύτη της βελόνας και αυτό να κάνει τα σημάδια που φαίνονται στον κάλυκα. Η λύση είναι απλή διότι το SKB Λύνεται εύκολα καιγρήγορα. Βγαίνει η κάτω βελόνα και λειαίνεται ώστε η μύτη της να έχει την απαιτούμενη κυρτή μορφή και λεία επιφάνεια. Δεν είναι μεγάλη δουλειά, η βελόνα μπαίνει στο τσοκ του δράπανου και λειαίνεται σε δευτερόλεπτα.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕ ΔΙΚΑΝΝΟ STEVENS

Κ. Νικήτα καλησπερα! Θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης: Ειναι ενα δικανο πλαγιοκανο, Eργ. Κατασκευης STEVENS SAVAGE ARMS CORPORATION WESTFIELD, MASS U.S.A, model 311A, διαμετρήματος 16GA,στο οποίο πανω στην βαση του αναγραφεται HG ομοιως εσωτερικά της πάπιας και στην καννη. Στο οπλο δεν υπάρχει κάποιος αριθμος που να υποδηλώνει τον αριθμό σειράς-βάσης του. Μήπως το HG μπορεί να υποδηλώνει το αριθμό σειράς-βασης του όπλου?Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σφράγιση σειριακών αριθμών σε λειόκαννα όπλα δεν ήταν υποχρεωτική στην Αμερική πριν την θέσπιση του ομοσπονδιακού νόμου περί όπλων την δεκαετία του 1930. Η απουσία αριθμού λοιπόν δεν είναι κάτι το παράξενο. Δεν έχω βρει αναφορά στην βιβλιογραφία για την χρήση γραμμάτων ως ενδεικτικά παρτίδας.

DAFFIN Ή DAFFINI

καλησπερα σαs κυριε ΝΙΚΗΤΑ πριν λιγο καιρο σαs ειχα στειλει ενα e mail σχετικα με ενα super pose libero dafin του πατερα μου και μου απαντησατε αμεσα και σαs ευχαριστω για αυτο θα ηθελα να σαs ρωτησω ομωs αν υπαρχει διαφορα με το super pose libero dafini η οχι που βρισκω στο internet διοτι libero dafin δεν βρισκω πουθενα στο internet μονο libero dafini βρισκω υπαρχουνε διαφορεs και αν ναι ποιεs ειναι ευχαριστω παρα πολυ για τον χρονο σαs ΝΙΚΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ονομασία Libero Daffini είναι γνωστή, ανήκε σε ιταλική εταιρεία και τα όπλα της εισάγονταν στην Ελλάδα. Είναι μάλλον απίθανο να υπήρχε και δεύτερη εταιρεία με την ονομασία Libero Daffin, χωρίς το τελικό i. Η λογική λέει ότι μια τέτοια κοντινή ονομασία θα ήταν αντιεμπορική και κάποιος από τους δύο θα άλλαζε το όνομα των προϊόντων για να αποφύγει την σύγχυση!

Μήπως το τελικό i λείπει από την άδεια λόγω λάθους ή έχει σβηστεί από το όπλο από φθορά ή άτσαλή λείανση;

ΑΝΤΟΧΗ ΟΠΛΩΝ ΒΟΙΤΟ

Καλησπερα σας κυριε νικιτα.προσφατα μου χαρισαν ενα οπλο boito αγορασμενο στην αμερικη το 1980.σημερα σε παρα πολυ κατασταση με λιγα φυσιγγια λογο του οτι ηταν βαρυ οπλο μου ειπαν.το οπλο ειναι 3550κιλα.ειναι 12/70 με 1*τη μια καννη..και 3***την κατω καννη.το οπλο κουμπονη πολυ καλα.δνεχει σκουρια εξω ..και η καννες χωρις οξιδωσεις.με την πρωτη ματια σαν παλιος κυνηγος που ημουνα αυτο διαπηστωσα.αλλα ειπα να παρω και τι γνωμη απο ειδηκο.ρωτησα και εμαθα για καποιον ο οποιος μου ειπαν ειναι πολυ καλος.δεν εχει μαγαζι η οπλουργειο.σε ενα σπιτι τα επισκευαζει κοβη κοντακια τα βαφη κλπ.το πηγα.το ειδε και μου ειπε..τα εξης…μπητο εχω δει 2 με 3 στη ζωη μου.μου ειπε οτι ειναι βαρη οπλο χαμηλο λακτισμα λογο του βαρους..και οτι ειναι και η δυο καννες κυλινδρος.ειδε τις καννες καθαρες μου λεει.κουμπονει καλα.και ολα μια χαρα.με εβαλε να επομισω και μου ειπε οτι μπορει να θελει λιγο κοψιμο το κοντακη στον 1 ποντο.δεστο μου λεει και βλεπουμε.οση ωρα μου ταελεγε επινε ουζο..σκετο.τοτε ειπα οταν ξαναρθω θα σου φερω παραγωγης μου (την ονομαζουμε σουμα εμεις εδω και γινεται απο συκα.μενω στη χιο ειμαι χιοτης.και το ουζο πολυ.οταν τον επισκεφθυκα γαι το κοντακι και για να ρου δωσω την σουμα.μια εβδομαδα μετα.δεν με θυμωταν.του ειπα οτι ειχα ξαναρθει..αρχισε να μου λεει οτι τα μποητο δςν ειναι καλα.να το προσεχω γιατι τα μεταλλα δεν ειναι καλα.με ανυσηχεισε πολυ.αυτο που ξεκαθαρισα τελος παντων ειναι οτι δεν ειναι εμπιστοσυνης..απλα μου ειπε να μην βαζω φυσεκια πανω απο 650 πιεσης και οχι πανω απο 33γρ.και αυτο κανω.αλλα δεν εχω πολλες επιλογες στα φυσεκια .γιατι απλα φοβαμαι να βαλω 650+ -50 ασπουμε.η 680 που βρεισκω πολλα.λογο του σταθερου τσοκαρισματος.στο οπλο δεν βλεπω πανω να γραφη για πιεσεις.μου ειοε βεβαια οτι οχι μονο το δηκο μου δικαννο αλλα ολα τα δικαννα πρεπει να βαζουν μεχρι 650 πιεσεις.δεν εχουμε οπλουργους εδω στη χιο ..και θα ηθελα την γνωμη σας .θα σας στειλω και φωτογραφιες απ αυτα που γραφουν η καννες.ευχαριστω εκ των προτερων.αν μπορειτε να με συμβουλευατε σε κατι ως προς τη φυσεκια να βαζω ..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα βραζιλιάνικα όπλα ΒΟΙΤΟ είναι στιβαρά όπλα που έχουν πουληθεί σε πολλά κράτη και φημίζονται για την αντοχή τους. Δεν έχει αναφερθεί πρόβλημα αντοχής ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό.

Η Βραζιλία δεν έχει Τράπεζα Δοκιμών, αλλά τα όπλα αυτά δοκιμάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να περάσουν δοκιμή στις πιέσεις που δοκιμάζονται τα ευρωπαϊκά όπλα.

Το όπλο σας αντέχει τα φυσίγγια που δέχεται η θαλάμη του, αν έχει θαλάμη 70 χιλιοστών δέχεται όλα τα φυσίγγια των 70 χιλιοστών ή πιο κοντά. Αν έχει θαλάμη 76 χιλιοστών τότε δέχεται φυσίγγια μάγκνουμ 76 χιλιοστών και κανονικά φυσίγγια μικρότερου μήκους.

Αποφεύγε όμως φυσίγγια που φέρουν την ένδειξη 1050 bar.

FRANCHI FEELING BECACCIA

Καλησπέρα κύριε Νικήτα…θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα όπλο που μου έχει κινήσει τη περιέργεια τον τελευταίο καιρό…είναι το franchi feeling beccaccia…θέλω τη γνώμη σας για αυτό το όπλο…αν είναι καλό αν αξίζει η αγορά του και κατά πόσο θα με συντροφεβει στο κυνήγι της βασίλισσας για πολλά χρόνια…βλήτικα είναι καλό ? Σε σχέση με το baikal mp27em που έχω και με έχει βγάλει ασπροπροσωπο σε όλα τα κυνήγια είναι καλύτερο ? Βλήτικα και ποιότητα υλικών που είναι.φτιαγμένο εννοώ…ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ετυχε να έχω δοκιμάσει πρόσφατα το Feeling, όχι το μοντέλο Becaccia αλλά οι διαφορές αφορούν μόνο το μήκος κάννης.

Είναι καλοφτιαγμένο όπλο με την γνωστή ποιότητα Franchi. Το μοντέλο που δοκίμασα είχε τσοκάκια, και αυτό μάλλον θα ισχύει και για το Becaccia άρα η βλητική απόδοση ρυθμίζεται στις ανάγκες του κατόχου με την αλλαγή τσοκ. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όπως μονή σκανδάλη, εξολκείς, κλείδωμα λειτούργησαν άψογα στη δοκιμή.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΣΟΚ

Κύριε Νικιτα καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις συμβουλές και τις γνώσεις που μας προσφέρεται.
Έχω μία beretta a 302 με 66cm κάννη 2* απευθήνθηκα σε έναν οπλουργό στην Αττική για να τις βάλω τσοκ και μου πρότεινε χωρίς να την κόψει μα φάει εσωτερικα την κάννη και να μου βάλει εσωτερικα τσοκ. Ρωτάω εγω τωρα 1) Κατα πόσο θα είναι αποτελεσματική αυτη η λύση και 2) ειναι ασφαλές ή θα μου ανοίξει η κάννη???
Ευχαριστω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εγκατάσταση τσοκ γίνεται με ειδικά εργαλεία που έχουν οδηγούς κοπής ενώ είναι κατασκευασμένα είδικά για σπειρώματα των εκάστοτε τσοκ. Για παράδειγμα, για εγκατάσταση τσοκ με σπείρωμα Beretta χρησιμοποιείται ειδικό εργαλείο κοπής σπειρώματος. Η δουλειά έχει τελειοποιηθεί εδώ και χρόνια και δεν παρουσιάζει πρόβλημα.

Στα εσωτερικά τσοκ είναι αναγκαία η δημιουργία σπειρώματος εσωτερικού, άρα θα φύγει αναγκαστικά κάποιο μέταλλο από το στόμιο. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα διότι οι πιέσεις στο στόμιο είναι χαμηλές και επειδή πριν γίνει η δουλειά μετριέται το πάχος τοιχώματος για να είναι γνωστό το τελικό πάχος που θα παραμείνει.

LANBER ΖΙΡΚΟΝΙΟ

Πήρα ένα τέτοιο καινουριο έχει μειονέκτημα σε σχέση με άλλα μέταλλα
Και τί να προσέχω από φυσίγγια και εάν έχει πρόβλημα στις πολλές τουφεκιές
Ευχαριστώ περιμένω απάντηση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ζιρκόνιο είναι το υλικό επιμετάλλωσης. Δεν επηρεάζει την “καρδιά” της βάσης που παραμένει ατσάλινη. Το ζιρκόνιο προσφέρει αυξημένη προστασία από την οξείδωση, είναι υλικό επιφανείας και δεν επηρεάζει την αντοχή του όπλου.

ΠΟΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 900 ΕΥΡΩ

Κύριε Νικήτα,

Κυνηγώ ως τώρα με πλαγιόκαννο και επαναληπτική καραμπίνα (baikal 43, mossberg 500). Σκέφτομαι να προχωρήσω στην αγορά και μιας καινούργιας ημιαυτόματης και θα ήθελα τη βοήθειά σας.
Το πλαφόν που είχα θέσει αρχικά ήταν κάτω από 1000€ αλλά μετά από μια έρευνα που έκανα μέσω διαδικτύου είδα πως υπάρχουν επιλογές και κάτω από 900€ και εκεί θα μείνω.

Οι επιλογές είναι:
Αδρανείας, Beretta Bellmonte II
Αερίων: Mossberg 930 Field, Fabarm H38 Hunter, Baikal MP-155 Wood

Ζητώ λοιπόν τη γνώμη σας αξιολογώντας τις παραπάνω όσων αφορά κυρίως την αξιοπιστία τους και τον κυνηγετικό χαρακτήρα τους.

Έχω μπερδευτεί λίγο με την επιλογή βάσει συστήματος λειτουργίας τους. Ειναι τελικά τόσο μπελαλίδικες οι αερίων στο λύσιμο-καθαρισμό-δέσιμο και τόσο ευαίσθητες στις εμπλοκές σε σχέση με τις αδρανείας; Πάντα επηρεασμένος από συζητήσεις στο ίντερνετ.

Στα σχόλιά σας θα ήθελα να σταθείτε λίγο στη Mossberg γιατί είναι μια καραμπίνα σοβαρής εταιρείας (έχω την επαναληπτική της γι’ αυτό και το λέω), είναι το μοναδικό μοντέλο που βγάζει, κάτι που μετράω θετικά, αλλά δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστα άρθρα για τη συγκεκριμένη.

Εννοείται πως θα τις επωμίσω όλες πριν προχωρήσω στην αγορά.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συνεχίστε το σοβαρό έργο σας

Σπύρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η καραμπίνα αερίων πιάνει κάποια κατάλοιπα στη βάση αλλά όχι τόσα που να αποτελούν πρόβλημα. Υπάρχουν καραμπίνες αερίων που λειτουργούν απροβλημάτιστα όντας χρόνια ακαθάριστες.

Από τις καραμπίνες που αναφέρετε κάτω των 900 Ευρώ η κατάταξη θα ήταν πρώτη η Beretta, δεύτερη η Fabarm, τρίτη η Mossberg και τέταρτη η Baikal και αυτή η κατάταξη αφορά το όνομα και την εμπορικότητα που αντιπροσωπεύει.

Επιπλέον η Bellmonte είναι ουσιαστικά μια υιοθέτηση του συστήματος Benelli (η Benelli είναι μέρος του εταιρικού ομίλου Beretta) και έχει το γνωστό σύστημα που έχει αποδείξει την αξιοπιστία του.

Για τις χράπα χρούπα γράφονται τακτικά άρθρα στην Οπλογνωσία. Ισως να είναι το μοναδικό ενημερωτικό μέσο για κυνηγούς που βάζει τόσα άρθρα για την χράπα χρούπα. Τα άλλα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, σπάνια αναφέρουν το συγκεκριμένο τύπο.

ΠΟΙΑ ΚΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΣΩΡΤΣΙΛ

Χαιρεται κ.Νικιτα,
Θα ηθελα κ παλι την πολυτιμη βοηθεια σας,
Με 1 δικαννο s.pose οταν κανουμε το τεστ Τσωρτσιλ για να δουμε κατα ποσο μας ταιριαζει το κοντακι,με ποια κανη γινεται το τεστ;εχω δει βιντεακι μονο με την κατω κανη
Αν το τεστ το κανουμε με την κατω κανη στα 14,55m η πανω κανη σε αυτα τα μετρα θα πρεπει να ψιλοτουφεκαει ελαχιστα;
Επισης στα ποσα μετρα υπαρχει η συγκλιση των κανων σε ενα δικαννο s.pose;στα 30m ή στα 35m;
Σας ευχαριστω πολυ, εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η διαφορά πρόσκρουσης λόγω σύγκλισης είναι αμελητέα με σκάγια. Είναι κάτι που μετρά όταν ρίχνουμε μονόβολα. Μόνο αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σύγκλισης θα φανεί όταν ρίχνουμε σκάγια.

Η προσωπική μου τακτική είναι να ρίχνω και από τις δύο κάννες και ρίχνω τρεις ντουμπλέδες στο ίδιο σημείο σκόπευσης.

ΣΤΡΑΒΩΜΕΝΗ ΚΑΝΝΗ ΣΕ ΔΙΚΑΝΝΟ

Θα ήθελα να σας ρωτήσω που μπορώ να πάω το δίκαννο μου για επιδιόρθωση της κάνης όπου διαπιστώθηκε ότι είναι στραβωμένη. Το όπλο είναι αρκετά παλιό και επειδή ήρθε στα χέρια μου από ένα αγαπημένο θείο θα ήθελα να πραγματοποιήσω αυτή τη διόρθωση.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Με εκτίμηση

Κώστας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι στραβωμένη μόνο η μία κάννη από τις δύο του δίκαννου; Αν είναι έτσι τότε πως θα ισιώσει μόνο η μία κάννη; Ακούγεται κάπως περίεργη επισκευή. Αν είναι στραβές και οι δύο κάννες προς την ίδια κατεύθυνση τότε η επισκευή είναι απλή αν και λίγο βάρβαρη ως θέαμα!

Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το όπλο και το θέλετε μόνο ως ενθύμιο τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει επισκευή.

BAIKAL Ή LANBER

Βάση του Lanber

Ειμαι σε συγχηση κ δεν ξερω τι να επιλεξω
Ο ενδιασμος μου ειναι στην αντοχη κ αξιοπιστια του lanber ( 2081ή 2082 2πλες-μονη σκανδαλη )

1ον ισως εχω επηρεαστει απο τα πολλα που ακουω για το baikal ( mp 27m )

2ον την lanber σαν μαρκα δεν την ειχα ακουστα,προαφατα ο αδερφος μου πηρε 1 αυτογεμες lanber, το 2532 μεταχειρισμενο κ δεν μου πολυ αρεσε

3ον μηπως απλα στην Ελλαδα ειναι πιο γνωστο το baikal; διαβασα πως στην Αγγλια τα lanber τα εχουν σε εκτιμηση

Σιγουρα στο ζυγισμα κ στην αισθητικη υπερεχει το lanber
Στο θεμα αξιοπιστια; ( οχι εμφανιση προβληματων, το baikal που εχει μηχανισμο browning δεν ειναι οντως καλυτερο απο το lanber; )

Στο θεμα αντοχης; ( διαβασα πως το baikal αντεχει συνηθως 100000 φυσιγγια κ μετα μπορει να εμφανισει θεμα με κουνιματα, ποσό που δεν θα το φτασω ουτε στο 50% )
Ποιο εχει καλυτερο μηχανισμο οπλισης κ γενικο μηχανισμο;
Ποιο εχει πιο γερο κλεισιμο ( καλυτερα κλειδια; για το baikal διαβασα πως για το κλεισιμο του θα το ζηλευαν οπλα 10πλασιας αξιας)

Τελος αυτο που θα ηθελα να μαθω, ωστε να επιλεξω με τα δικα μου κριτηρια ειναι ποιο υπερεχει απο το αλλο κ σε ποιους τομεις.

Επειδη το internet μας βοηθαει να μαθουμε πολλα, αλλα μεσα στα πολλα μαθαινουμε κ λαθος πραγματα, απευθυνομαι σε σας για να βρω τελικα μια ακρη κ να κανω την επιλογη που θα θεωρησω καλυτερη αναμεσα στα 2 s.pose.

Συγνωμη κ παλι για τα πολλα κ εκτενη μηνυματα μου, πιστευω πως ειστε ο πιο καταλληλος, ισως κ ο μοναδικος που μπορει να με βοηθησει ουσιαστικα.

Σας ευχαριστω παρα πολυ για την κατανοηση κ τον χρονο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω αποσυναρμολογήσει και τα δύο όπλα και τα έχω δει εσωτερικά. Καλό είναι όταν ακούτε γνώμες για όπλα να ρωτάτε αν αυτοί που τις προφέρουν έχουν αποσυναρμολογήσει αυτό που κρίνουν.

Το Lanber είναι σίγουρα το πιο μοντέρνο και αισθητικά πιο επιμελημένο από τα δύο.

Το Lanber έχει απλό μηχανισμό, παρόμοιο με τα ιταλικά όπλα τύπου Brescia, άρα έχει πιο αξιόπιστο σύστημα μονής σκανδάλης και εξολκέων. Δεν έχει το σύστημα αυτόματης ανάσυρσης της σφύρας ή σχαστηρίες ανάσχεσης όπως το Baikal.

Στο κλείδωμα είναι παρόμοια. Το μεν Lanber έχει διακεκομμένους πίρους και συρταρωτό κλείδι, το δε Baikal ενιαίο πίρο και συρταρωτό κλειδί. Και στα δύο το κλειδί πιάνει στο κάτω μέρος των καννών και ακολουθεί το πρότυπο Browning.

Για τον μέσο κυνηγό η αξιοπιστία της μονής σκανδάλης καθώς και των εξολκέων μετρά περισσότερο από την παρουσία σχαστηρίας ανάσχεσης. Για αυτό το λόγο στην σύγκριση βγαίνει μπροστά το Lanber.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι γνωστό το Lanber, όμως στο εξωτερικό είναι γνωστό και εκεί έχει ανάλογη φήμη για αντοχή όπως έχει το Baikal στην Ελλάδα.

ΑΠΟΡΙΕΣ ΝΕΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ

Χαιρεται κ.Νικητα,
Σαν νεος κυνηγος εχω πολλες αποριες κ πιστευω πως ειστε ο πιο καταλληλος που μπορω να απευθυνθω για να μου λυθουν με σιγουρια.
Προσβλεπω στην κατανοηση σας για το εκτενες κειμενο κ σας ευχαριστω εκ των προτερων για την πολυτιμη βοηθεια που μας παρεχετε.

1η Απορια:
Οταν σε 1 δικαννο κ συγκεκριμενα στο baikal mp 27m κλεινουμε τον ξυστο,θα πρεπει να τον χτυπαμε ελαφρα για να κλειδωσει ή με αυτην την ενεργεια μπορει να τον ραγισουμε; Μηπως πρεπει να κραταμε την “ασφαλεια-κλειδι” κ μολις καθησει στη θεση του ο ξυστος να αφησουμε την “ασφαλεια-κλειδι” να κλειδωσει κ επειτα να δουμε αν οντως κλειδωσε;

2η Απορια:
Σκεφτηκα την αγορα βαλιτσας για την μεταφορα κ αποθηκευση του baikal, αλλα μου δημιουργηθηκε μια απορια.
Αν στην βαλιτσα μπαινει το οπλο λυμενο σε 2 κομματια, θα μενει οπλισμενο κ ισως τα ελατηρια χαλαρωσουν κ ετσι ειναι προτιμοτερο να παρω μια πιο μεγαλη βαλιτσα ωστε το οπλο να μπαινει μεσα χωρις να λυνεται σε 2 κομματια κ να “ακυρωνω” τις σκανδαλες με φυσιγγια αδρανειας;
Μπορω μεσα στην κλειστη βαλιτσα να βαλω σακουλακι υγρασιας σαν αυτα των παπουτσιων ή θα “τραβα” περισσοτερη υγρασια σε εκεινο το σημειο;

3η Απορια:

Ειναι καλο να φοραμε στο κοντακι καποιο καλυμμα για προστασια απο γρατζουνιες κ χτυμηπατα ( συνηθως εχουν κ 4-5 θεσεις για φυσιγγια ) ή με αυτον τον τροπο παγιδευετε υγρασια στο κοντακι κ τελικα δεν ειναι σωστο να βαζουμε καποιο καλλυμα;

4η Απορια:
Εχω αγορασει 3 τυπους φυσιγγιων γνωστης Ιταλικης εταιρειας για το κυνηγι του λαγου ( η εταιρια βγαζει τις γνωστες τροποποιημενες μονοβασικες πυριτιδες ) με καλυκα 70mm κ 36gr γομωση, η εταιρεια δινει κ για τους 3 τυπους πιεσεις 750bars κ πανω στα φυσιγγια αναγραφετε MAX 1050bars ( διαβασα πως ειναι υποχρεωτικο να γραφετε σε φυσιγγια με τετοιες πιεσεις κ οχι πως θα φτασουν αυτο το οριο ), η καραμπινα που εχω εχει δοκιμη στα 1370bars,
το baikal mp 27m εχει θαλαμη 76mm κ 90MPa πιεσεις καθημερινης χρησης
Μπορει το baikal να ριξει αυτα τα φυσιγγια;

5η Απορια:
“Αν μπορω τελικα να τα ριξω με το baikal” εχω ακομη μια ερωτηση.
Σκεφτηκα πως τους 2 απο τους 3 τυπους φυσιγγιων θα τα χρησιμοποιω μονο για 1ο φυσιγγι κ τον 3ο τυπο μονο σαν 2ο φυσιγγι
Λογω της ιδιαιτεροτητας που εχουν τα s.pose κ η πανω κανει “ζοριζει” λιγο περισσοτερο την βαση του οπλου μηπως θα ηταν καλυτερα να μην ριχνω φυσιγγια με τετοιες πιεσεις με την πανω κανη κ να αρκεστω μονο στους 2 τυπους με την κατω κανη;
Τελος θα ηθελα να σας ευχαριστησω για μια ακομη φορα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα πάμε βάσει των αριθμών που βάλατε στις ερωτήσεις.

1- Οταν το όπλο είναι καινούργιο κάποτε χρειάζεται ένα ελαφρύ κτύπημα για να κουμπώσει η πάπια. Με τον καιρό καθώς στρώνουν οι επιφάνειες το κούμπωμα της πάπιας γίνεται πιο μαλακό και αρκεί ελαφριά πίεση χωρίς κτύπημα για να κουμπώσει η πάπια.

2- Με χρήση αδρανών φυσιγγίων εκτόνωσης, των snap caps, μπορείτε να “ρίξετε” τις δύο κάννες και μετά να λύσετε το όπλο. Ετσι θα είναι σε ανάπαυση τα ελατήρια κατά την μεταφορά του όπλου σε θήκη.

3- Το κάλυμμα στο κοντάκι προσθέτει βάρος, παγιδεύει την υγρασία και κάνει κάτι πολύ χειρότερο: αλλάζει τα μέτρα του κοντακιού και επηρεάζει την σκοπευτική σας επιτυχία. Ενα στρώμα κερί θα προστατεύσει πολύ πιο αποτελεσματικά το κοντάκι.

4- Ναι το Baikal μπορεί να ρίξει τα φυσίγγια αυτά διότι η πίεση 900 που γράφει είναι η πίεση για την οποία προορίζεται και όχι η πίεση που υπέστη στην δοκιμή. Στην δοκική η πίεση ήταν πολύ πιο ψηλή και ισοδυναμεί με την δοκιμή των 1370 που σφραγίζεται στα όπλα δυτικών χωρών.

5- Είναι θεωρητικά σωστή η άποψη ότι η πάνω κάννη δημιουργεί αυξημένη ροπή. Ωστόσο είναι πιο συχνή η χρήση της κάτω κάννης στα περισσότερα κυνηγετικά όπλα. Η φθορά έχει περισσότερη σχέση με την λίπανση και συντήρηση παρά την χρήση της πάνω κάννης. Σε σουπερποζέ που χρησιμοποιούνται στο αμερικανικό τραπ όπου επιτρέπεται ένα φυσίγγι, η πάνω κάννη είναι αυτή που επιλέγεται ως κύρια κάννη. Αυτά τα σουπερποζέ ρίχνουν δεκάδες χιλιάδες φυσίγγια χωρίς πρόβλημα.