ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 333

ΤΕΛΕΙΑ Α-5

Καλημερα!Συγχαρητήρια για τις τόσο ωραίες απαντήσεις στις απορίες μας και στα τόσο ακριβή σχόλια σας!Έχω κυνηγήσει με σχεδόν Όλα τα όπλα που έχουν παραχθεί ποτέ καραμπίνες στη πλειοψηφία τους αλλά και ποζε!Αυτό που έχω δει στην auto 5 δεν μπορώ να το δω στα αλλα!Δηλαδή με 76 cm κάνη κυνηγώ σε πολύ κλειστά μέρη έως σε πολύ ανοιχτά και σε μεγάλες αποστάσεις!Τι το διαφορετικό έχει αυτό το οπλο;είναι το ποιοτικότερο όλων των εποχών;έχει η κάνη του τα ποιο καλά μέταλλα;Η σκοπευση του δε είναι μακρά η καλύτερη όλων των εποχών λόγω του σκαλοπατιου!Επίσης το όπλο μου ποιας χρονολογίας είναι;Τελειώνοντας με αυτό το όπλο δεν έλιωσα πουλί ποτέ σε πολύ κοντινά ενώ με τα ιταλικά οποίο κοντινό έπαιρνα ήταν για πεταμα!Γιατί;Σας Ευχαριστώ πολυ!

pdlivos

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αρίθμηση των Browning είναι ένας εφιάλτης διότι η παραγωγή άρχισε το 1903 στην Αμερική, στη συνέχεια πέρασε στην FN στο Βέλγιο, κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου πέρασε και πάλι στην αμερικανική Remington ενώ μεταπολεμικά πήγε πίσω στην FN στο Βέλγιο. Επίσης η FN εξαγόρασε την Browning και η αρίθμηση διαχωρίστηκε μεταξύ όπλων που προορίζονταν για την αμερικανική αγορά και αυτών που πουλούσε διεθνώς η FN.

Η δική σας είναι FN, δηλαδή βελγικής κατασκευής, και δεν βρίσκεται στα αρχεία της Browning Αμερικής. Η δε FN δεν δημοσιεύει αρχεία σειριακών αριθμών και χρονολογιών. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατασκευάστηκε μετά το 1950 λόγω της τοποθέτησης της ασφάλειας στο πλάι, και πριν το 1976 όταν η Α5 σταμάτησε να παράγεται σε τακτική βάση.

ΠΟΙΟ ΜΟΝΤΈΛΟ MERKEL

Καλησπέρα, έχω ένα πλαγιόκανο GebrMerkel SUHL του 1990 περίπου αλλά Δν ξερω τι μοντέλο είναι και που αναγράφεται πάνω στο όπλο. Τα μόνα που αναγράφει πάνω το όπλο είναι 12/70, 389 , 1/4 & 3/4 στις δυο κάνες. Επίσης, γράφει 18,5 και 18,4 αντίστοιχα. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε απαντήστε στο email. Ευχαριστώ πολύ.!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο 47 ήταν το βασικό μοντέλο πλαγιόκαννου με απλούς εξολκείς και ταρταρτούγα βάση, το 47Ε έχει αυτομάτους εξολκείς, το 147 έχει σκαλιστή ασημί βάση και είναι το ανώτερο μοντέλο.

ΠΟΙΑ BERETTA ΕΧΕΙ ΕΡΓΚΑΛ ΒΑΣΗ

Θα ήθελα να με ενημερώσετε τα μοντέλα από τις παρακάτω μάρκες που έχουν σιδερένια ή αλουμινένια βάση καθώς και ποιά από αυτά τα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν magnum κάννη.
-Βeretta Model 300/301/302/303/304 και 390 καθώς και τα αντίστοιχα της Breda.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Θ.Πετρόχειλος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ολες οι Beretta της σειράς 300 καθώς και οι αντίστοιχες Breda έχουν βάση από Εργκάλ. Η εξαίρεση είναι η Browning B80, που είναι και αυτή κλώνος της 302 κατασκευασμένη από την Bretta, και σε μερικά μοντέλα είχε ατσάλινη βάση.

Η 304 είναι από τη μάνα της με θαλάμη 70 χιλιοστών και δεν δέχεται άλλες κάννες.

Η 390 είναι εκ γενετής με θαλάμη 76 χιλιοστών άρα μάγκνουμ.

Για τα υπόλοπα μοντέλα δεν είμαι απόλυτα βέβαιος. Από την 302 και μετά η δοκιμή γινόταν μεν στις 1200 πιέσεις, άρα είχαν αντοχή μάγκνουμ, όμως για να ρίξει φυσίγγια μάγκνουμ η καραμπίνα πρέπει να έχει μεγαλύτερη πύλη εξαγωγής για να περνά ο μακρύτερος κάλυκας, και την ανάλογη κάννη με θαλάμη 76 χιλιοστών βέβαια. Δεν είμαι βέβαιος αν όλες οι 302 και 303 είχαν μακρυές πύλες εξαγωγής, αλλά αυτό εξακριβώνεται επι τόπου με εξέταση της βάσης και έναν ΑΔΕΙΟ κάλυκα 76 χιλιοστών.

ΑΞΙΖΕΙ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΕ ROBUST;

Κ. Νικήτα,

έχω στην κατοχή μου ένα δίκαννο SAINT ETIENNE ROBUST 222 σε καλή κατάσταση το οποίο χρησιμοποιώ στο κυνήγι (κυρίως για μπεκάτσα και άλλα μικρότερα θηράματα όπως τσίχλες, μπεκατσίνια, κοτσύφια) .

Έχω 3 ερωτήσεις:

1. Αξίζει να δώσω 250€ που μου ζητά οπλουργός για να το βάψει κάννη και κοντάκι;

2. Τι τιμή μπορεί να πιάσει όπως είναι με το χρώμα ξεφλουδισμένο στην κάνη και μήπως μπορώ να το δώσω με διαφορά μεγαλύτερη από 250€ αν το βάψω ολόκληρο;

3. Ποια 3 όπλα ανεξαρτήτου τιμής θα μου προτείνατε για τα παραπάνω κυνήγια (κυρίως για μπεκάτσα και άλλα μικρότερα θηράματα όπως μπεκατσίνια κοτσύφια);

Πιστεύω θα μου στείλετε την απάντηση στο email μου για μην την ψάχνω στη σελίδα σας.

Με εκτίμηση

Πάνος Γκ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι αγοραστές προτιμούν να δουν ένα όπλο με την φθορά που έχει και να αποφασίσουν αυτοί αν θα το ανακαινίσουν ή όχι. Η εμφανής ανακαίνιση συχνά ξενίζει και υποψιάζει τον αγοραστή.

Ενα Robust με σημάδια χρήσης αλλά χωρίς αβαρίες (κουνήματα, διαβρώσεις κλπ) έχει τιμή γύρω στα 1000 Ευρώ. Με εμφανή ανακαίνιση μάλλον δεν θα πιάσει 1250 άρα δεν αξίζει η ανακαίνιση αν πρόκεται μόνο για να το κάνει συμπαθητικό σε αγοράστή.

Για τα κυνήγια που αναφέρετε το Robust σας είναι πολύ καλό, δύσκολα θα βρείτε ανάλογης ποιότητας πλαγιόκαννο στην σημερινή αγορά.

Αν ξεφύγουμε από το πλαγιόκαννο τότε οι πιο πρακτικές λύσεις είναι ένα σύγχρονο σουπερποζέ με τσοκάκια ή μια καραμπίνα με τσοκάκια καθώς τα τσοκάκια επιτρέπουν την προσαρμογή του όπλου σε όλα τα κυνήγια. Η δε σύγχρονη καραμπίνα προσφέρει το πρόσθετο πλεονέκτημα της εφαρμογής του κοντακιού στα μέτρα μας μέσω των κολλάρων ρύθμισης. Η επιλογή μάρκας εξαρτάται από το ποσό που μπορεί να διαθέσει κανείς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα Browning Citori ξεκινά από τα 1400 Ευρώ και μια καραμπίνα από τις μεγάλες εταιρείες από τα 900 Ευρώ. Υπάρχουν φθηνότερα και ακριβότερα βέβαια.

ΠΟΙΟ ΛΑΔΙ

Χαιρεται κ. Νικητα,
Για μια ακομη φορα θα ηθελα τη βοηθεια σας.
Λεπτορευστο λαδι για τον μηχανισμο δικαννου εκτος απο το Remoil (περιεχει κ teflon ) κ G96,ποια αλλα ειναι καταλληλα-παρομοια με τα παραπανω; Της Napier με το συνθετικο VP90 μηπως ειναι καλυτερο;
Επισης με teflon υπαρχει κ το ballistol το οποιο εχει την μιση τιμη απο το Remoil.
Εχουν τοσο μεγαλη διαφορα ποιοτητας μεταξυ τους ή απλως στην τιμη πληρωνουμε κ το ονομα;
Υπαρχει καποιο αλλο εξισου καλο κ οικονομικο που δεν ανεφερα;
Τα λαδια A2 που αναγραφουν για 3πλη προστασια ειναι ποιοτικα-καταλληλα για τον μηχανισμο ή την συντηρηση της κανης;( η τιμης τους ειναι αναλογη της ποιοτητας τους ή απλως δεν πληρωνουμε καποια φιρμα κ ειναι πιο οικονομικα; )
Αν για προφανεις λογους δεν μπορειτε να μου προτεινετε ξεκαθαρα μια συγκεκριμενη μαρκα, θα σας παρακαλουσα να μου απαντησετε με προσωπικο μηνυμα σ’ αυτο το e-mail.
Σας ευχαριστων πολυ εκ των προτερων.

Επισης πολλοι μιλουν κ για τα παρακατω:
*break free ( το χρησιμοποιουν κ στον στρατο )
*super lube ( θερμοκρασιες λειτουργιας -45 με 450 °C )
*brownig legia

Θα ηθελα να μου υποδειξετε 1 για τον μηχανισμο κ 1 για την συντηρηση του δικαννου ( καθαρισμο κ λιπανση )
Σας ευχαριατω κ παλι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ολα τα εξειδικευμένα λάδια για όπλα είναι καλά. Το θέμα είναι ότι στον μηχανισμό δεν θέλουμε λάδι που πήζει και επηρεάζει την λειτουργεία του όπλου και ενδεχομένως την ασφάλεια του.

Από εμπειρία ξέρω ότι το Break Free πήζει με την πάροδο του χρόνου. Συνεχίζω να το χρησιμοποιώ για καθαρισμό της κάννης και προστασία των εξωτερικών επιφανειών αλλά όχι για λίπανση του μηχανισμού σε όπλα που δεν λύνονται εύκολα, πχ δίκαννα.

Για τον μηχανισμό επιλέξτε ένα λεπτόρευστο λάδι, όπως πχ Legia, CRC, Remoil, G96 και άλλα παρόμοια.

FABARM ELLEGI

Message Body:
Κύριε Κυπριδημε καλησπέρα σας, πρόσφατα απέκτησα την καραμπίνα του πατέρα μου μια Fabarm Mod.Ellegi και θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου κάποιες πληροφορίες για αυτό το όπλο (δεν παίρνει τσοκ σε πόσα αστέρια αντιστοιχεί η κανη) και αν μπορώ με ασφάλεια να χρησιμοποιήσω μονόβολα και ατσάλινα σκάγια.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κάννη σας έχει ένα άστρο και είναι φουλ τσοκ. Επίσης έχει θαλάμη 70 χιλιοστών και δοκιμή στις 1200 πιέσεις. Δέχεται δηλαδή κανονικά φυσίγγια και όχι μάγκνουμ. Εφόσον τα μονόβολα είναι μολυβένια δεν έχουν πρόβλημα να περάσουν από το φουλ τσοκ.

Οσο για τα ατσάλινα σκάγια, αυτά ΔΕΝ πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε διότι υπάρχει κίνδυνος να διογκώσουν την κάννη πριν το τσοκ. Για ατσάλινα σκάγια η κάννη πρέπει να έχει τσοκ μισό ή πιο ανοικτό, δηλαδή τρία ή τέσσερα άστρα.

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

Γεια σας Κύριε Νικήτα, σας στέλνω αυτές τις φωτογραφίες από ένα πλαγιοκανο που ήρθε πριν λίγες ημέρες στην κατοχή μου και θα ήθελα να μάθω κάποιες πληροφορίες και την αξία που έχει αυτό το όπλο. Σας ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν διακρίνεται το όνομα κατασκευαστή στις φωτογραφίες και το μόνο στοιχείο ταυτότητας είναι το α58 ως αριθμός μοντέλου. Ισως βγει κάποιο συμπέρασμα από την σφραγίδα-οικόσημο του κατασκευαστή που δείχνει μια μορφή που μοιάζει με ιππότη.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι πρόκειται για δίκαννο με μισές φωτιές και περαστό κλειδί. Εχει κάννες από ατσάλι Boehler που αμέσως το κατατάσσουν σε ανώτερη βαθμίδα ποιόητας, οι κάννες Boehler είχαν εξαξπλάσιο κόστος υλικού από τις κάννες από κοινό ατσάλι.

Δυστυχώς το δίκαννο έχει πέσει θύμα ελλιπούς συντήρησης και έχει δει κάποιες προσπάθειες αμφίβολης «βελτίωσης» όπως πχ το βερνίκωμα του κοντακιού που μειώνουν την σημερινή του αξία. Στην κατάσταση που βρίσκεται η αξία του είναι γύρω στα 750 Ευρώ. Αν ήταν σε κανονική κατάσταση η αξία του θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

ΑΞΙΑ ΠΙΣΤΟΛΙΟΥ ΚΕΙΜΗΛΙΟΥ

Κύριε Κυπρίδημε καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας αναφορικά με πιστόλι κειμήλιο FN 1910.Που μπορώ να απευθυνθώ για να προσδιοριστεί το έτος κατασκευής του και η αξία του εν τέλει?Το είχε στην κατοχή του ο προπάππος μου πιθανόν μεταξύ το 1922 και 1940 .Εχει σειριακό αριθμό εσωτερικά του κλείστρου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν είστε τυχερός θα υπάρχει αναφορά στην ιστοσελίδα της Browning στον τομέα που αναφέρει αριθμούς και στοιχεία των όπλων Browning. Συχνά όμως τα ίδια ακριβώς όπλα έφεραν την σφραγίδα της κατασκευάστριας FN που κατασκεύαζε τα Browning και το σύστημα αρίθμησης είναι διαφορετικό από αυτό της Browning.

Η FN έκλεισε συμφωνία με τον Browning και κατασκεύαζε τα όπλα που σχεδίαζε ο μεγάλος εφευρέτης. Ενα μεγάλο μέρος της παραγωγής περνούσε στην αγορά με την σφραγίδα της FN.

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Έχω αυτά τα δύο όπλα και θα ήθελα να ξέρω την αξία τους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από αυτές τις δύο φωτογραφίες δεν βγαίνει συμπέρασμα για τον κατασκευαστή του πρώτου, στο δεύτερο φαίνεται αχνά η σφραγίδα ΙΖ54, που σημαίνει είναι το παλιό ρωσσικό πλαγιόκαννο με τον μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ. Τα ΙΖ54 είχαν κερδίσει πολλούς θιαστώτες λόγω της στιβαρότητας τους.

Για μια πιο πλήρη αξιολόγηση θα χρειαστούν φωτογραφίες που να δείχνουν την κατάσταση των δύο δίκαννων.