ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ- ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΟΙΟΥΣ;

Οταν θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ ακούστηκαν διάφορα περίεργα. Για παράδειγμα εκείνη η αρλούμπα ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει φόρο ιδιοκτησίας, άρα καιρός ήταν να αποκτήσει. Κανείς δεν είδε τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ούτε το φόρο μεταβίβασης και άλλα τέλη.

Ούτε κανείς σκέφτηκε πως η απαξίωση των ακινήτων που επέφερε ο ΕΝΦΙΑ, μετατρέποντας περιουσιακά στοιχεία σε οικονομικά βαρύδια, θα επηρεάσει την κοινωνία μελλοντικά.

Σε άλλες χώρες τα μελετούν αυτά. Το ίδρυμα Resolution Foundation στην Αγγλία έχει ερευνήσει την επίδραση της μείωσης πληθυσμού στην μελλοντική ιδιοκτησία. Λιγότεροι άνθρωποι γεννημένοι μεταξύ 1980 και 2000 θα κληρονομήσουν περισότερη περιουσία από ότι κληρονόμησαν οι προηγούμενες γενιές. Σύμφωνα με το ίδρυμα δύο τρίτα των Αγγλων έχουν γονείς ιδιοκτήτες γης, ενώ ο αριθμός ήταν μόλις δύο πέμπτα για την γενιά του 1930.

Στην Ελλάδα με ακόμα μεγαλύτερη υπογεννητικότητα το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο. Οι μελλοντικοί πολίτες της χώρας θα είναι μεν λιγότεροι αλλά πλουσιότεροι σε ακίνητη περιουσία από κάθε άλλη γενιά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, αν τους αφήσουν. Και αυτό, αν το άφηναν να γίνει, θα είχε επιπτώσεις στην γενικότερη οικονομία. Θα υλοποιούσε κυριολεκτικά το σλόγκαν “η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες”. Ομως προέκυψε ο ΕΝΦΙΑ που αλλάζει τις προοπτικές των πολιτών και κατ’επέκταση της χώρας.

Φρόντισαν να απαξιώσουν, κυριολεκτικά, την ιδιωτική περιουσία σε ακίνητα. Είναι δυνατόν να μην υπήρξαν κάποιοι σύμβουλοι που έκαναν παρόμοιες σκέψεις με αυτή που δημοσίευσε το αγγλικό ίδρυμα; Μάλλον απίθανο αν σκεφτείτε ότι κάθε τρεις και λίγο οι εμπερογνώμονες υπουργείων συναντιώνται και τα λένε στις Βρυξέλλες παρέα με μέλη των δεξαμενών σκέψης, των thnk tanks, όπως το Resolution Foundation.

Είναι λογικό λοιπόν να σκεφτεί κανείς ότι η απαξίωση της ιδιωτικής περιουσίας δεν έγινε μόνο για φοροεισπρακτικούς λόγους. Κάποιοι σχεδίασαν την απαξίωση της γης και την φτωχοποιηση της ερχόμενης γενιάς πριν αυτή ενηλικιωθεί πολιτικά και κάνει κουμάντο. Μια χώρα με πτωχευμένους πολίτες που αποποιούνται την περιουσία τους για να γλυτώσουν φόρους δεν μπορεί να ειναι ισχυρή.

Η συνταγή για να βρεθεί η άκρη του νήματος είναι γνωστή: follow the money.

Η υπόθεση αφορά και το κυνήγι, αφού κυνήγι χωρίς γη δεν νοείται. Η συνολική εικόνα όμως πάει πολύ πιο πέρα και τρομάζει.