ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 334

ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ

Καλησπέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι. Θα ήθελα να μάθω πληροφορίες για το συγκεκριμένο δίκαννο.(τι μάρκα είναι,έτος κατασκευής,αξιοπιστία κτλ)ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι ιταλικό, κατασκευασμένο μεταπολεμικά. Για το έτος κατασκευής θα δείτε μια σφραγίδα που δείχνει ρωμαϊκό αριθμό πχ ΧΧΙ, προσθέστε τον αριθμό στο 1945 για το έτος κατασκευής.

Παρόμοια δίκαννα με κοκόρια κατασεκύαζαν δεκάδες βιοτεχνίες στο Γκαρντόνε μεταπολεμικά. Το όνομα του κατασκευαστή θα αναγράφεται ή στις κάννες ή στη βάση του όπλου.

Αυτά τα κοκοροτούφεκα είναι απλά και ανθεκτικά όπλα. Δεν παρουσιάζουν συλλεκτικό ενδιαφέρον αλλά αν είναι σε καλή κατάσταση μηχανικά, χωρίς διαβρώσεις και κουνήματα, έχουν ακόμα αρκετή ζωή. Η αξία τους κυμαίνεται από 150 έως 400 Ευρώ ανάλογα με την κατάσταση τους.

AYA IBERIA ¨Η BAIKAL

ΚΥΡΙΕ ΚΥΠΡΙΔΗΜΕ ,ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!ΕΒΡΙΣΚΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΑ ΣΟΦΗ(ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ )ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ ΕΝΑ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ ΜΑΡΚΑΣ AYA
ΜΟΝΤΕΛΟ IBERIA TOY 2000 ,67 ΕΚΑΤ 2-4 ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΣΟΚ(ΤΟ ΟΠΛΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100-150 ΦΥΣΙΓΓΙΑ).ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΕΜΦΑΝΙΣΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ.ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ..ΤΟ ΠΑΩ ΣΕ ΟΠΛΟΥΡΓΟ (ΣΟΒΑΡΟ ..ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΩ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΚΡΗΤΗ)ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ (ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΣ)Ή ΤΟ ΠΟΥΛΑΩ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΒΑIKALΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΑΜΠΑΡΕΙ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ??ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΕΛΑΒΑ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΜΕΣ:1)ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ AYA ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙS BAIKAL??ΦΕΡΤΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΚ(ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝΤΑΣ ΟΠΛΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΛΔ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ + ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ..2)ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙΜΑΡΚΕΣ(ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ BAIKAL MP43 ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΟΠΛΟ.ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΚΥΝΗΓΑΩ ΚΥΡΙΩΣ ΤΣΙΧΛΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΑΓΟ.ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΟ ΔΙΛΗΜΜΑ.ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ??? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κόψιμο του κοντακιού δεν είναι δύσκολη δουλειά αλλά απαιτεί σωστή διαδικασία για να μην πάει κυριολεκτικά στραβά. Οποιοσδήποτε ξυλτοχενίτης σέβεται την μαστοριά του δεν πρέπει να έχει πρόβλημα να το κάνει.

Πρώτον, θέλει κορδέλα με πυκνά δόντια για να μην πετάξει το ξύλο σκλήθρες.

Δεύτερον, το σημείο κοπής τυλίγεται με κολλητική ταινία, επίσης για να μην πετάξει σκλήθρες.

Τρίτον, το κοντάκι κατά την κοπή στηρίζεται ώστε το κόψιμο να γίνει ίσια και όχι παράγωνα.

Αξίζει τον κόπο να γίνει αυτή η διαδικασία διότι το Iberia είναι αξιόλογο δίκαννο. Εϊναι ποιοτικά ανώτερο από το Baikal διότι έχει πιο προσεγμένη δουλειά.

ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Νικήτα χρόνια πολλά, καλές γιορτές!

Θέλω, σε παρακαλώ πολύ, να μου γράψεις, εάν είναι εφικτό ένας οπλουργός να απενεργοποιήσει επιτυχώς και εντελώς ακίνδυνα τη λειτουργία της αυτόματης ασφάλειας σε ένα δίκαννο, ούτως ώστε αυτή να μην ενεργοποιείται από μόνη της κάθε φορά που “σπάμε”/ανοίγουμε το όπλο…! Παραδείγματα μοντέλων με τέτοια, αυτόματη ασφάλεια είναι τα δίκαννα της Baikal και το σουπερποζέ finn classic της Marocchi. Είναι ολίγον τι “εκνευριστικό” αυτό…!

Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, είναι εφικτή η απενεργοποίηση και γίνεται πολύ εύκολα. Στα περισσότερα όπλα απλά αφαιρείται η ράβδος που ενώνει τον μοχλό ανοίγματος με την ασφάλεια. Εξίσου εύκολα ξαναμπαίνει αν και όταν έλθει η ώρα πώλησης του όπλου για να είναι απόλυτα στις εργοστασιακές προδιαγραφές.

ΣΤΑΘΕΡΑ Η ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΑ ΤΣΟΚ

Κύριε Κυπρίδημε, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την αγορά του πλαγιόκαννου της baikal με δύο σκανδάλες και απλούς εξολκείς με θαλάμες 70 χιλ. . Το όπλο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για περπατητό κυνήγι μπεκάτσας ορτυκιού και πέρδικας. Ως προς το θέμα της κάννης είναι καλύτερη η επιλογή των σταθερών τσοκ ή των εναλασσόμενων ως προς την ευστοχία; Διάβασα ότι τα τσοκ της εταιρίας δεν έχουν καλή κατανομή, και σκεφτόμουν την αγορά με τα σταθερά τσοκ και το “ανοιγμα” τους σε 5*-4* ή σε 4*-3* σε οπλουργό, είδα σε παλιό άρθρο σας για την διασκευή που κάνει ο ήφαιστός και ενδιαφέρουν για αυτήν. Έχω όμως μια φοβία ως προς το αποτέλεσμα την διάνειξης μήπως “χαλάσει” την ευστοχία της κάννης. Εμπεριέχει κίνδυνο η διαδικασία αυτήν και αν όχι πιστευεται ότι είναι καλύτερη λύση από τα εναλασσόμενα;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας
Κωνσταντίνος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα εναλλασσόμενα είναι εξίσου αποδοτικά με τα σταθερά παρά τις ανεύθυνες και αστήρικτες αλλά στομφώδεις απόψεις που ακούγονται σε κυνηγετικά στέκια.

Στην δική σας περίπτωση, όπου το όπλο θα πάει κυρίως σε κοντινά κυνήγι, υπάρχει ο πρόσθετος λόγος της επιλογής τσοκ διασποράς, κάτι που δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με εναλλασσόμενα τσοκ.

Επιπλέον με τα εναλλασσόμενα γλυτώνετε από το άγχος για την επιτυχία, ή όχι, του ανοίγματος των σταθερών τσοκ.

AFFINITY Ή BENELLI

Χρόνια πολλά κύριε Κυπρίδημε και ευτυχισμένο το νέο έτος. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για αγορά καραμπίνας συστήματος αδράνειας για το κυνήγι καρτεριού υδροβίων και φάσσας. Ειμαι ανάμεσα στα μοντέλα της benelli και της affinity της franchi.
1ον) Τα όπλα benelli έχουν τον ίδιο μηχανισμό και κλείστρο αν δεν κάνω λάθος, οπότε οι διαφορές στις τιμές τους από τα περίπου 1000 ευρώ της M2 μέχρι τα 2000 περίπου της super black eagle είναι λόγω μεγάλων διαφορων ανάμεσα στα όπλα της εταιρίας ή και λόγω μάρκετινγκ; Ρωτάω για τις εκδόσεις με τα συνθετικά κοντάκια.
2ον)Το affinity στην τιμή κάτω των 1000 ευρώ με το όνομα franchi το κάνει μία δελεαστική αγορά, είναι αξιόλογο σαν όπλο και αξίζει η αγορά του;
3ον)Από τις δύο εταιρίες πιο θα θεωρούσατε καλύτερη αγορά; τείνω προς το affinity αλλά επείδή είναι σχετικά καινούργιο όπλο δεν ξέρω για την ανθεκτικότητα του στον χρόνο
4ον)Και μια τελευταλια ερωτηση, αν και οι γομώσεις που θα χρησιμοποιηθούν είναι από 36 γρ. μέχρι magnum το μέγιστο, η θαλάμη των 89 χιλιοστών θα μπορούσε να βοηθήσει στις βολές με το θέμα τις ανάκρουσεις λόγω της αύξησης του βάρους ή όχι; Δεν θα χρησιμοποιηθεί το όπλο σε περπατητό για να υπάρξει πρόβλημα λόγω συνεχούς κρατήματος.
Ευχαριστώ εκ τον προτέρον για τις απαντήσεις
Κωνσταντίνος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω δοκιμάσει τόσο την Affinity όσο και διάφορα μοντέλα της Benelli. Εσωτερικά η Affinity είναι μια Benelli. Εξωτερικά διαφέρει, έχοντας δικό της σχήμα βάσης και συνθετικό κοντάκι. Και εκεί είναι οι σημαντικές διαφορές. Οι διαστάσεις του κοντακιού καθώς και η γραμμή της βάσης καθιστούν την Affinity ευχάριστα εύχρηστη, τουλάχιστον για όσους την δοκιμάσαμε, και ήμασταν τέσσερα άτομα σε κάθε δοκιμή. Οσο για την αντοχή, αυτή θα είναι όμοια με την Benelli καθώς πρόκειται για μηχανικό όμοιο όπλο.

Η επιλογή καραμπίνας με θαλάμες 89 χιλιοστών δεν θα μειώσει το κλώτσημα λόγω θαλάμης, θα το μειώσει λόγω αυξημένου βάρους όπλου. Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθουν φυσίγγια 89 χιλιοστών δεν υπάρχει λόγος για προτίμηση της μεγάλης θαλάμης.

ΤΟ ΒΑΣΑΝΟ ΤΟΥ FINISHER

Βλέποντας την φωτογραφία του ελεγκτή – finisher – της Franchi δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ οτι υπάρχουν επαγγέλματα που μπορεί να φαίνονται ελκιστικά αλλά στην πραγματικότητα είναι παλιοδουλειά (για να μην πω σκ@.. δουλειά).

Και εξηγούμαι: να πρέπει να τουφεκήσεις 3 φορές με κάθε όπλο της Franchi η παραγωγή της οποίας απευθύνεται κατά 99,9% σε δεξιόχειρες και να είσαι αριστερόχειρας…. ( όπως ο κύριος της φωτογραφίας ο οποίος είναι αριστερόχειρας και δοκιμάζει όπλο για δεξιόχειρες) εεε είναι παλιοδουλειά οπως και νάχει…

Καλή χρονιά
Κυρατζίδης Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτό σκεφτόμουν καθώς τον είδα να ρίχνει τρεις βολές με κάθε μια από τις καραμπίνες που ήταν στα ρέλλια. Πιο πριν όμως, στη σήραγγα δοκιμής ήταν ένας άλλος Finisher με ένα Beretta Silver Sable ραβδωτό σε διαμέτρημα 375 H&H Magnum και εκείνον τον λυπήθηκα πιο πολύ. Το 375 κλωτσά πολύ περισσότερο από το 12άρι!

ΤΟΖ 34 ΔΙΑΣΚΕΥΗ

Νικήτα γειά σου και χρόνια πολλά

Επειδή όλα τα δίκαννά μου είναι από την λεγόμενη κατηγορία των δίκαννων υψηλού προφίλ – Baikal, Browning 525 – ήθελα από καιρό να αποκτήσω και ένα χαμηλού προφίλ. Δεν τα κατάφερα λόγω οικονομικών και άλλων συγκυριών. Μέχρι που έπεσε στα χέρια μου ένα ΤΟΖ 34. Δεν ξέρω αν φταίει το ζύγισμα, το μικρό βάρος, το χαμηλό προφίλ ή το κοντάκι που είναι περίπου στα μέτρα μου αλλά το όπλο μου έκατσε. Είναι από εκείνα που οι κάννες αποσυνδέονται πιέζοντας την πρώτη σκανδάλη , με κουμπάκι πάνω στην ασφάλεια για να αλλάξει επιλογή ΟΝ – ΟFF, και δύο πείρους που προεξέχουν από το πάνω μέρος της βάσης αριστερά και δεξιά του μοχλού όπλισης και που είναι δείκτες όπλισης και είνα φτιαγμένο στην ΕΣΣΔ ( για την χρονολογία κατασκευής κλπ θα επανέλθω με φωτογραφίες).

Το όπλο παρ’ όλο που φαίνεται ότι είδε αρκετά σκληρή χρήση, οι κάννες και τα κλειδιά του είναι σε άριστη κατάσταση, δεν κουνάει και τα ξύλα του είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Επειδή σκοπεύω να το ανακαινίσω ( έχω κάνει την ίδια δουλειά σε τρία ΙΖ27 και έχω το know how που λένε και στα αρχαία ελληνικά) οι απορίες μου είναι:
· Προσφέρεται το όπλο σαν βάση για περεταίρω αναβάθμιση όπως το ΙΖ27;
· Επειδή στα όπλα αυτά ενδέχεται τα ξύλα να είναι από οξυά μπορώ να τα δουλέψω όπως τα ξύλα καρυδιάς, χρησιμοποιώντας τα ίδια λινέλαια κλπ υλικά με τον ίδιο τρόπο ;
· Αν και το όπλο είναι ελαφρύ (3,15 kg ) σκέφτομαι να αφαιρέσω τις ενδιάμεσες ρίγες από τις κάννες αλλά δεν ξέρω αν το επιτρέπει η κόλληση των καννών .Ξέρεις κάτι πάνω σ’ αυτό; Εναλλακτική λύση , επειδή το όπλο είναι ήδη ελαφρύ και δεν θα ήθελα να το ελαφρύνω πολύ και να έχω υπερβολικό λάκτισμα είναι να κάνω μόνο porting. ( Είναι και πιο οικονομικό γιατί αφαίρεση ρήγας =βαφή και αργή βαφή = τουλάχιστον 140€+ΦΠΑ χώρια η εργασία για τις ρίγες). Εσύ τι από τα δύο προτείνεις;
· Με τι φυσίγγια πρέπει να το δουλεύω δεδομένου ότι έχει κάνες δοκιμασμένες στα 65Mpa ( Ισχύει ότι αυτή η δοκιμή αντιστοιχεί σε 950 Bar;).Γνωρίζω ότι η Ρώσικη Τράπεζα δοκιμών σφραγίζει πιέσεις καθημερινής χρήσης και η παραπάνω δοκιμή οδηγεί σε χρήση φυσιγγίων έως 34 gr αλλά αυτό δεν είναι λίγο για κυνήγι λαγού και φάσας που κάνω συνήθως; Θέλω να πω μήπως το όπλο δεν ενδείκνυται για τα κυνήγια αυτά; Ποια η γνώμη σου ; (οι συσφίξεις του όπλου είναι full και demi)
· Τέλος επειδή το όπλο έχει μαύρη βάση πράγμα που αντιπαθώ, θέλω να αφαιρέσω την μαύρη βαφή. Το είχα κάνει αυτό παλιά σε ένα ΙΖ27 με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σ’ αυτό γίνεται; Αν ναι θύμισέ μου σε παρακαλώ από τι Νο γυαλόχαρτο – ντουκόχαρτο ξεκινάμε για την αφαίρεση της μαύρης βαφής;

Αυτά τα ολίγα μέχρι στιγμής. Συγνώμη αν σε κούρασα με το μακροσκελές μήνυμα αλλά , καταλαβαίνεις, πρέπει να εφευρίσκουμε ασχολίες γιατί σε δύο μήνες το κυνήγι τελειώνει.

Με τις καλύτερες ευχές μου για την νέα χρονιά, ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου

Δημήτρης Κυρατζίδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να αρχίσουμε από τα εύκολα.

Το άσπρισμα της βάσης είναι εύκολο και γίνεται είτε με νουτκόχαρτο 800 ή με Naval Jelly και ξέπλυμα με νερό. Προτιμώ το 800 διότι είναι πιο ελεγχόμενο.

Τα ξύλα φινίρονται όπως η καρυδιά. Αρκεί ένα τρίψιμο με ψιλό νουτκόχαρτο για να φύγει το επιφανειακό φινίρισμα και μετά περνιέται το λινέλαιο, δεν χρειάζεται διαβρωτικό κλπ.

Εχοντας υπόχη τον όγκο δουλειά για να ξεκολλήσουν ρίγες κλπ, μάλλον είναι προτιμότερο το Porting. Επίσης μερικοί οπλουργοί λένε ότι οι ρίγες του ΤΟΖ βγαίνουν πιο δύσκολα από ότι του ΙΖ27.

Η δοκιμή δεν έγινε στις 650 πέσεις. Αυτή είναι η δοκιμή χρήσης. Η δοκιμή έγινε στις 900. Αρα είναι κατάλληλο για κανονικά φυσίγγια. Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα σε κυνήγι λαγού.

ΣΤΡΑΒΗ ΚΑΝΝΗ ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΑΣ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ DIANA, ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΒΩΣΕΙ Η ΚΑΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ,ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΠΛΟΥΡΓΟΥ Η’ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ;

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είναι δύσκολη δουλειά το ίσιωμα κάννης, θέλει όμως μάστορα με πείρα στην συγκεκριμένη διαδικασία. Ο ένας που την ξέρει είναι ο κύριος Αραπκουλές στη Λάρισα. Ενδεοχομένως υπάρχουν και άλλοι. Δεν είναι δουλειά που θα συνιστούσα σε ερασιτέχνη.

Το είδος στραβώματος, από το μονομπλό της κάννης του αεροβόλου, δείχνει ότι κάποτε το αεροβόλο αφέθηκε να κλείσει βίαια με την κάννη πιεζόμενη από το ελατήριο. Ακριβώς επειδή το στράβωμα είναι στο μονομπλόκ δεν σηκώνει πάρε-φέρε, το ίσιωμα πρέπει να γίνει με τη μία αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν ραγίσματα εκεί που η κάννη “φυτεύεται” στο μονομπλόκ.

ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΓΙΑ DAFFINI

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ ΕΝΑ SUPER POSE LIBERO DAFFINI ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΛΕΝΞΕΙ ΚΑΙ ΟΠΛΟΥΡΓΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΤΑ FEDERAL PRAIRE STORM ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝΕ 3Ο ΤΗΣ ΕΚΑΤΟ ΕΠΙΝΙΚΕΛΟΜΕΝΑ ΚΑΙ 70 ΤΗΣ ΕΚΑΤΟ ΕΠΙΧΑΛΚΟΜΕΝΑ ΣΚΑΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΜΩΣΗΣ 36 ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα επιμεταλλωμένα σκάγια είναι μολυβένια με μια επίστρωση νίκελ ή χαλκού. Δεν είναι ατσάλινα. Συνεπώς μπορείτε να τα ρίξετε με το όπλο σας.

Οι πιέσεις των αμερικανικών φυσιγγίων 70 χιλιοστών είναι κανονικές και δεν υπάρχει πρόβλημα.

ΔΙΚΑΝΝΟ HAENEL

Νικήτα καλημέρα και χρόνια πολλά!!!

Είναι, τελικά, το αλληλεπίθετο “Haenel Jaeger 11”, made in Germany…; Γιατί αν όντως είναι, τότε πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία, δεδομένης και της καλής τιμής του…!

Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Haenel είναι διάσημη για τα ραβδωτά και αεροβόλα της. Δεν έτυχε να δω λειόκαννο της. Οταν έψαξα στο Διαδίκτυο είδα ότι δείχνει μια πρόσοψη εργοστασίου με πινακίδες Merkel δίπλα από την πινακίδα Haenel. Δεν δείχνει όμως κανένα λειόκαννο όπλο της Haenel.

Οι σφραγίδες στο όπλο θα δείξουν την καταγωγή του. Αυτές τι λένε; Είναι γερμανικές ή από άλλη χώρα;

Η ανάθεση κτασκευής σε άλλους είναι απόλυτα θεμική τακτική που ακολουθούν ακόμα και πολύ μεγάλα ονόματα της οπλοκατασκευής πχ η Holland. Αλλά χωρίς να δούμε σφραγίδες δεν βγαίνει συμπέρασμα.

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΠΌ SIPE

κ. Κυπριδημε εχω ακούσει αρκετές φορές σε συζητήσεις για τη διαβρωτική ιδιότητα της sipe στα μέταλλα του όπλου. Ισχύει κατι τετοιο για την συγκεκριμένη πυρίτιδα ή και γενικα για τις διβασικες; Αν ναι κατα ποσο το καθάρισμα του όπλου μετα απο κάθε κυνήγι μας καλύπτει. Ευχαριστω για το χρονο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ολες οι πυρίτιδες αφήνουν κατάλοιπα και τα κατάλοιπα συγκρατούν υγρασία, αυτή φέρνει τις διαβρώσεις. Δεν υπάρχει χημικό κατάλοιπο πυρίτιδας με διαβρωτική ιδιότητα. Αυτό γινόταν παλιά από τα καψύλια και όχι από πυρίτιδες. Πριν πολλές δεκαετίες άλλαξαν και τα καψύλλια και δεν περιέχουν πια υδράργυρο. Αρα δεν ισχύουν τα περί διαβρωτικών ιδιοτήτων που μάλλον είναι δικαιολογίες για όσους δεν καθαρίζουν τα όπλα τους.

ΚΑΝΝΕΣ 1100 ΚΑΙ 11-87

Καλημέρα σας Κε Νικήτα και Χρόνια Πολλά. Πάλι ανατρέχουμε σε εσάς να μας δώσετε τα φώτα σας.
Θέλω να σας ρωτήσω αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κάννες της 1100 στην 1187 και αντιστρόφως.
Απ’ότι έχω παρατηρήσει, υπάρχει διαφορά στο μήκος του “κυλίνδρου” που κουμπώνει η κάννη στην αποθήκη των φυσιγγίων.
Ευχαριστώ εκ των προτέρον.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το έψαξα και φαίνεται ότι η εφαρμογή είναι κατά περίπτωση. Σε μερικές βάσεις της 11-87 ταιριάζουν οι κάννες της 1100 και αντίστροφα. Η ίδια η Remington δεν αναφέρει τίποτε για το θέμα, αλλά από συζητήσεις Αμερικανών κυνηγών στο Διαδίκτυο φαίνεται ότι έχουν γίνει τέτοιες αλλαγές καννών με επιτυχία, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν ταίριαζαν οι κάννες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια δοκιμή θα δείξει.